Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ajunge la mâna PSD, odată cu votul dat pe cererea de ridicare a imunităţii sale, în condiţiile în care social-democraţii au jumătate dintre senatori. Astfel, după ce preşedintele Senatului a fost cel care a reuşit să-şi impună ideile pe mai multe proiecte ale coaliţiei PSD-ALDE, acum acesta se vede pus în situaţia de a fi cel care depinde de sprijinul partenerilor.

Subiectul Tăriceanu cercetat penal a venit ca o lovitură de trăsnet. Era vorba despre politicianul cel mai credibil din ultima vreme, susține COTIDIANUL. Cererea DNA de avizare a efectuării urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Senat, care urmează să decidă în acest sens.

DNA a anunţat, oficial, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală. ZIUA VECHE.

Dosarul în care apare şi numele preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este anchetat de procurorii antcorupţie la cererea autorităţilor austriece. „Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma conexării a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece”, arată DNA.

Concret, susţine NAȚIONAL, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008 – pe vremea când era premier, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 dolari de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, „astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie".

Vestea că procurorii cer aviz pentru anchetarea lui Tăriceanu vine la patru ani de la declanşarea mega-anchetei „Microsoft”. Potrivit anchetei, trei guverne, cel puţin zece miniştri şi trei prim-miniştri au avizat timp de zece ani unul dintre cele mai mari contracte din istoria României moderne, ce s-a dovedit o uriaşă pagubă. Procurorii susţin că varianta de program din 2003 putea fi cumpărată la preţ de patru ori mai mic în 2004.

Gabriel Marin, CEO Omnilogic, a făcut la DNA două denunțuri, iar unul dintre ele îl vizează direct pe Călin Popescu Tăriceanu, potrivit DIGI24. Potrivit informațiilor furnizate de managerul Omnilogic, banii ar fi ajuns la Tăriceanu prin firmele unor apropiați. În afară de Călin Popescu Tăriceanu, în denunț sunt menționați și alți demnitari care la acea vreme erau în Guvern. Printre ei, actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.

Senatorul PSD Claudiu Manda, delegat cu atribuțiile președintelui Senatului, a explicat, citat de ANTENA3, că a preluat solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de vicepreședinte al Senatului, Tăriceanu urmând să efectueze o deplasare în aceste zile.  El a adăugat că dosarul de la DNA are 73 de volume, fiecare cuprinzând între 190 și 300 de pagini.

După apariția primelor informații privind dosarul, Tăriceanu a făcut referire la cazul Microsoft, deși numele companiei austriece implicate nu a fost anunțat oficial. ”Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că ar urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiuni este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria «B.D. la munte şi la mare»”, a reacționat Tăriceanu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

Tăriceanu crede că se încearcă eliminarea sa din cursa prezidențială. ”Orice acuzaţie referitoare la mită e o aberație. Eu sunt siderat. Suntem în campanie electorală, a început campania electorală, iar la noi campania electorală aşa se duce. Nu m-am ferit să spun că nu-mi este străină ideea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale, mă gândesc la ea. Am fost achitat pentru mărturie mincinoasă, acum s-a scos un alt dosar. România a fost şi este probabil condusă în continuare de forţe oculte, ilegitime”, a comentat președintele Senatului.

Ipoteze din ce în ce mai interesante sunt vehiculate după ce DNA a cerut urmărirea penală a președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, constată EVENIMENTUL ZILEI. Una dintre ipoteze susține că dosarul ar avea ca țintă eliminarea lui tăriceanu de la conducerea ALDE și împlicit ieșirea acestei formațiuni din grupul liberal ALDE european. O altă ipoteză este legată de posibila prescripție a faptei de luare de mită. Raportat la perioada săvârșirii presupusei fapte la legea penală aplicabilă, este evident că mai favorabilă este noul Cod Penal.

