Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Judecătorii desemnați să spună care prevederi încalcă sau nu Constituția, legea fundamentală a țării, au luat o hotărâre fără precedent. Consecința hotărârii CCR: toate procesele în curs, inclusiv cele VIP, aflate la completurile de cinci judecători de la ICCJ vor fi reluate. Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca, dacă nu și-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală, afirmă NAȚIONAL.

Curtea Constituțională a României anunță că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenței unui conflict juridic de natură constituționnală între Parlament și ÎCCJ, sesizare a premierului Viorica Dancilă. GÂNDUL anunță că CCR a tranşat conflictul juridic dintre Parlament şi Înalta Curte în favoarea legislativului şi obligă ÎCCJ să intre imediat în legalitate.

Sesizarea vine în condițiile în care un astfel de complet de judecată are pe rol apelul liderului PSD Liviu Dragnea în procesul de abuz în serviciu, în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. Dosarul a fost repartizat completului de cinci judecători P1 - Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir.

Liviu Dragnea a explicat, recent, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit ADEVĂRUL. „Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completurilor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.

Toni Greblă, fost judecător la CCR, actual șef al Secretariatului General al Guvernului, întrebat fiind cum comentează afirmațiile opoziției că decizia CCR l-ar putea ajuta pe președintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că „nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat, anunță COTIDIANUL.

„Păi nu, pentru că din câte știu eu hotărârea dlui Dragnea (în procesul angajărilor fictive – nr.), dacă vă referiți la asta, nu e definitivă, așa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea și deciziile Curții Constituționale se aplică <erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite și Ionescu, și Popescu, de această lege, dar nu are nicio…V-am spus, din câte știu eu dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului și va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304”, a spus Greblă.

Pe de altă parte, noua șefă a DNA, Anca Jurma a cerut anchetarea președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită în dosarul Microsoft, anunță CURENTUL. Faptele ar fi fost comise în perioada când acesta era premier. Procurorul de caz, Marius Bulancea, îl acuză pe Tăriceanu că în calitate de premier a primit 2.000.000 de Euro printr-o firmă de consultanță.

Mita ar fi fost luată pentru două acte adiționale de peste 40 milioane de Euro încheiate în 2007 și 2008 pentru licențe Microsoft. Călin Popescu Tăriceanu a contestat în instanţă interceptările din dosarul Microsoft, după ce acesta a apărut în dosar în urma unui denunţ făcut de fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

Președintele Senatului a declarant, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că nu s-a făcut nicio plată către Microsoft în timpul mandatului său. „Am văzut informațiile care s-au vehiculat în ultimele ore și pot să fac câteva precizări. Hotărârea de Guvern care a aprobat contractul de furnizare de licențe Microsoft a fost adoptată în 2004 înainte ca eu să devin Prim-Ministru.

Pe timpul mandatului meu, Guvernul a dat o hotărâre în baza căreia să se facă inventarierea licențelor Microsoft având în vedere că licențele erau utilizate, nu se plătise contravaloarea lor și noi eram într-o situație de ilegalitate, practic, pentru că nu plătisem folosirea.”, a declarat Tăriceanu.

ADEVĂRUL precizează că aceasta este cea de a patra cerere de ridicare a imunităţii a unui parlamentar din actula legislatură după Eugen Bejinariu, deputat PSD, Rovna Plumb, deputat PSD şi senatorul Viorel Ilie, PSD. Toţi trei au rămas cu imunitate.


Comentarii

v, cel mai bine platit postac dragnist dRAGNE A CONDUCE UN GRUP INFRACTIONAL NUMIT P$D.

8 noiembrie 2018 20:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.