Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul României ar fi trebuit să cheltuie în luna decembrie doar 2 miliarde de lei pentru a se menține în ținta de deficit anuală de 3%, în condițiile în care în ultima lună a anului cheltuielile au fost 30 de miliarde de lei sau peste, în general, conform execuțiilor bugetare prezentate de Ministerul Finanțelor.

Darius Vâlcov, consilierul premieruluI României, a anunțat că România va încheia anul cu un deficit bugetar (cheltuieli mai mari decât venituri) de 2,92% din PIB. Cum la 11 luni, deficitul s-a încadrat la 2,7%, înseamnă că Guvernului nu i-a mai rămas de cheltuit decât 2 miliarde de lei în luna decembrie. În decembrie 2017, s-au cheltuit 37,7 miliarde de lei, în decembrie 2016 30,9 miliarde de lei, în decembrie 2015 39,6 miliarde de lei, anunță COTIDIANUL.

În anii anteriori a existat acest spațiu, de peste 30 miliarde de lei, însă în 2018 obloanele Trezoreriei ar fi trebuit să se tragă mult mai devreme. Pentru că s-au cheltuit de-a lungul anului cu salariile, pensiile, tehnica militară, precum și cu pregătirea pentru preluarea președinției Uniunii Europene, au fost sacrificate investițiile.Astfel, multe plăți s-au amânat pentru acest an sau pentru următorii.

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu analizează cifrele economice, concluzionând că „fără măsluirea cifrelor” este imposibil ca guvernanții să se încadreze în ținta de deficit, anunță CURENTUL. „Singura șansă pentru a închide bugetul pe 2018 în ținta de deficit constă în realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei în decembrie. Niciodată nu s-a realizat această sumă. Fără măsluirea cifrelor este imposibil!

După doua măsluiri consecutive ale rectificărilor de anul acesta (prin umflarea veniturilor din pix), în decembrie trebuie fie să mintă oficial (Comisia Europeană, FMI, BM, BERD), fie să recunoască public eșecul guvernării“.

Execuţia bugetară pentru anul 2018 pornește un nou scandal de amploare, care pare că se lasă cu acuzații penale. Darius Vâlcov și Teorodovici sunt acuzați de Florin Cîţu de o măsluire a datelor oficiale şi o scurgere a informaţiilor nepublice. Liberalul acuză o premeditare a fasificării datelor bugetare, operaţiune care ar fi fost pregătită încă din 2017, anunță CAPITAL. Dintre toți miniștrii, cel al Finanțelor a fost cel mai atacat în primele zile ale anului, fiind vorba în primul rând de reacții dure la deciziile luate de Guvern în ultima perioadă.

Disputa senatorului PNL Florin Cîţu cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici continuă. După ce, în seara zilei de 31 decembrie 2018 consilierul premierului, Darius Vâlcov, a scris pe Facebook "Deficit (cash) 2018 = 2,92%. Felicitari valoroasei echipe de la Ministerul Finantelor Publice!", Cîţu a comentat, tot pe Facebook, acuzându-l că le cere angajaţilor din Ministerul de Finanţe să falsifice datele despre execuţia bugetului, în aşa fel încât execuţia finală să arate aşa cum a anunţat el, sub 3 la sută.

Senatorul îi cerea ministrului Teodorovici să permită unor experţi din opoziţie să verifice corectitudinea execuţiei bugetare şi avertizează că va sesiza EUROSTAT în legătură cu manipularea indicatorilor economici. El are şi un post scriptum, cu un mesaj către Teodorovici: „Degeaba îl dai afară pe Mişa. Sunt prea mulţi cei care ştiu adevărul".

GÂNDUL amintește că joi, premierul Viorica Dăncilă a decis să o numească pe economistul Mihaela Triculescu la conducerea ANAF, după ce ministrul Finanţelor Publice a cerut schimbarea din funcţie a lui Ionuţ Mişa. Teodorovici era nemulţumit de gradul de colectare reuşit de ANAF în 2018. În ultimii trei ani, Triculescu a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii.

Bugetul pe anul 2019 nu a fost, încă, aprobat de Guvern iar ministrul Finanțelor caută vinovați, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor. În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.

