Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, a lansat în licitație contractul care va modifica total raportul relațiilor dintre România și Republica Moldova. Pentru prima dată după Revoluție, țara noastră face pași concreți pentru apropierea de frații de peste Prut și le oferă o alternativă la dependența de fluxul de gaze din Rusia, care acordă Moscovei o mare influență în politica Basarabiei. Contractul, cu o valoare de 90 milioane euro pe care Transgaz tocmai l-a scos la licitație în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice SICAP, vizează, “Execuția conductei de transport gaze naturale Onești – Gherăești – Lețcani (LOT 1 și LOT 2)“ la proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”. Jumătate din valoarea contractului o reprezintă achiziția de țevi, robinete și alte materiale necesare.

Acest proiect, care a fost declarat de Guvern “de importanță națională”, are ca scop extinderea capacității de transport dintre sudul țării, la Marea Neagră, unde se vor prelua miliardele de metri cubi de gaze ce vor fi extrase offshore (companiile au amânat până la anul decizia de investiții, dar încheie deja contracte pentru lucrări și chiar vânzarea anticipată a gazelor – n.r.), pentru a asigura evacuarea către Moldova, încă din 2020. Transgaz se va coordona cu omologul său din Basarabia, o firmă care tocmai a fost cumpărată tot de Transgaz, pentru că lucrările de pe malul românesc al Prutului vor fi dublate de unele similare la moldoveni care acum construiesc o stație de compresie și un gazoduct de la Ungheni către Chișinău. Din 2020, când lucrările vor fi finalizate, SNT (Sistemul Național de Transport) românesc va putea livra circa 1,5 miliarde de metri cubi către Chișinău, reducând la peste jumătate dependența moldovenilor de Gazprom, care acum este totală. De patru ani, România și Moldova sunt unite printr-un gazoduct, Iași – Ungheni, dar acesta, deși inaugurat cu mare pompă în timpul Guvernării Ponta, a rămas mai mult un proiect demonstrativ. Aceasta pentru că nu are capacitate semnificativă, fiind bun să ducă doar câteva milioane de metri cubi către Ungheni, un orășel de peste graniță. Miza este Chișinăul, al cărui consum justifică investițiile în interconectare făcute, aceasta ca să nu mai vorbim de dimensiunea politică a actului.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.