Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu două trimestre consecutive de scădere, economia românească a revenit la starea din perioada 2008-2010, iar moneda naţională este tot mai firavă.

Blocajele generate de viscolele începutului de an, lipsa activităţilor din construcţii sau agricultură şi scăderea cererii de mărfuri la export au provocat pierderi grele unor companii, în timp ce altora le-au adus profituri nesperate, iar populaţia a fost nevoită să consume mai mult. Toate acestea - adunate, scăzute şi apoi ponderate de către specialiştii Institutului Naţional de Statistică - au dat o medie cu minus de 0,1% pe primul trimestru în raport cu trimestrul anterior.

Şi, cum în trimestrul al patrulea din 2011 economia fusese tot în scădere (-0,2% faţă de trimestrul al treilea), în limbaj statistic se spune că am intrat în recesiune tehnică. Tot în recesiune, care mai întâi a fost „tehnică", am mai intrat şi în ultimul trimestru din 2008, după care criza s-a prelungit până în prima parte a anului trecut.

Faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în primul trimestru din acest an economia a crescut cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier, a mai anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria în jos, consumul în sus

Sectoarele cu cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut - industria la categoria resurse, respectiv consumul la categoria utilizări - au evoluat în direcţii contrare, contrabalansându-se reciproc.

Integral pe Adevărul