Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mai mult de jumătate dintre administratorii IMM-urilor existente pe piaţa românească susţin că din cauza creşterii salariului minim vor fi nevoiţi să concedieze în masă. 70% consideră că urmează o perioadă dificilă pentru firme.

Autorităţile au anunţat, la începutul lunii noiembrie, că începând cu 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani, amintește ADEVĂRUL.

Trei din patru proprietari de companii mici și mijlocii din România susțin că mărirea salariul minim de la 1 decembrie se va evidenția în mod preponderent în concedierea unor salariați, scăderea competitivității, scumpirea prețului produselor și serviciilor, pierderea unor contracte/piețe, scăderea profitului, se arată într-un sondaj făcut de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind efectele creșterii salariului minim de la 1.900 lei la 2.080 lei și la 2.350 lei în rândul IMM-urilor, anunță COTIDIANUL.

La întrebarea: “Câți salariați din societatea dvs. sunt încadrați acum la nivelul salariului minim brut pe economie (1.900 lei)”, 52,40% din respondenți afirmă că au între 1-5 salariați cu salariul minim. EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că 81,90% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii. 74,60% din respondenți susțin că o crestere a salariului minim pe economie (la 2.080 lei şi la 2.350 lei) va aduce dificultăţi întreprinderilor. 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri, iar 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați.

Pe de altă parte, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a aprobat, luni, cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și opt abțineri proiectul Legii pensiilor, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Inițiativa, înregistrată în procedură de urgență, a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum. Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul legislativ privind sistemul public de pensii.

Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. GÂNDUL precizează că din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În acest timp, fostul premier Victor Ponta anunță dezastrul și afirmă că sunt în joc pensiile și salariile a milioane de oameni. Acesta, citat de CAPITAL, susține că toate cresterile de salarii si de pensii au fost inghitite de inflatie și urmează o perioadă foarte grea pentru români. „Viata adevarata a romanilor - toate cresterile de salarii si de pensii au fost inghitite de inflatie !!! Si in perioada urmatoare vin peste oameni datoriile si dobanzile de la imprumuturile de acum!

Degeaba vedem zi de zi minciunile de la televizor platite cu milioane de lei din bani publici (pentru “Centenar”) - oamenii simt in buzunarul lor si in viata de zi cu zi ca lucrurile merg intr-o directie total gresita“, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Alte articole pe același subiect


Comentarii

internaucu` Situatia se rezolva numa` daca se vor impozita pensiile "speciale" cu minim 95% ,peste ceea ce depaseste valoarea a ...3-4 puncte de pensie !

28 noiembrie 2018 11:27

G4media: Cadoul de Centenar al borfașilor: amnistie și legare de glie. În educație, suita de semidocți Pop – Popa – Andronescu dărâmă zi de zi puținele lucruri bune rămase în picioare. În sănătate, spolierea banilor publici a ajuns la cote inimaginabile. Un buget mereu în creștere și miliardele de euro din fonduri europene sunt mereu insuficiente ; marea de pile, neamuri și amante cu care PSD a umplut administrația pe salarii exorbitante; loviturile constante date mediului prin măsuri date de pe o zi pe alta; inconstanța legislativă. Corupția larg răspândită a devenit, sub PSD, acceptabilă politic. Partidul lui Dragnea, cu marii săi sponsori, a distrus mare parte din justiție: legi, instituții, procese.

28 noiembrie 2018 11:26

ariciul caaatz nemernicilor,patronii nu au platit salariile minime nici cand erau 6000 de rono,si oameni tot 2-3 intinsi pe toata luna cu program de rahat weekenduri lucrate si salarii taisate ori oprite.Va e frica?La munca putorilor ,ca daca ma angajsati pa mine doar numi dati vreun post de director,tot lopatar sunt,si pe aia nu mio ia nimeni din mana dar o pot face si fara sa fiu angajat la cineva.Va plangeti ca nu sunt oameni si cand aveti unul bun cu experienta si vechime ,in loc sa-l platiti l zburati ca ....mai asteapta 20 la poarta.Ok.Luatii pe aia ca io de mult nu mai muncesc la lichele in GalatiSi multumesc Domnului,,si weekendul weekend si sarbatorile,sarbatori,Sunt om ma nu prost care sa va faca voua contul gras,muncind ca la ocna.

