Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După defectarea grupării lui Ion Mocioalcă – care a demisionat din PSD, la începutul săptămânii, laolaltă cu alți trei deputați PSD, partidul celor trei trandafiri a pierdut frâiele majorității parlamentare, ceea ce-l aduce la mâna UDMR.   

Datorită reglărilor de conturi din sânul principalului partid de guvernământ, PSD ajunge, pentru a treia oară în doar doi ani, la mâna UDMR, numai că situația din prezent este mult mai complicată decât în rândurile trecute, întrucât relațiile dintre cele două formațiuni nu mai sunt întratât de strânse, în pofida parteneriatului de colaborare parlamentară, affirmă EVENIMENTUL ZILEI.

Pe de altă parte, a face concensii UDMR în plin An Centenar – care forțează din nou, electoral, marota autonomiei fantomaticului Ținut Secuiesc –, ar aduce ample probleme de imagine PSD. Potrivit surselor EVZ, în zilele imediat următoare vor fi organizate runde de negocieri cu oamenii lui Kelemen Hunor, dar situația este departe de tranșare, în condițiile în care este știut că, de regulă, politicienii maghiari negociază la sânge.

Maghiarii cer din nou autonomie folosind ca argument chiar Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Solicitarea vine în contextul în care PSD are nevoie mai mare ca oricând de voturile UDMR, după ce coaliţia a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor.

Tema autonomiei Ţinutului Secuiesc e readusă pe agenda publică de UDMR la doar două zile după sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar mai ales în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor, constată ADEVĂRUL. De altfel, în momentele de cotitură ale social-democraţilor, UDMR şi-a arătat sprijinul, însă doar după obţinerea promisiunii că PSD va vota proiecte cu miză pentru comunitatea maghiară.

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede, conform COTIDIANUL: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacţii naţionaliste, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniştiţi, fac vreo mişcare, imediat apar astfel de reacţii „isterice” de o anumită parte, potrivit GÂNDUL. „Să nu vă fie frică, fraţi români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câştiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului şi ţării în care locuieşte în momentul în care identitatea etnică naţională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.

Pe de altă parte, reprezentanţii altor partide susţin că e un proiect periculos, care trebuie retras imediat. Mai mult, Opoziţia crede că UDMR a şantajat PSD, după ce Coaliţia de guvernare a pierdut majoritatea în Camera Deputatilor, afirmă DIGI24. Coaliţia guvernamentală a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, înaintea unor voturi decisive, inclusiv asupra bugetului pe 2019.

De asemenea, în perspectiva unei viitoare OUG privind amnistia și grațierea, majoritatea parlamentară este de-a dreptul esențială, la fel și în cazul unei viitoare moțiuni de cenzură, pe care opoziția o flutură din ce în ce mai intens. În acest context, voturile aleşilor UDMR devin tot mai importante pentru PSD şi ALDE, iar negocierile cu liderii Uniunii, pe măsură.


Comentarii

@@ Muică, se trezi ... Prietene, știi ce? Hai să-i respectăm cum se cuvine pe patrioții ardeleni, dar să nu uităm că „pentru unirea cu țara” au murit 800.000 de militari din vechiul regat! Și să știi că în noaptea premergătoare lui 1 Decembrie 1918, când se definitiva declarația de la Alba Iulia, personalitățile ardelene în frunte cu Iuliu Maniu înclinau mai degrabă pentru o asociere cu fostul imperiu austro-ungar. A fost nevoie ca tinerii politicieni ardeleni, reuniți separat,să intervină vehement în favoarea „unirii cu țara”!!! Ai să te crucești, amănuntul acesta este ocultat de istoricii mai noi, dar în fruntea tinerilor ardeleni s-a aflat doctor Petru Groza!!! Trebuie să luăm oamenii cu bune și cu rele. Iar pentru faptul că ne strigă ungurii că suntem țigani n-om fi și noi de vină cu câte ceva?! Mai ales în plan politic? Nu mai departe decât ieri am avut parte de o veritabilă „țiganiadă” în Parlament ...

6 decembrie 2018 10:40

@ Muica. se trezi..... Ne striga galeria de la SEPSI Sfantu Gheorghe pe stadioanele romanesti "Tziganii ! Tziganii ! " si Guvernarea Dragnea cu atatea Institutzii statale si sportive sub autoritate PSD-ista nu iau deloc masuri....Cum este asta decat TRADARE si JIGNIRE-n casa noastra ?!?...Se invart in mormant patriotzii ardeleni....