Contractul inițial a fost semnat în anul 2004, dar a fost prelungit în mandatul Guvernului Tăriceanu. Față de acest aspect, merită menționat faptul că articolul 155 din Codul de Procedură Penală prevede că fapta se prescrie la zece ani de la comiterea acesteia, dacă nu se începe urmărirea penală. În dosarul Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a contestat în instanţă interceptările, într-o anchetă care a avut la bază denunţul făcut de fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

În așteptarea votului din Senat, Călin Popescu Tăriceanu şi-a anulat participarea la congresul ALDE european, care are loc la Madrid în perioada 8-10 noiembrie, anunță CURENTUL. Liderul Forumului Liberal Noua Austrie (NEOS), Beate Meinl-Reisinger, a trimis o scrisoare președintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cerea excluderea formațiunii conduse de Tăriceanu.

Cererea de ridicare a imunităţii pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu va fi luată în discuţie de către conducerea Senatului, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, va ajunge astfel la mâna PSD în condiţiile în care social-democraţii au jumătate dintre senatori. Astfel, constată ADEVĂRUL, după ce preşedintele Senatului a fost cel care a ţinut în şah mai multe proiecte ale coaliţiei, acum acesta se vede pus în situaţia de a fi cel care depinde de sprijinul partenerilor.

Potrivit aritmeticii din Senat, PSD are 71 de aleşi din totalul de 136 de parlamentari. Pentru trecerea unei moţiuni e necesar votul a 50% plus unul dintre senatorii prezenţi, adică de 69 de aleşi în cazul în care sunt toţi la votul din plen, ceea ce înseamnă că social-democraţii vor fi cei care fie îl vor lăsa pe Tăriceanu să-şi apere cauza ca orice om de rând, fie nu vor permite începerea urmăririi penale a acestuia.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu îi va fi ridicată imunitatea pentru a putea fi cercetat penal în dosarul Microsoft? Vor rămâne parlamentarii PSD alături de el sau va profita Liviu Dragnea de situație pentru a scăpa de cel mai periculos contracandidat al său din partea coaliției PSD-ALDE la alegerile prezidențiale?


Comentarii

Sicterescu Dom`le, cand esti prost, esti...PROST !!! Cu "asta" DNA, nu a facut decat sa INTAREASCA alianta PSD + ALDE !!! Dupa mine, in structura asta, DNA trebuie desfiintat ! Si imediat re-infiintat cu procurori profesionisti, loiali NUMAI Statului si Constitutiei, care sa ocupe posturile pe baza de concurs !!! La fel ar trebui sa se intample si cu SRI & SIE !!!

10 noiembrie 2018 10:56

PSD-ist miliardar deprimat Trebuie sa fut in cur urgent un postac P$D.

10 noiembrie 2018 10:24

v, cel mai imbecil gaozar dragnist, dar si cel mai bine platit De azi am marit calibrul vibratorului. M-a facut mai furios. Coada mi-au taiat-o cand m-au angajat.

10 noiembrie 2018 9:39

v, cel mai imbecil gaozar, dar si cel mai bine platit postac Buna dimineata! Tocmai am "absorbit" câteva "microdoze" de "fonduri-europene" (free-tax) si (înainte de a iesi în EURO-chilotzi la metrou, n.m.) as dori sa aflu (cam) ce FOLOASE NECUVENITE se pot achizitiona în schimbul unei spagi de ... $800.000,- si daca EURO-"investitorul" a reusit sa-si recupereze paguba de pe spinarea contribuabilului român. Cu respect,v

10 noiembrie 2018 8:34

v, cel mai imbecil gaozar, dar si cel mai bine platit postac dragnist Paulusn ti-as da urgent o muie, dar stiu ca ai paduchi.

10 noiembrie 2018 0:25

Bine, dar EURO-INFRACTORUL care ar fi dat spaga, el scapa (ca de obicei, nefiind dat pe mâna DNA de nimeni) - nu-i asa?! Cu respect, Paulus

9 noiembrie 2018 22:34

Stefan Dragnea, zis si Satan, de pe unul dintre yahturi detinute vio, ai dreptate lua-te-as pervers pe la spate!

9 noiembrie 2018 20:12

vio am mai auzit prostia asta " politicianul cel mai credibil" ! tariceanu? ati inebunit?

9 noiembrie 2018 10:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.