28 noiembrie 2018 7:08

Paulus: si NU DOAR la pensii, ci si la fututul copiilor Dvs. (printre Fessele de Bookci, n.m.) E DEZASTRU - întrucât "discuția despre Strategia de "educație" parentală a reînceput, marți, la Camera Deputaților, a anunțat, pe Facebook, președintele Platformei Împreună, Mihai Gheorghiu - pe semne E POTO de EURO-"fonduri" de SPAGA (nerambursabila, free-tax, n.m.)

27 noiembrie 2018 23:07

UP DATE: este vorba despre "dezastrul"-POOLLII MONDIALO-INTERGALACTICE si defekarea de "stiri" cu el este finantata din "fondurile" de-structurale cu care arunca in noi (si în co-pushlamalele noastre din presa "libera", n.red.) EURO-goup-ul (infractional, n.red.) condus de Baba-Merkel si de Macrou!

27 noiembrie 2018 22:21

v Au "dreptate" comentatorii, decit sa le dea la pensinari cite 100 de lei, "mai bine" era pe vremea lui Bocanila si a Javrei Ordinare cind nu au mai crescut pensiile de loc, nici macar cu inflatia. Cred ca actualii guvernanti vor impusca pe pensionari, ca si asa au pensii "mari". Lor li se pare "normal;" ca salariatii sa fie platiti cu salariul minim pe economie, iar patronii sa aiba un venit substantial, din profit.

27 noiembrie 2018 16:21

Socotitorul Legea pensiilor sufera de MINCIUNA. Daca n-ar fi facuta cu Kuru, atunci s-ar fi aplicat imediat sau lacel mult un an dupa publicarea. Legea a fost de la inceput gandita sa "tina captivi" milione de romani numiti pensionari si care sa le dea voturile. De cand au venit la putere in dec 2016, impreuna cu postul Guitza tv zis si Romania tv i-au tinut pe bietii oameni in fata televizoarelor cu speranta ca vor avea mai multi bani, ca nu vor sta la frig ca nu vor fi flamanzi. Gandul lor nu a fost acesta. Ei conform legii 263/2010 (legea pensiilor) aveau la 1 ianuarie 2017 valoare punctului de pensie ( care e ra cam pensia medie) de 917 lei/luna. Au inceput minciunile cu maririle de pensie si de la 1 iulie 2017 au facut punctul de pensie 1000 lei. O crestere pentru 2017 de 4,15% in timp ce inflatia a fossst 3,5%. Deci, mai nimic. In 2018 tot de la 1 iulie se mareste punctul de pensie la 1100 lei/luna. Adica cu 50 de lei pe luna, in procente 5%. Exact cat va fi inflatia, daca nu cumva aceasta va fi mai mare. In 2019 punctul de pensie va fi 1265 lei, dar din speptembrie, adica exact tot o crestere medie de 5% cand inflatia nu se stie. S-ar putea sa fie si mai mare.Cresterea mai puternica se face in 2020 la 1775 lei, tot din septembrie, cand ei vor fi pana in decembrie la putere. Nici aceasta crestere nu-i o grozavie. Ar fi o crestere de 13,5%. In sfarsit, ultima crestere din septembrie 2021 de 100 de lei, adica la 1875 ar reprezenta 5,6%. Toate aceste cresteri nu urmaresc crestererile salariale. Doar daca stagiul complet va fi considerat 25 ani in loc de 35 atunci va fi o crestere de inca 40%, asta va fi vreodata?

27 noiembrie 2018 15:48

Marin Va ca nu mai apare Olguta sa dea explicatii, ea care stie tot !

27 noiembrie 2018 14:20

Gicu Legi populiste date de PSD - ALDE, care fac rau Romaniei si romanilor.... PSD votat de pensionarii care s-au bucurat ca au primit cativa lei in plus la pensie. Pensionari care n-au habar ce se intampla in lumea asta.

27 noiembrie 2018 13:47

mircea de cate ori pe zi trebuie sa trimeten adresa de E-mail la redactia ziarero.antena3????????sa nu beti apa rece ca sunteti nadusiti,si faceti galcita

27 noiembrie 2018 12:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.