ADEVĂRUL anunță că „taxa pe lăcomie“, aplicată deocamdată băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, ar putea fi extinsă şi asupra persoanelor fizice, susţine senatorul liberal Florin Cîţu, precizând că politicienii au luat în calcul două variante de aplicare. „Nu mai este niciun secret. Bugetul este praf. Banii din taxarea băncilor, jocurilor de noroc, energie, CAS la veniturile altele decât salariile, contracte part-time, supraaciza, TVA defalcat nu ajung.

La ordinul lui Vâlcov, CNSP a început să calculeze banii care ar ajunge la buget din aplicarea acestei taxe”, scrie liberalul pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, politicienii lucrează la două variante, una propusă de Teodorovici şi una sugerată de Vâlcov. Potrivit liberalului, Teodorovici ar vrea să fie taxate suplimentar salariile mai mari decât ale miniştrilor, iar Vâlcov taxarea averilor.


Comentarii

iulian Din cate am urmarit eu presa post-decembrista, am sesizat o chestie foarte dragutza. Pentru unii jurnalisti 1+1=3, pentru altii 1+1=-1, pentru altii cine stie cat. Foarte rar cand mai nimeresc rezultatul. Nu cred totusi ca se datoreaza studiilor, pentru ca aritmetica se invata in clasele primare si de scris, stiu sa scrie. O intorc destul de bine din condei. Poate ca e in functie de interesele celor pe care ii slujesc.

7 ianuarie 2019 9:57

Ecce Kurrupt, troll platit de Rusia V-as fute. Daca as avea cu ce.

6 ianuarie 2019 23:16

Viorel Ion Credetzi ca un om i-si poate schimba caracterul....Caracterul se mosteneste, se inoculeaza in cei 7 ani de acasa...in scoala generala....Daca ai fost deprins cu hotzii, ca de aceea justitzia la condamnat pe Infractorul Valcov la 8 ani de puscarie si pe Infractorul Dragnea la 3,5 ani cu executare dupa alta de 2 ani cu suspendare , amandoi in prima instantza...Unul "lua comision de 20% la contractele date la Primaria Slatina", alttul "punea apa in bere cand era patron de crashma"...si acum amandoi "masluiesc cifrele bugetare"...Au hotzia-n sange, in gene...nimeni nu le-o mai poate scoate...

5 ianuarie 2019 10:06

Ecce Kurrupt Fomistul eurovizionar ca norocul ne salvează reputația măcar pe plan internațional... Repetentul nu s-a făcut de căcat cu ocazia acestui Crăcăciun încercând să ascundă anomalia arianusului, a scos cârnațul cacaniu de sub rochia de mireasă, l-a pus pe masa tăcerii și a zis: "Luați și înbucați până vă săturați, acesta ecce cozonacul meu și ajunge tuturor fomiștilor cu vârf și îndesat!"

5 ianuarie 2019 0:21

Socialism de caviar. Baronul Oprișan, vacanță de lux cu țiitoarea în Republica Dominicană. Jurnaliştii de la CanCan l-au surprins pe baronul de Vrancea în sejur de lux, alături de țiitoarea sa Larisa Maria Nădrag, pe plaiurile exotice ale Republicii Dominicane. Oprişan este unul dintre cei mai vocali lideri PSD care pledează pentru salvarea corupţilor, prin amnistie şi graţiere.

4 ianuarie 2019 23:22

EU Mai KAKATILOR care stati cu limba in curul PSDistilor, va amintiti cum sareati de cur in sus cand Iohannis a tinut mai mult planul bugetar? Ziceati ca nu se pot da salarii ca nu se pot da pensii, ca Iohannis trebuie suspendat. De ce MANCATI KAKAT si nu comentati acum ca nu exista nici macar PROIECT DE BUGET pe anul 2019? Stiti de ce? Ca nu dau BINE SOCOTELILE. Asa ca ramaneti kakati pana-n gat, iar Iohannis va fi ales presedinte. Ati vazut sondajul? 94% DA, adica pentru a ne reprezenta la Consilul UE Iohannis si 6% pentru Veorica. Hahahahaha!!!!!!! Ce mai vreti?

4 ianuarie 2019 20:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.