Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Chiar dacă este numit gratuit, învățământul din România costă extrem de mult. Fără să realizeze, românii cheltuie lunar sume fabuloase ca să țină un copil în școală. Comparativ cu veniturile medii ale unei familii din România, sumele sunt enorme.

Învăţământul „gratuit" din România costă echivalentul a şase alocaţii, potrivit unui nou studiu. Banii se duc pe rechizite, culegeri sau necesarul de la clasă - adică tot ce şcoala ar trebui să ofere dar nu o face.

Părinţii din România ai căror copii merg la şcoli de stat, scot din buzunare în medie 500 de lei pe lună pentru un copil.

Integral pe CapitalComentarii

Un profesor pensionat Cea mai grava problema a invatamantului gratuit romanesc este faptul ca, de fapt nu prea se face scoala gratuita. Adica se face mai nimica.Se urmareste aducerea copiilor la meditatii si la alte activitati, inclusiv sistemul scoala dupa scoala care se plateste. Pe timpul neregretatului comunism, totusi invatamatul avea o alta calitate mai buna decat societatea amintita.

9 noiembrie 2018 15:33

Un profesor pensionat De atunci totul s-a "privatizat" . As vrea sa stiu in cate scoli se mai fac activitati "extra programei scolare"? Mai sunt cercuri de matematica, fizica, chimie etc? Mai sunt echipe de fotbal, volei, handbal etc? Se mai duc elevii la cor, dansuri populare (sau sportive), brigazi artistice etc? Toate acestea si probabil multe altele se faceau la scoala (eventual casa pionerilor), fara bani si fara timp pierdut. Toate acestea, chiar mai multe, se fac si acum "de cei cu bani", dar si cu un enorm de mult timp pierdut. Se fac binenteles doar la orase, pentru ca la sate, in primul rand sunt putini cei care ar avea bani sa plateasca activitatile, in al doilea rand in cel putin 85% din sate nu mai sunt copii de scoala sa se faca o clasa, darmite echipe pentru activitatile de grup amintite, in al treilea rand multi copii fac naveta la oras sau la un centru de comuna mai rasarit si nu in ultimul rand multi copii sunt antrenati de parinti in activitati gospodaresti. Cum ziceam, aceste activitati se fac numai la orase ( orasele mari in special) unde lumea are bani, dar unde copiii sunt zapaciti sa faca: karate, judo, fotbal, limbi straine, dansuri sportive, inot etc, iar mai apoi si ceva matematica si limba romana, inainte de evaluare sau bacalaureat. Evident ca acestea costa cateva sute de lei pe luna, asa ca nu va mirati atat de tare! Dar timpul pierdut de copii si de parinti cu "plimbatul" la meditatii si activitati, l-ati socotit? Dar poluarea care se face in oras cu plimbatul copiilor in masini, ca altfel n-ar ajunge la ore?

9 noiembrie 2018 15:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.