6 decembrie 2018 9:02

Muicăă, se trezi patriotismul în trădătorii de neam! Păi, măh idioților, prin lupta voastră oarbă împotriva guvernului legal al țării și, de fapt, împotriva ideii de democrație, nu vă dați seama că fragilizați însăși România?! Nu vă dați seama că vă împingeți adversarii politici în gheara intereselor maghiare? Sunteți atât de orbani și de proști încât ați votat recent la Bruxelles impotriva intereselor românești, în timp ce TOȚI europarlamentarii FIDESZ din Ungaria, au sărit în ajutorul României! Nu vă e rușine, cretinilor, să clămpăniți acum pe aici? Uite că, uneori, simțindu-se în aceeași corabie cu noi, cei de la UDMR-ul pot fi mai lucizi și mai echilibrați decât schizoizii din opoziția românească!

6 decembrie 2018 6:56

Ecce Arianus Baciul Teleormănean și cel Ungurean foarte probabil se sfătuia să-i tragă un șut în sfinkter celui Arian care rochie lungă purta, barbă deasă-și desena și toată ziua cânta: Duru duru duru duru, nu e pizdă ca și curu.

6 decembrie 2018 5:26

v Noi stim de mult timp ca ungurii doresc Ardealul, atasat la Ungaria. Ei fac tot ce pot prin santajarea celor de la guvernare, sa-si obtina scopurile. PSD-ul conform opozitiei,este la limita, pierzind majoritatea in Camera Deputatilor. In curind va putea sa-si faca guvernul lui Ghiolbanis. Atunci tara va merge "unsa", vom avea salaii si pensii apropiate cu a vesticilor, foarte multe autostrazi, etc.

5 decembrie 2018 16:14

Mircea Draghici Macar Iohannis le-a dat drapelul tricolor al Romaniei in fieful ungurilor la adunarea secuilor de la Miercurea Ciuc....dar Tradatorul de Neam si Tzara, Dragnea, ca sa ramana la putere cu Clanul lui Mafiot Interlop PSD-ist pana acum le-a dat toate cerintzele UDMR-ului ": la 10 % populatzie minoritara din localitate documentele administratziei locale sa fie redactate si-n limba lor, au vrut Liceu Catolic Maghiar la Targu Mures, Dragnea a incalcat legile invatzamantului si le-a dat...a cerut un ministru PSD-ist de al lor profesori specialisti sa predea limba romana in scoli la maghiarii din Romania, tradatorul de Dragnea l-a dat afara din Guvern....au arborat steagul Ungariei pe totzi stalpii din orasul; Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc si nimeni din autoritatzile romane n-a luat masuri....ne-au mascarit fatzada Ambasadei de la Budapesta si n-a luat nimeni din Guvernarea PSD+ALDE-ista atitudine....se antreneaza paramilitar in Muntzii Harghitei tineri unguri si alde Dragnea se face ca nu-i vede....PSD-istii sunt o Cloaca de TRADATORI DE NEAM SI TZARA...care mai au tupeul sa se-nbrace in iea (costumul) natzional romaneasca (ca asa i-a invatzat consilierii evrei-ca cica ar fi mari patriotzi ),,,,sunt niste TRADATORI ORDINARI pe care trebuie sa nu-i mai vedem pe vecie la guvernarea tzarii...

5 decembrie 2018 15:59

Ecce Kurrupt, un Conchita Wurst al Romaniei, PSD-ist din nastere Vom da Tinutul Secuiwscu ungurilor oricate spme ati face!

5 decembrie 2018 14:04

Treziti-va ! Dupa cum se observa UDMR-ul face ce vrea in tzara asta condusa de niste tradatori ! Acest partid PSD ar trebui scos in afara legii ca doar nu numai Dragnea e de vina.Dragnea fara sustinerea altor cozi de topor ar fi un nimeni.Nu se gaseste in aceasta tzara absolut nimeni sa puna capat acestui val ce tinde la dezintegrarea si federalizarea acestei tari ? Cat de nemernici au putut sa ajunga nepotii celor care si-au jertfit viata pentru infaptuirea actului mareti al unirii.!! In ce tzara s-ar permite obrazniciile si tupeul de care da dovada aceasta gasca numita UDMR ?

5 decembrie 2018 12:54

Tamas Sa-si dea demisia amndoi de tampiti ce sunt! Dictatori in toata regula... Care mai de care mai cretin si mai dobotoc! CAnd dau de rahatul care l-au produs, incep sa oracaie ca are cineva ceva cu ei...... ACASA !!! DEMISIA!!!!! Vin sarbatorile si e periculos.... 16-22....... Istoria mai joaca feste!!! :)

5 decembrie 2018 11:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.