Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintelui Klaus Iohannis i se cere imperativ să convoace un referendum naţional pe tema Justiţiei. Un sondaj sociologic privind amnistia şi graţierea arată că românii se opun unui proiect de modificare a legislaţiei penale în proporţie covârșitoare, de 91%. Mai mult, chiar și cei care au votat PSD-ALDE-UDMR se opun într-o proporție de 87%.

28 de organizaţii civice, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 şi, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi a codurilor penale, i-au cerut miercuri preşedintelui Klaus Iohannis să convoace un referendum naţional cu privire la legislaţia penală, anunță GÂNDUL, care amintește că procedura pentru declanşarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017.

Semnatarii motivează solicitarea amintind de recomandările instituţiilor europene, dar şi de rezultatele sondajului ISSPOL, comandat de grupul civic Geeks for Democracy şi realizat în perioada 4-10 decembrie 2018, prin care s-a testat opinia românilor cu privire la amnistie şi graţiere, anunță CURENTUL.

„Într-o majoritate covârşitoare, indiferent de opţiunea politică, de mediul social, de nivelul de educaţie sau de orice alt lucru care îi deosebeşte, românii au un lucru în comun: spun NU amnistiei şi graţierii. Astfel: 1. 91% dintre români se opun graţierii infractorilor condamnaţi pentru corupţie, respectiv amnistiei faptelor de corupţie; 2. 87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun graţierii şi amnistiei; 3. 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupţie sunt prea mici;

4. 73% dintre români consideră că viaţa lor este afectată de corupţie în proporţie mare şi foarte mare; 5. 80% dintre români consideră că lupta anticorupţie este importantă pentru ei; 6. 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene”, au scris asociaţiile.

Deci, sintetizează ADEVĂRUL, conform sondajului, 74% din români nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea şi doar 21% sunt de acord. Realizatorii sondajului au separat repondenţii şi în funcţie de opţiunile lor politice, după partidul pe care l-au votat la ultimele alegeri parlamentare. Iar aici cifrele sunt de-a dreptul surprinzătoare:

64% dintre votanţii PSD, ALDE şi UDMR nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea şi doar 31% ar fi de acord. În ceea ce priveşte amnistia şi graţierea care să vizeze strict faptele de corupţie, cifrele sunt încă şi mai impresionante: 91% din totalul populaţiei este împotrivă, iar dintre alegătorii PSD-ALDE-UDMR se pronunţă împotrivă 87%.

ROMÂNIA LIBERĂ amintește că în Comitetul Executiv al PSD, controlat de Liviu Dragnea, i s-a trasat Guvernului sarcina de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. Mai exact, articolele din Codul penal şi din Codul de procedură penală declarate constituţionale de CCR vor fi adoptate prin OUG, nu printr-un vot în Parlament. Liviu Dragnea a pasat răspunderea către Viorica Dăncilă, iar premierul nu a oferit detalii.

Discuțiile legate de decizia Guvernului de a da ordonanță de urgență pe articolele din Codul Penal și Codul de Procedură Penală declarate constituționale de CCR stârnesc în continuare reacții. EVENIMENTUL ZILEI afirmă că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a venit cu altă propunere, care i se pare mult mai potrivită, deși ar fi considerată și mai scandaloasă de către Opoziție. Este vorba despre asumarea răspunderii.

Meritul sondajului de opinie dat publicității de Geeks for Democracy  este că e prima cercetare sociologică ce se ocupă exclusiv de chestiunile care turmentează societatea în ultimii doi ani: amnistie, graţiere, ofensiva anti-Justiţie. Cifrele ar trebui să dea frisoane oricărui politician care ţine cât de cât la propriul său viitor.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu convocarea unui referendum naţional referitor la legislaţia penală, amnistie și grațiere?


Comentarii

v Este evident ca lumea este contra, amnistiei si gratierii. Toti Ghiolbanistii cred ca amnistia este facuta "special", pt Dranea, Tariceanu si toti care sint in guvernul tarii. Nimeni nu se gindeste ca poate intra in aceiasi categorie, Chiovesoaica, Ghiolbanis cu Carmecita, etc

13 decembrie 2018 23:53

Ecce Kurrupt PSD-ul fute-n cur poporul roman utilizand doar parodontax sa nu-i sangereze gingiile. Ecce prostodataxe!

13 decembrie 2018 18:37

Mircea Draghici Se sterg la cur PSD+ALDE+UDMR cu rezultatele Referendumului, oricat ar fi de evident opozitzia poporului in privintza modificarilor Legilor Justitziei si a Codurilor Penale....S-a hotarat de popor prin Referendum existentza a doar 300 de parlamentari....si sau "sters la cur" cu rezultatul Referendumului de atunci....ba din contra au marit si mai mult numarul de parlamentari....Si utatzi-va cat de inrobitor pentru poporul roman este sustzinerea lor economica....Anual i-si maresc bugetele pentru privilegii cat mai multe si Salarii Nesimtzite si Pensii Speciale....si unii le iau si cumulat....Asa ca popor prost si mamaligar, munceste cat cuprinde si plateste cat mai multe si mari taxe si impozite sa aiba Parlamentarii nostrii de calatorii in strainatate si de masini de serviciu 4 x 4 Jeep cu incalzirea in canapele....

13 decembrie 2018 13:46

Ecce Kurrupt Frisoane de 92 procente cum au simțit kuriștii la referendumul anti-kurrupție?! Și care ar fi întrebucerea noului referendum al opoponarilor neprihăniți din opopoziție? "Doriți ca Inchiziția să aibă dreptul să vă spargă ușa din dos și kuriștii să vă bage o sondă în sfinkter ca să afle adevărul pe care îl ascundeți în prostată?"

13 decembrie 2018 11:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.