Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tensiunile din coaliția de guvernare sunt tot mai frecvente iar acest lucru se vede cel mai bine la votul din Parlament. Așa s-a întâmplat și ieri, când deputații ALDE s-au înțeles una cu PSD, dar au votat altceva, alături de opoziție. Nu este prima dată, în ultimele luni, când neînţelegerile dintre ALDE şi PSD se manifestă când e vorba de votarea în Parlament a unui proiect de lege.

Aleşii ALDE din Camera Deputaţilor au votat, miercuri, pentru alegerea primarilor în două tururi, proiectul fiind retrimis la comisiile de specialitate, întrucât propunerea de respingere, cu care intrase iniţial la vot, nu a beneficiat de suficient sprijin, anunță ADEVĂRUL. Vicepreşedintele formaţiunii, Varujan Vosganian, a anunţat în plen că grupul ALDE a votat in corpore pentru revenirea la două tururi, în timp ce liderul grupului PSD a declarat că social-democraţii se opun  acestui lucru.

Pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, ALDE a votat, miercuri, cot la cot cu opoziţia şi împotriva poziţiei asumate de partenerul de guvernare, PSD, constată COTIDIANUL. „Nu înseamnă că avem divergențe cu PSD sau că vrem să rupem coaliția”, a declarat Varujan Vosganian, în acest context. Însă, acesta s-a întrebat retoric: „Ce-ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru președintele României din 1990 încoace?”

Proiectul intrase la vot cu propunere de respingere, lucru dorit de social-democraţi, dar fără succes pentru aceştia din urmă. Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, citat de GÂNDUL, a spus după vot că social-democraţii nu susţin proiectul. „Vă batem la locale de nu vă vedeţi. Nu mai bine vă găsiţi oameni buni să ne bateţi indiferent de alegeri?”, le-a transmis Suciu celor din opoziţie, principalii susţinători ai revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Un alt motiv de gâlceavă în coaliția de guvernare este decizia celor din ALDE de a nu agrea emiterea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, ordonanță atât de dorită de președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a putea scăpa de problemele pe care le are cu justiția. Călin Popescu Tăriceanu și-a exprimat poziția clară, în privința ordonanței privind amnistia și grațierea, chiar și în contextul în care Parchetul General a cerut urmărirea penală pe numele său, în dosarul Microsoft, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Șeful Senatului a declarat că nu poate fi de acord cu OUG pe aministie și grațiere, întrucât acest lucru ar putea să se considere că-l favorizează: „Eu nu pot să fiu de acord cu ideea că deciziile politice la care am un rol important sunt decizii care ar putea să mă favorizeze în așa fel încât să-mi creeze o vulnerabilitate în spațiul public. (…) Deci, acesta este motivul pentru care eu m-am opus și vă spun că și în continuare mă voi opune, mai ales în condițiile actuale” a declarat liderul ALDE.

ALDE încearcă să câștige și capital de imagine punând presiune pe PSD și pentru a realiza autostrada Târgu-Mureș – Iași, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE şi lider de grup în Camera Deputaţilor, a anunţat, miercuri, în plen, că parlamentarii liberal-democraţi din Moldova nu vor vota Legea bugetului de stat pe 2019 dacă în proiect nu este inclusă finanţarea pentru Autostrada Unirii.

„Eu nu fac ameninţări, dar pentru parlamentarii ALDE din Moldova, prezenţa acestui obiectiv în legea bugetului este o condiţie obligatorie ca noi să votăm legea bugetului pe 2019”, a declarat Varujan Vosganian.

Parlamentul a adoptat o lege privind autostrada Iași-Târgu Mureș. Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE. Dar, precizează ADEVĂRUL, proiectul a tot fost amânat de guvernanți care estimează că ar costa nouă miliarde de euro. Marele semn de întrebare care rămâne: se poate realiza ceva concret sau legea va genera  o altă autostradă doar pe hârtie?

Acestea sunt doar ultimele contre dintre PSD și ALDE, dar nu sunt nici pe departe primele dăți când neînţelegerile dintre ALDE şi PSD se manifestă când e vorba de votarea în Parlament a unor proiecte de lege. Unul din momentele incandescente din acest punct de vedere a fost cel al legii offshore, când aleşii ALDE au blocat planurile partenerilor de coaliţie din PSD.


Comentarii

v, cel mai imbecil gaozar dragnist, dar si cel mai bine platit Aveti voi silicoane si botox pe yahturile lui aDragnea?

9 noiembrie 2018 7:46

Ecce Kurrupt Unu cu unu ecce unu cu unu, teoretic și practic. Poate într-adevăr coaliția joacă la două capete pe unele teme care și-au pierdut importanța dar analiștii deja își imaginează cum dau limbi adânc între buci în sfinkterul victimei... Mai ecce mult până la Eurovisionul găzduit de Konchita Wurst unde ALDE va cânta "Unu cu unu face doi" în duet cu Uniunea Franjurați Kurcubeul.

8 noiembrie 2018 18:05

v Ghiolbanis si ghiolbanistii, fac mereu vorbire de scindarea coalitiei, in fel si chip, sa-si faca Ghiolbanis guvernul lui. Sint curios daca vor reusii. Ma tot intreb de ce nu avem o lege neschimbata de alegeri, ci toti cauta sa o schimbe in functie de interesul lor momentan.

8 noiembrie 2018 16:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.