Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Două studii recente dezvăluie impactul pe care poluarea fonică îl are asupra unor animale marine mari. Balenele cu cocoașă își scurtează sau opresc temporar cântecele, iar delfinii își simplifică și scurtează sunetele pentru a putea comunica în zgomotul produs de nave.

Primul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Hokkaido din Japonia și Asociația de Observare a Balenelor Ogasawara, examinează impactul zgomotelor pe care o singură navă îl poate avea asupra cântecelor balenelor cu cocoașă care trăiesc în jurul insulelor Ogasawara.

Balenele cu cocoașă au cele mai variate și complexe cântece din regnul animal. Însă poluarea fonică le forțează să renunțe temporar la cântat.

Cercetătorii au înregistrat cântecele a 26 de balene între februarie și mai 2017 și au descoperit că atunci când o navă trecea la 500 de metri de masculi, cei mai mulți se opreau din cântat. Balenele aflate la 1.200 de metri distanță de navă își scurtau cântecele sau le opreau complet după ce nava trecea. Majoritatea balenelor care s-au oprit din cântat nu au reînceput decât după cel puțin 30 de minute de la trecerea navei.

Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.