Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La aproape trei luni distanţă după ce Liviu Dragnea a anunțat o posibilă remaniere guvernamentală, evenimentele s-au precipitat, iar acum se fac scenarii privind nu înlocuirea câtorva miniştri, ci a întregului Guvern cu un altul care să conducă România în timpul deţinerii preşedinţiei semestriale a UE.

Și cum este nevoie de un alt premier, şi aici au apărut variante de lucru, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Constituţia prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

O variantă ar fi Călin Popescu Tăriceanu, iar săptămâna trecută au apărut informaţii că Opoziţia (ALDE - PNL - UDMR - puciștii din PSD) i-ar fi propus acest lucru. Ceea ce n-ar fi exclus, având în vedere declaraţiile sale după ultimele consultări de la Cotroceni, privind nevoia unui armistiţiu politic, în perspectiva preluării de România a preşedinţiei semestriale a UE.

Ieri, Călin Popescu Tăriceanu a clarificat câteva aspecte privind negocierile sale cu partidele de Opoziţie afirmă CAPITAL: „Nu mi s-a propus să devin premier şi nici Coaliţia nu avem intenţia să o rupem. Mergem mai departe pentru că ne-am angajat la anumite obiective. Nu bat deloc în retragere. Eu m-am angajat pentru lupta pentru revenirea la normalitate şi voi merge mai departe”.

Adoptarea la limită a unor proiecte susţinute de Guvern şi coaliţie, puse pe seama răzmeriţei puciştilor din PSD, a dat curaj Opoziţiei, care se pregăteşte de depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, la mijlocul acestei luni, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Iar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, în urma excluderilor din PSD, că speră ca „aceste mişcări să nu afecteze mai mult PSD-ul", spunând că a discutat cu colegi îngrijoraţi că majoritatea parlamentară ar putea fi afectată. „Nu vă ascund că şi preocuparea mea este tot în acest sens", afirmă Tăriceanu.

Conducerea PSD a votat, ieri, excluderea din partid a secretarului general al PSD Marian Neacșu și a vicepreședintelui PSD Adrian Țuțuianu. Pentru exluderea lui Neacşu şi Ţuţuianu, votul a fost 53 pentru şi 9 împotrivă, semn că Dragnea încă mai deţine controlul în partid, observă GÂNDUL..

După CEx, Liviu Dragnea a explicat că excluderea celor doi nu a avut loc din cauza scrisorii prin care cereau demisia sa, ci pentru că au negociat cu opoziţia dărâmarea Guvernului. Dragnea a mai spus, citat de NAȚIONAL, că majoritatea parlamentară nu va fi influenţată, cu toate că după ședință, unul din adversarii lui Dragnea, Marcel Ciolacu, a afirmat că este posibil ca parlamentarii acestei grupări să nu mai voteze proiectele PSD.

Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu l-au ameninţat pe Liviu Dragnea că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Vioricăi Dăncilă, la finalul lunii noiembrie. Şi nu doar ei, ci şi parlamentarii din organizaţiile pe care le controlează. „Vorbim aici de cele mai prolifice filiale, care au scos senatori şi deputaţi foarte mulţi. Puciştii susţin că au de partea lor 50 de parlamentari. Chiar au făcut o listă cu nume“, susţin surse din PSD pentru ADEVĂRUL.

În aceste condiții, liderul ALDE a adăugat că deşi există o majoritate parlamentară confortabilă speră ca mişcările să nu afecteze și mai mult PSD, anunță COTIDIANUL. „E adevărat că majoritatea pe care o avem e confortabilă. Dincontră de la PNL au venit la ALDE, dar sper ca aceste mişcări să nu afecteze mai mult PSD, în aşa fel să ne putem duce la îndeplinire angajamentele asumate pentru guvernare.

Eu vorbesc mult cu oamenii, merg prin ţară. Există o anumită percepţie negativă legată de unde se îndreaptă România. Majoritatea sondajelor spun că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în condiţiile în care au crescut salariile. Inflaţia, după un puseu la începutul anului, s-a domolit şi creşterea veniturile a fost mai mare”, a completat Tăriceanu.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.