Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preocupat de elite și de rolul jucat de acestea în societate, în general, și în societatea românească în mod special, istoricul Ion Bulei a publicat mai multe cărți pe această temă.

Una dintre ele, “Un Hohenzollern în România: Carol I”, cuprinde un capitol intitulat “Oamenii de lângă mine”, ce ne-a fost pus la dispoziție spre publicare de către autor acum, în an centenar.P.P. Carp: „Niciodată cu Rusia“
„Niciodată cu Rusia“ era convingerea de-o viaţă a marelui om politic. Un talent oratoric puţin obişnuit, care vorbea totdeauna inteligent, concis şi lapidar. Şi astăzi discursurile lui stârnesc un viu interes, demonstrează o reală şi sigură competenţă, vădesc un om politic de mare cultură. P.P. Carp s-a născut pe 28 iunie 1837 la Iaşi (m. 19 iunie 1919, Ţibăneşti). A fost trimis de mic la Berlin, în 1850, unde a învăţat la Gimnaziul francez (aici îşi va lua şi bacalaureatul). Tot la Berlin a urmat cursurile Facultăţii de Drept, apoi a studiat Ştiinţe politice la Universitatea din Bonn. Revenit la Iaşi în 1862, a intrat în politică.

A fost, alături de Titu Maiorescu, liderul Junimiştilor şi din 1907 preşedinte al Partidului Conservator. A fost de nenumărate ori ministru şi prim-ministru (1900-1901; 1910-1912). A fost un adevărat aristocrat al politicii, așa cum aristocratică este şi credinţa lui P.P. Carp în capacitatea elitei de a făuri ceva durabil. Aristocratică este însă şi neîncrederea lui în puterea formelor.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.