Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Milioane de români vor fi afectați de noua Lege a Pensiilor. Liderii celor mai importante sindicate din România reclamă inechităţile cuprinse în noua lege, arătând că majoritatea angajaţilor de azi vor avea pensia minimă.

Controversele legate de noua lege a pensiilor nu contenesc să apară, în ciuda faptului că aceasta a fost făcută publică încă din luna august. Sindicaliştii se plâng de faptul că noua lege a pensiilor sancţionează generaţiile viitoare de pensionari, conţinând elemente injuste din punct de vedere social care vor provoca discriminări între anumite categorii de pensii, anunță ADEVĂRUL.

„Legea este injustă şi inechitabilă. Principiul contributivităţii înseamnă că pe de o parte trebuie să se ţină cont de nivelul contribuţiei, care este raportată la nivelul salariului, adică 25% din salariul brut, iar pe de alta trebuie să se ţină cont de timp, adică perioada în care s-au plătit contribuţiile. Potrivit calculelor noastre, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, dacă se va păstra forma actuală, 67% dintre pensionari, actuali angajaţi, vor avea pensia minimă”, a declarat pentru ADEVĂRUL Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunțat, marți, că va discuta cu juriștii și cu partidele de opoziție pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puțin trei motive de neconstituționalitate, anunță CAPITAL. „Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 şi e doar o promisiune a actualei majorităţi guvernamentale pentru categoria pensionarilor.

Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creştere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduşi aceşti bani, în condiţiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Consiliul General al CNS Cartel ALFA şi Federația Solidaritatea Sanitară din România cer deputaților să respingă proiectul legii pensiilor adoptat în Comisia de muncă, susținând că încalcă prevederile constituționale şi principiul egalității în drepturi, anunță COTIDIANUL. Consiliul General al CNS Cartel ALFA anunţă că proiectul de lege nu respectă principiul contributivității. Prin modul de calcul, persoanele care contribuie peste 15 ani vor avea aceeaşi pensie minimă chiar și în cazul în care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie.

„Pentru 25 de ani de contribuţii, toţi cei care au contribuit între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Și în cazul unei contribuții de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi tot pensia minimă aferentă acestei categorii”, se mai arată în sursa citată de EVENIMENTUL ZILEI.

ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că noua Lege a pensiilor este cea mai complicată pe care putea să o facă un stat. Pensiile aflate în plată ar fi trebuit să crească la 1 ianuarie, după cum anunţase Olguţa Vasilescu, însă vor creşte de la 1 septembrie, potrivit explicaţiilor date de actualul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Dar ce s-a întâmplat odată cu deruta ministresei peremiste a guvernului PSD?! O bâlbâială penibilă, infinită, grotescă: promisiunea crepusculară, potrivit căreia Legea pensiilor va intra în vigoare - pensiile devenind, astfel, decente, potrivit promisiunilor liderului - abia din luna ianuarie a anului 2021, dacă, şi numai dacă, va fi reales PSD, în ‘20, la guvernare, afirmă GÂNDUL.

Pentru ca - nu-i aşa? - să pună în aplicare o lege veche de trei ani, lăsată între timp la dospit, în virtutea unui infect şantaj socio-electoral: legea va produce consecinţe dacă, şi numai dacă, social-democraţii vor fi realeşi pentru a conduce, iar plebea - înfometată. Cât de jos să-ţi afunzi propriul electorat - cel care te-a trimis în parlamentul ţării ca să-i reprezinţi drepturile/interesele - condamnându-l la sărăcie lucie încă trei ani?!


Comentarii

@14 decembrie 2018 15:35 Sa stii omule ca eu nu am folosit un limbaj suburban. Toate cuvintele folosite de mine sunt din dictionarul limbii romane. Daca am folosit expresii mai dure, imi pare rau ca nu am atentionat, asa cum se face si in media: avertizam pe cei sensibili ca urmeaza expresii dure folosite mai ales pentru cei care se lasa MINTITI.

