Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Teamă-mi e că aşa este, dar asta nu înseamnă că europarlamentarii membri al Comitetului pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European au greşit cumva când, miercuri, au adoptat proiectul de raport, disponibil la finalul articolului, realizat de Serghei Stanişev (care este şi Preşedintele Partidului Socialist European).

Raportul - adoptat cu 36 voturi „pentru“, 4 „împotrivă“ şi o abţinere - cere miniştrilor membri JAI să „adopte o decizie rapidă în favoarea admiterii Bulgariei şi României ca membri cu drepturi depline în Spaţiul Schengen. Totodată, s-a subliniat faptul că un demers în două etape - mai întâi încetarea controalelor la frontierele interne terestre şi maritime, urmată de stoparea controalelor la frontierele externe - ar ridica o serie de riscuri şi ar putea avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spaţiului Schengen, În această cauză, decizia ar trebui să privească o singură măsură legală. În acelaşi timp, europarlamentarii cer miniştrilor din JAI să decidă şi în privinţa aderării Croaţiei la Spaţiul Schengen imediat după ce ţara va fi îndeplinit criteriile necesare“. Frumos spus şi în conformitate deplină cu constatarea că cele două ţări, Romania şi Bulgaria, îndeplinesc pe deplin condiţiile tehnice pentru admiterea în Spaţiul Schengen. Problema este că această constatare nu este nouă. A fost repetată exact în aceşti termeni de toate instituţiile europene cu atribuţii în domeniu (prima oară, Parlamentul European s-a exprimat în acest sens în iunie 2011 prin vocea raportorului Carlos Coelho de la PPE), la fel Comisia Europeană prin poziţiile publice ale Preşedinţilor Barroso şi Juncker. Şi tot degeaba, deoarece, chiar dacă asta nu scrie nicăieri, voturile finale ale reprezentanţilor Statelor Membre se dau exclusiv pe criterii politice şi pe baza configuraţiilor de interese şi alianţe din marile jocuri europene.

Integral pe AdevărulComentarii

Sandoz Avem niste vamesi ,respectiv politisti de frontiera ,fara pic de fler.Ar trebui tinuti in vami, pentru controle diverse, (se pricep ei la asa ceva) 2-3 ore,toti cetatenii si camionagii care vin din tarile care se opun aderarii Romaniei la shenghen. Sant sigur ca multe se vor schimba atunci.

8 noiembrie 2018 13:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.