Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mai mult de jumătate dintre administratorii IMM-urilor existente pe piaţa românească susţin că din cauza creşterii salariului minim vor fi nevoiţi să concedieze în masă. 70% consideră că urmează o perioadă dificilă pentru firme.

Autorităţile au anunţat, la începutul lunii noiembrie, că începând cu 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani, amintește ADEVĂRUL.

Trei din patru proprietari de companii mici și mijlocii din România susțin că mărirea salariul minim de la 1 decembrie se va evidenția în mod preponderent în concedierea unor salariați, scăderea competitivității, scumpirea prețului produselor și serviciilor, pierderea unor contracte/piețe, scăderea profitului, se arată într-un sondaj făcut de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind efectele creșterii salariului minim de la 1.900 lei la 2.080 lei și la 2.350 lei în rândul IMM-urilor, anunță COTIDIANUL.

La întrebarea: “Câți salariați din societatea dvs. sunt încadrați acum la nivelul salariului minim brut pe economie (1.900 lei)”, 52,40% din respondenți afirmă că au între 1-5 salariați cu salariul minim. EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că 81,90% din respondenți își exprimă dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii. 74,60% din respondenți susțin că o crestere a salariului minim pe economie (la 2.080 lei şi la 2.350 lei) va aduce dificultăţi întreprinderilor. 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri, iar 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați.

Pe de altă parte, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a aprobat, luni, cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și opt abțineri proiectul Legii pensiilor, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Inițiativa, înregistrată în procedură de urgență, a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum. Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul legislativ privind sistemul public de pensii.

Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. GÂNDUL precizează că din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În acest timp, fostul premier Victor Ponta anunță dezastrul și afirmă că sunt în joc pensiile și salariile a milioane de oameni. Acesta, citat de CAPITAL, susține că toate cresterile de salarii si de pensii au fost inghitite de inflatie și urmează o perioadă foarte grea pentru români. „Viata adevarata a romanilor - toate cresterile de salarii si de pensii au fost inghitite de inflatie !!! Si in perioada urmatoare vin peste oameni datoriile si dobanzile de la imprumuturile de acum!

Degeaba vedem zi de zi minciunile de la televizor platite cu milioane de lei din bani publici (pentru “Centenar”) - oamenii simt in buzunarul lor si in viata de zi cu zi ca lucrurile merg intr-o directie total gresita“, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Alte articole pe același subiect