15 decembrie 2018 15:55

@14 decembrie 2018 15:35 Pai, mai omule, daca tu nu vezi cum esti mintit- si lasa povestea cu mostenirea grea de la Basescu, pentru ca din 7 mai 2012 ( Nu-ti vine sa crezi, nu-i asa? ) guvernele psdite au condus tara cu exceptia a 10-11 luni cand a fost guvernul Ciolos care, precum apa sfintita n-a facut nimica. Nici nu putea ca nu era sprijinit decat de presedinte. Hai sa-ti mai explic odata: Orice marire de pensii si salarii bugetare se face odata cu elaborarea Bugetului pentru anul urmator, adica de la 1 ianuarie! De ce nu se face? Pentru ca pe batrani ii MINT, dar le VOR VOTURILE si din pacate ei nu vad decat ca nu le ajung banii de la o luna la alta. Eu am asemenea batrani in familie si stiu foarte bine. In 2017 au marit pensia Punctul de Pensie de la 917 la 1000 incepand cu 1 iulie , adica cu o medie de 41,5 lei pe luna. In 2018 au marit PP tot de la 1 iulie, de la 1000 la 1100, adica in medie cu 50 lei/ luna. Asta inseamna 5%. Inflatia ( scumpirea) a fost tot 5%. In 2019 se face marirea PP din 1 septembrie de la 1100 la 1265, adica 4 luni cu 165 lei care inseamna o medie pe tot anul de 55 lei. In 2020 tot asa vor sa faca, adica tot de la 1 septembrie. Nu uita ca alegerile locale sunt in iunie 2020, iar alegerile parlamentare in noiembrie 2020. Ce marire este aia pe care o faci PENTRU CE VA URMA PESTE 4 ani? Nu esti de acord ca-i o minciuna? Daca vrei sa faci MARIRI DE PENSII o faci cat estiLA GUVERNARE si nu pentru ce o fi DACA O FI?! De aia reactionez eu cu expresii dure pentru ca nu-mi place sa vad MINCIUNA.

15 decembrie 2018 15:54

Boschetarul Nu va faceti griji cu pensia, votati PSD si primiti pensii speciale !!

15 decembrie 2018 14:31

pensionistu` ne-ferice Acuma....daca am urmarii o oarece corectitudine la pensii, ar fi trebuit in primul rand eliminata diferenta enorma intre calculul pensiilor femeilor si barbatilor, precum si eliminarea impartirii de la 30 la 35 ani a punctelor de pensii "castigate" de pensionarii in plata ! Dupa aceea, se poate spune ca orice majorare de punct de pensie are acelasi efect pt toti !

15 decembrie 2018 11:11

@@14 decembrie 2018 13:20 Mă omule, exceptând limbajul suburban, în cea mai mare parte ai dreptate, iar calculele tale sunt corecte. În mod ideal, așa ar trebui să se întâmple! Nenorocirea e că au intervenit tot felul de „accidente”, cum ar fi cel numit Băsescu Traian! Noua lege a pensiilor nu poate umple toate găurile, unele adevărate hăuri, făcute de cei dinainte. Este o lege reparatorie, dar nu mai poate „repara” toate oile mâncate de lup. Este necinstit să pui în capul actualei guvernări toate măgăriile sau, să zicem, neputințele altora dinainte. De aceea, nu de proști, ba chiar de înțelepți (!?), pensionarii apreciază efortul guvernului PSD-ALDE. Îl resimt ca pe o gură de oxigen. Totuși, punerile tale la punct sunt binevenite, ca să nu uite nimeni cum ar trebui să fie. Problema este însă ca cei ce vor guverna în viitor să nu mai erodeze pensiile, iar viitorilor pensionari să li se asigure și lor un trai decent. Doamne ferește însă să nu se întâmple lucruri mai rele în lume!

