Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

S-au tot acumulat tensiuni şi clasa politică se află acum într-un moment critic. MCV-ul şi Rezoluţia de astăzi a Parlamentului European dau de pământ cu cei aflaţi la guvernare, preşedintele Iohannis spune că România nu este pregătită să preia preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene, şi că actualul guvern este un accident al democraţiei care trebuie înlăturat.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat haosul care guvernează la Palatul Victoria, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna", anunță ROMÂNIA LIBERĂ. "Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva.

Acum câteva săptămâni am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", a declarat Klaus Iohannis, citat de NAȚIONAL.

GÂNDUL amintește că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a dat demisia din funcţie vineri. Demisia vine cu mai puţin de două luni de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Victor Negrescu era responsabil cu proiectul de pregătire şi exercitare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de ADEVĂRUL, Victor Negrescu a trimis ieri mai multe mesaje către oficiali români de la Bruxelles, în care s-a plâns că a fost sabotat de Liviu Dragnea şi de unii miniştri, în capul listei fiind Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Eugen Teodorovici (Finanţe). În discuţiile pe care le-a avut, după demisie, cu apropiaţi din MAE, Victor Negrescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să-l transforme în „şeful de protocol al Guvernului“ pe durata preşedinţiei UE, informaţie confirmată şi de surse din conducerea PSD.

Imediat, și Cristian Winzer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, anunţă, pe pagina sa de Facebook, că şi-a înaintat luni demisia din funcţie. Winzer lucra în echipa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi spune, pe pagina de socializare, că s-a alăturat acestuia din urmă "cu inima deschisă, cu dorinţa de a schimba lucruri şi mentalităţi, de a aduce, prin muncă şi determinare, rezultate tangibile", potrivit ANTENA3.

Secretarul de stat îl descrie pe Negrescu drept "un om responsabil şi matur, care are reprezentarea deplină a actelor şi faptelor sale şi care nu ia decizii care nu au fundament obiectiv solid".

PSD a găsit rapid un înlocuitor pentru Victor Negrescu, ministrul care a gestionat, în numele României, preluarea preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Liviu Dragnea a ţinut cu orice preţ să aibă un nou ministru al afacerilor europene și l-a ales pe George Ciamba, diplomat de carieră care lucrează în MAE încă din 1990 iar după alegerile parlamentare din 2016, a fost la un pas să ajungă ministru de Externe.

Și al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarant, zilele trecute, că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, stârnind furia lui Dragnea. Demisiile în lanţ și refuzul  Anei Birchall de a prelua ministerul Afacerilor Europene, toate aceste fapte şi altele ne arată că şi oamenii PSD, angrenaţi în pregătirea acestui eveniment sunt speriaţi şi fug din poziţiile avute, constată ADEVĂRUL.

La toate acestea se adaugă faptul că Parlamentului European dezbate şi votează marţi rezoluţia privind statul de drept din România. Textul semnalează îngrijorarea instituţiei UE referitoare la modificarea legislaţiei penale şi judiciare din prisma potenţialului de a submina independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie, anunță COTIDIANUL.

Textul rezoluţiei Parlamentului European semnalează îngrijorarea instituţiei UE privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare din România din prisma potenţialului de a submina independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.
Rezoluţia vine şi ca rezultat al celor două dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, precizează GÂNDUL.. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi lupta anticorupţie.

Dragnea înţelege să se răfuiască cu preşedintele Iohannis, în vederea unei candidaturi a sa la prezidenţiale, afirmă ADEVĂRUL. Nu vede decât duşmani în ţară şi în străinătate. Nu e capabil să înţeleagă de ce a ajuns în situaţia aceasta, de ce şi-a ostilizat un segment important al societăţii, breasla magistraţilor, serviciile secrete, preşedinţia, presa independentă, partenerii din UE, şi nici faptul că nu are cum să câştige o astfel de luptă inegală. Iar factura unor astfel de derapaje o plătim noi toţi, românii.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este o măsură bună ca ministrul pentru Afaceri Europene să fie schimbat cu doar o lună şi jumătate înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE?