Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

300 de ani de la naşterea lui Kremser Schmidt

Belvedere din Viena îl readuce în memorie pe pictorul Martin Johann Schmidt, cunoscut sub numele Kremser Schmidt, printr-o expoziţie retrospectivă, curatoriată de Georg Lechner, ce va fi deschisă până în 3 februarie 2019, expoziţie care marchează trecerea de la o epocă la alta, în 18 picturi şi o selecţie de desene şi gravuri.

Franz Anton Maulbertsch a fost ultimul reprezentant al picturii baroce şi printre primii artişti care au prefaţat Rococul şi senzualitatea secolului al XVIII-lea, fără a ajunge însă la anvergura şi caracterul monden din Franţa, din cauza unei puternice constrângeri morale catolice, proprie culturii austriece, ce nu fusese încă modernizată de Maria Teresa şi, mai ales, de fiul ei, Josef al II-lea.

În ceea ce-l priveşte, Martin Johann Schmidt (1718-1801), crescut în lumea artei (tatăl său era sculptorul Johannes Schmidt), a contribuit la reînnoirea picturii baroce austriece. Deşi a abordat teme istorice, religioase şi mitologice – primele două extrem de apreciate de catolicismul austriac – a fost atent şi la alte experienţe artistice europene, mai ales din Europa de Nord. Inspirându-se din opera unor pictori ca Rembrandt, Ostade, Callot, a realizat numeroase scene de gen de mari dimensiuni, care au adus un suflu de realism într-o panorama rămasă până la el în interiorul solemnului baroc academist.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.