14 decembrie 2018 15:35

Una mie, una ție, una lu popa Ilie! Tot felul de Gică Contra se văicăresc să nu le cadă drobul cu sare în cap! Să nu uite că vechea lege cu 45% din salariul mediu, care NU a fost respectată, era chiar mai favorabilă pensionarilor. Asta lăsând la o parte faptul că mulți au muncit (și contribui la fondul de pensii) între 40 și 50 de ani! În urma lor au rămas întreprinderi productive, șosele, centrale electrice, orașe noi, institute de cercetare, multă cultură, învățământ de calitate și multe altele! In condițiile în care, după marea ispravă de tăiere a veniturilor de către BăSECU, salariile nu numai că au fost readuse la nivelul dinainte, dar au și crescut și vor mai crește, companiile fiind obligate să verse la ANAF contribuțiile sociale ale angajaților, pe care nu demult le palmau în propriile buzunare. Este de așteptat, de aceea, ca și pensiile viitorilor pensionari să fie asigurate. Și încă o idee. În regimul comunist, fondul de pensii era puternic excedentar și contribuia la marile investitții de dezvoltare. După 89, guvernele practic au naționalizat (și păpat) acest fond în ideea că, dacă va deveni insuficient, va fi acoperit de la buget. Prin urmare, pensionarii NU sunt niște ASISTAȚI SOCIALI, cum mănâncă unii căcat, ci își primesc drepturile cuvenite. Unii dintre ei nici nu mai apucă să primească vreun bănuț, deoarece speranța de viață în Românica este cum este!

14 decembrie 2018 15:08

SUNTSCARBITDESPECIALISTIIFARANUME Ce spui acum este cu totul altceva decat ce ai spus in articol. Incerci sa te corectezi dar nu poti ca nu te duce capul. Si cand n-ai argumente incepi sa jignesti ca la asta te sti. Tu iei bani scriind prostii, iar eu un prost mai mare decat tine imi pierd timpul sa te citesc. Asta trebuia sa spui de la inceput ca LEGEA SA SE APLICE DE LA 1 IANUARIE 2019, nu ca legea le va face rau actualilor si viitorilor pensionari. Mai rau decat fara ea nu o sa fie. Oricum ti-ai facut numarul si iti poti lua banii. Iti aduc aminte 2 versuri care ti se potrivesc manusa: "In lumea asta prost facuta; Rahatii scriu in loc sa puta..." Nici pe o hartie de buda folosita nu meriti sa scri. Hai ca ti-am dat destula importanta. Sa fi sanatos. Stapanilor le plac lingaii

14 decembrie 2018 15:03

@14 decembrie 2018 13:20 Mai scarba ordinara, tu nu stii cum se calculeaza un procent! Imbecilule! Tu nu vezi cum se fura prin PENSII SPECIALE? Prostovane! Eu nu sunt impotriva LEGII. As vrea sa se aplice din 2019, dar vreau sa arat ca nu-i asa cum se lauda guvernantii si ca tin pensionarii cu MINCIUNI! Tembelule! Mai bine ai citi cu atentie ca sa pricepi si tu ceva! Legea pensiilor pe SISTEMUL de PUNCTE DE PENSIE s-a dat prima data in Romania incepand cu 2001. Stii ce scria acolo? Ca PP trebuie sa fie 45% din SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE. Uita-te tampitule cat a fos SMBE in 2017. Iti spun eu 3223 lei/luna. Cat ar trebui sa fi fost PP in 2018? Iti spun eu 1450lei/luna. E un pic de diferenta pana la 1100 lei si aia pe jumatate de an, adica in medie 1050 lei/luna. Cat se ia in calcul SMBE in 2018? Nu stii bolovane, dar comentezi! Iti spun eu ca este 4185 lei/luna, dar sigur va fi mai mare caci tt anul s-au marit salariile bugetarilor! Cat ar trebui sa fie PP pentru anul 2019? Nici asta nu stii ca esti ZERO BARAT la Matematica. Iti spun eu: 45% din acesta ( din 4185) da 1872 de lei/luna,. Cu cat vor sa dea ordonanat de urgenta? Valoarea PP= 1265 lei/luna de la 1 septembrie 2019, adica pentru 4 luni, ceea ce da o medie pe anul 2019 egala cu 1155 de lei. E mult pana la 1872 lei pe luna si atunci tu vorbesti de BENEFICIILE LEGII? Care lege imbecilule daca oricum nu se aplica integral decat din 1 ianuarie 2022? Si asta numai daca va fi tot PSD la guvernare. Pana atunci o duc cu ordonante OUG care se aplica de la 1 septembrie. Eu cred ca pensionarii nu sunt atat de imbecili ca tine sa nu priceapa PACALEALA! Adica ca sunt dusi cu ....MORCOVUL.Hai du-te la scoala!

