Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Leul scade faţă de euro, atingînd în fiecare zi noi maxime istorice, în acelaşi timp în care euro se depreciază masiv pe pieţele internaţonale, din cauza tensiunilor politice din Grecia. În aceste condiţii se pune întrebarea: Cât mai valorează, în realitate, moneda naţională? La începutul sesiunii interbancare de astăzi, în timp ce euro şi valutele din regiune înregistrau deprecieri, leul înregistra oscilaţii uşor sub 4,44 lei/euro, anunţă COTIDIANUL.

Moneda naţională, aminteşte FINANCIARUL, s-a depreciat vineri, 11 mai, la un minim istoric, în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de 4,4265 lei, în creştere cu 1,00 bani (0,23%) comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa anterioară, de 4,4165 lei pentru un euro.

EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că noul maxim istoric marcat de euro în raport cu leul le dă din nou bătăi de cap multor români, iar întrebarea care revine în atenţie este: „Care e limita pe care o poate suporta economia?“ O eventuală devalorizare masivă a leului în lunile următoare nu va crea dificultăţi doar celor care au credite în valută, ci şi întregii economii.

Devalorizarea leului, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, este deocamdată un balon de oxigen pentru exportatori şi aceasta în condiţiile în care persistă certitudini asupra performaneţelor economiei în acest an. Dacă scăderea cursului este salutară pentru exportatori, ei încasând la momentul efectuării operaţiunii de comerţ exterior o monedă unică ce valorează mai mulţi lei, pentru importatori efectul ar putea fi invers. Aceştia s-ar putea vedea obligaţi să treacă costurile lor rezultate din devalorizarea monedei naţionale în preţul bunurilor vândute pe piaţă, alimentând inflaţia.

Concluzia este că moneda europeană nu mai poate avansa prea mult faţă de leu. Creşterea euro peste 4,45-4,5 lei ar pune în pericol inflaţia de 3% ţintită de BNR, obligând banca centrală să intervină decisiv în piaţă. MEDIAFAX anunţă că în aceste zile cursul ar putea depăşi nivelul istoric atins pe piaţa interbancară, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea încheia printr-o intervenţie agresivă din partea BNR, care să le reamintească jucătorilor de forţa pe care o poate avea banca centrală pe piaţa locală.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, citat de JURNALUL NAŢIONAL, a anunţat că, deşi piaţa valutară este stabilă,  nu există nicio şansă, în această perioadă, să avem un curs stabil. Pe de altă parte, Daniel Dăianu a declarat pentru FINANCIARUL că unul din factorii care duc la această volatilitate este faptul că asigurările date de grupurile bancare mari, că vor menţine expunerea pe România, sunt discutabile deoarece sunt date care arată ieşiri de fonduri şi sunt date, totodată, care arată că unele bănci doresc să-şi reducă activele în România.