Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fostul președinte Ion Iliescu a acordat un interviu cotidianului francez „Le Figaro“, în care a comentat situaţia actuală din PSD. Declaraţia care a stârnit o adevărată furtună mediatică a fost că „este o perioadă dificilă şi confuză pentru PSD, care trăieşte cea mai gravă criză politică a sa”. Ion Iliescu a mai apărut în articolul din "Le Figaro" cu afirmaţia că ”poziţia personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.

Ulterior, anunță ANTENA3, Iliescu a atacat pe blogul personal publicaţia franceză, spunând că aceasta îl citează „cu lucruri pe care nu le-am declarat niciodată”. Cu toate acestea, înregistrarea audio arată că declaraţiile cu care Ion Iliescu a fost citat în "Le Figaro" sunt reale. Printre altele, fostul preşedinte a declarat că "este un moment de criză pentru conducerea partidului, că poziţia personală a domnului Dragnea, cu problemele sale juridice, este destul de delicată".

Ion Iliescu a mai declarat că există o criză de leadership în PSD, „că nu mai există unitate şi solidaritate, ceea ce a fost forţa partidului nostru". "Toţi (n.r. - în PSD) sunt preocupaţi de spectacol, nu de congres, nu de o dezbatere". În plus, fostul preşedinte a declarant, citat de MEDIAFAX, că „nu avem o personalitate în PSD care să aibă susţinerea maselor. În mod realist, partidul (PSD - n.r.) va trebui să îl susţină pe domnul Tăriceanu (la prezidenţiale - n.r.)".

Şi politologul Stelian Tănase subliniază faptul că Dragnea se foloseşte de jumătăţi de adevăr, dar şi de teorii ale conspiraţiei, pentru a se lansa în atacuri la adresa tuturor celor care consideră că i-ar sta în cale, constată ADEVĂRUL. „Dragnea s-a configurat ca anti-occidental, rasist, intolerant, anti-UE, xenobofob, anti-corporaţii internaţionale, anticapitalist. Pe scurt, populist, cu reflexe fascist-bolşevice, antidemocratice puternice.

Nu cred că trebuie trimis la control la un spital psihiatric, cum au scris unii. Ştie ce face, e under-control (n.r. – sub control), se supraveghează atent. Minte de stinge, se joacă de-a cuvintele şi de-a manipularea. Utilizeaza frecvent fake news şi se bazează – mai ales – pe teoria conspiraţiei. Aseară, Dragnea s-a ambiţionat să intre in familia de lideri tip Putin şi Erdogan“, a scris politologul Stelian Tănase, într-un text apărut pe blogul personal.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va participa la şedinţele de Guvern: ”Am solicitat agenda,” confirmă şeful statului, după cum afirmă GÂNDUL, „În repetate rânduri, doamna premier m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora”. Iohannis a ţinut să atragă atenţia că o OUG pe amnistie şi graţiere ar reprezenta o eroare foarte gravă pentru România. ”Am solicitat agenda,” a anunţat Klaus Iohannis. ”Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie. Chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu sunt deloc simple. Am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare. Ca să zic aşa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la şedinţele de guvern.”

Premierul Viorica Dăncilă a răspuns declaraţiilor lui Iohannis, menţionând că îl aşteaptă să participe la şedinţele în care se vor discuta probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării sau asigurarea ordinii publice. În alte situaţii, Dăncilă îi va lansa invitaţia preşedintelui, doar dacă va considera că este necesar, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că amistia şi graţierea reprezintă, la acest moment, ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri. JRUNALUL NAȚIONAL amintește că preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la CN PSD, că nu ştie când sau cum dar PSD - ALDE are obligaţia să dea un OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat, citat de COTIDIANUL, că preşedintele nu conduce la şedinţele de guvern, atunci când participă, ci doar le prezidează, având astfel posibilitatea să spună <îi dau cuvântul şi domnului cutare şi domnului cutare>.

„Când preşedintele participă la şedinţele de guvern, el nu conduce guvernul sau şedinţele. El le prezidează, ceea ce e cu totul altceva. Conducerea guvernului este asigurată numai şi numai de primul ministru, chiar când preşedintele este prezent. Faptul că prezidează şedinţa nu înseamnă că el conduce. Primul ministru este cel care, împreună cu membrii guvernului, ia hotărâri. Nu preşedintele. Preşedintele nu se poate substitui primului ministru“.

Conform art. 87 din Constituţia României, privind participarea la şedinţele de Guvern, „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”. ADEVĂRUL constată că și această ultimă portiţă a preşedintelui a fost închisă de Viorica Dăncilă, scrisoarea anunţându-l pe Klaus Iohannis că invitaţia de a participa la şedinţa de Guvern „îi va fi adresată cu celeritate dacă premierul va considera necesară participarea sa“.


Comentarii

Dana Dl Iliescu nu trebuie sa retracteze nimic, ADEVARUL ADEVARAT. FELICITARI !

19 decembrie 2018 10:30

Kuminecăturile Gemene Bătrânul fomist își dorește să șadă în continuare liniștit pe scăunelul lui onorific de la masa tăcerii și să înbuce felie după felie de cozonac cu compromis de căcat din care s-a înfruptat atâția ani... El chiar nu știe că ăsta a fost doar aperitivul de pe prima pagină a meniului iar felul doi de pe verso ecce deja servit. Mântuitorul Frontal Național se pare însă că nu știe ce înseamnă să înbuci altfel, probabil crede că kuminecătura posteriori ecce o felie tăiată din capătul celălalt al cozonacului și el ecce pregătit să înbuce cu poftă orice. Cam înghite în sec când vine vorba de Inamicul Public nr 1, evident bătrânul fomist crede că postul negru ecce o soluție extremă, nu știe însă că alternativa ecce de fapt moartea, pardon, viața veșnică...

19 decembrie 2018 10:25

UNFORGIVEN Da, trunchiat sau nu, ce spune Iliescu e adevarat si de bun simt. Privind în urmă si comparat cu mahalageala politică practicată de Johannis, toti fostii presedinti pe care i-am avut, par acum oameni mai de caracter, chiar si abjectul personaj grobian, apare de umor marinaresc, având parca o limita. Nu inteleg cum de vedetele antenei, Gadea/Badea/Ursu, au căzut în tentatia mistocorelii la adresa armeanului ala siret care se făcea că nu înțelegea ironiile, de fraier ce era, ei bazandu-se pe antecedentele cu prezenta si filmările din CC. PS: Se impune mai multă circumspecție domnilor !

19 decembrie 2018 10:20

Vasile Marin Domnule Iliescu, dar in tzara noastra doar penalii, infractorii, deontologi si ziaristi platitzi prin filiera PSD-ista cred in "Statul Paralel" sau rebrenduit acum in "Statul Subteran" ...Nimeni altcineva nu crede.....Dupa ce au aparut pozele cu Dragnea, "Luptatorul Neinfricat" cu Statul Paralel la spritzuri si taieri de porc in vilele SRI-ului....cand i-i ducea sticle de vin Opus One lui Coldea....(o sticla din aceea este cat pragul de pensie actual)....

19 decembrie 2018 10:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.