14 decembrie 2018 14:35

SUNTSCARBITDESPECIALISTIIFARANUME bai desteptule de @14 decembrie 2018 citeste-ti intai articolul. noua lege nu-i afecteaza nici pe cei care sunt pensionari si nici pe cei care vor fi, cu ea sau fara ea asta-i situatia, noua legea in schimb din momentul aplicarii ii va ajuta si pe actualii si pe viitorii. Desteptule este clar sau nu stii ce ai scris?. Oricum intentia ta este de a critica noua lege si nu de a explica ce poate aduce bun. Speri ca atunci cand se va vota sa vina cineva sa va numere voturile contra ca pe vremuri. De ce nu propui sa se taie pensiile ca doar si asa sunt prea mari? HALAL DE SPECIALIST. Mi-e si mai scarba!!!

14 decembrie 2018 13:20

@14 decembrie 2018 12:31 Mai desteptule, analiza mea se refera la situatia PENSIONARILOR de ACUM sau peste 4 ani cand va INTRA cu EFECTE LEGEA, adica in 2022! Tu stii cati ani au trecut din 1989? Dar cati ani vor trece pana la aplicarea legii? Fa SOCOTEALA si vei constatat ca sunt aproape 35 de ani deci cei care ies ACUM la pENSIE sau in urmatorii ani vor fi EXACT in situatia descrisa de mine, dar si de cei pe care ii COMBATI tu cu MANIE PROLETARA! Jalnic! Ai dreptate doar intr-un singur punct al obsrevatiilor tale: PENSIILE SPECIALE care mananca 10 miliarde de lei anual sunt un CANCER pentru ROMANIA!

14 decembrie 2018 12:39

Socotitorul Cei care au avut Salariul minim pe economie pentru toata perioada de cotizare, care in cel mai bun caz ar putea fi 40 de ani, vor acumula cam 20 de PP dupa Legea in dezbatere. Adica din 2022 ( nu din 2021!) pensia lor va fi 20x75=1500 lei. Problema este ca ani de zile ( si acum!!) multi au lucrat la negru, in constructii au muncit doar 9 luni/an, sau in perioada de criza n-au avut serviciu sau firmele nu le-au platit asigurarile si intre timp au disparut/falimentat. Prin urmare cei mai multi care au lucrat chiar 40 de ani, nu vor avea o pensie mai mare de 1000 lei/luna. Ce se va putea face cu 1000 de lei/luna in anii 2025 si mai incolo? Va fi foarte greu pentru ca majorari nu se mai prevad, decat daca va persista inflatia, ori asta ar fi si mai grav pentru ca maririle -in general- nu acopera niciodata efectul inflatiei.

14 decembrie 2018 12:32

SUNTSCARBITDESPECIALISTIIFARANUME bai specialistilor in de toate, nu va pasa de pensionarii de astazi voi va plangeti de cei de peste ani. pensionarii de astazi au contribuit cu 26% din salariul brut, asa ca nu va mai vaitati, bani sunt, strigati in gura mare sa fie prinsi hotii care i-au furat. nu am auzit pe niciunul dintre voi sa faceti asta. legea in dezbatere va creste pensia actualilor pensionari pana aproape de limita decentei asa ca ciocu mic. Mai bine legati-va cu lanturi la portile institutiilor ce dau pensii speciale si strigati acolo STOP PENSIILOR SPECIALE!!! Legea asta nu are treaba cu ele, nu mai tot incercati sa deturnati atentia de la principala problema a pensionarilor-PENSIA ACTUALA NU LE POATE ASIGURA NICI MACAR TRAIUL ZILNIC

14 decembrie 2018 12:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.