Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Datoria externă totală a României a crescut în primele şapte luni ale acestui an, faţă de finalul anului trecut, cu toate că Ministerul de Finanțe spune că România se situează pe locul 4 în UE, cu cel mai scăzut nivel de îndatorare, după Estonia, Luxemburg și Bulgaria.   

Potrivit ultimelor date furnizate de BNR, datoria externă totală a României a crescut în primele şapte luni ale acestui an, faţă de finalul anului trecut, cu 4,1 miliarde euro, ajungând la 97,582 miliarde euro. La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 93,477 miliarde euro, arată datele BNR, citate de ZF.

Într-un răspuns al Guvernului, la o întrebare a deputatului PNL Florin Roman, se arată că datoria externă a României este de 9,8 miliarde de euro pentru 2018 și de 20 de miliarde de euro, totalul pentru ultimii doi ani. Deputatul Florin Roman a declarat, ieri, pentru EVENIMENTUL ZILEI, că întrebarea adresată Guvernului în legătură cu datoria externă a României, a fost doar primul pas din demersurile pe care le va face pentru a-i determina pe guvernanți să spună ce au făcut cu banii.

„Toate aceste împrumuturi, care împovărează generațiile viitoare, sunt contractate întro perioadă în care România are creștere economică și în care nici un proiect de mare infrastructură nu este pornit. Practic, lunar, Guvernul de stânga PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro pentru a plăti pensii și salalarii, în condițiile în care investițiile au scăzut la un nivel istoric”, a declarat Roman. Acesta, citat de ADEVĂRUL, a făcut calcule din care reiese suma cu care este dator fiecare.

„Românii trebuie să știe că plata salariilor unor categorii de bugetari, a pensiilor se face pe seama unor împrumuturi extrem de împovărătoare care vor fi plătite de noi toți. Până azi, plătim un „credit” de 1.006 euro, fiecare român, de care nu ne-a întrebat nimeni, dacă îl vrem sau nu. La acestea, încă 1 miliard de lei pe lună se duc pentru dobânzile pe care le generează datoria publică”, spune Roman.

Există deja discuţii tensionate despre banii românilor în coaliţia de guvernare, anunță ANTENA3. Deja se discută de un aparat central mai „suplu” în 2019 şi reducerea numărului de posturi libere dar neocupate din instituţiile de stat. Din 2019, o parte dintre posturi vor dispărea, nu se mai fac angajări, iar cheltuielile făcute de ministere vor fi mult mai mici.

Ministrul Finanţelor a fost chemat joi de Liviu Dragnea la discuţii, iar vineri Tăriceanu şi liderul PSD vor discuta despre salariile şi angajările la stat într-o şedinţă a coaliţei cerută de preşedintele ALDE. Reducerea cheltuielilor este o discuție veche. COTIDIANUL amintește că anul trecut, când se făcea bugetul de stat, cei din ALDE vorbeau despre o economie.

După incidentul cu Legea offshore, când parlamentarii ALDE s-au trezit cu modificări peste noapte, asupra cărora nu conveniseră cu PSD, Călin Popescu Tăriceanu vrea informaţii direct de la sursă. Liderul ALDE l-a chemat pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la o şedinţă a coaliţiei pentru o informare la zi despre execuţia bugetară şi proiectul de buget pe anul viitor.

Ieri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a avut o întâlnire cu președintele PSD, Liviu Dragnea, iar astăzi va fi prezent și liderul ALDE la întâlnire. Călin Popescu Tăriceanu s-a plâns că nu are o informare la zi cu privire la execuţia bugetară şi la proiectul bugetului de stat, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finanţe să ne facă o informare la zi cu privire la execuţia bugetară până la finele lunii octombrie şi cu obiectivele care trebuie atinse până la sfârşitul anului, prin urmare care mai este nevoia de finanţare”, a explicat Tăriceanu motivul întâlnirii.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului Energiei, Anton Anton (ALDE), să nu semneze niciun proiect de hotărâre de Guvern pe tema Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), susţin surse din coaliţia de guvernare, citate de CAPITAL. FSDI este o măsură cerută cu insistenţă de Liviu Dragnea. Relaţia dintre cei doi lideri ai coaliţiei de guvernare este îngheţată, susţin sursele citate.

JURNALUL NAȚIONAL remarcă faptul că un alt subiect faţă de care Tăriceanu are temeri şi apelează la alte surse se referă la Fondul Suveran de Investiţii. Liderul ALDE a organizat, în calitate de preşedinte al Senatului, o întâlnire cu doi oficiali polonezi pe această temă. După această reuniune la care a participat şi el, Dragnea a declarat că speră ca, într-un termen rezonabil, să aibă loc o întâlnire în coaliţie, la Guvern, pentru deblocarea ordonanţei privind înfiinţarea unor companii care să funcţioneze ca un Fond de Dezvoltare şi Investiţii.

În replică, Tăriceanu a afirmat că ordonanţa se va debloca în momentul în care proiectul „va fi aşezat pe drumul cel bun”. Călin Popescu Tăriceanu începe , practic, să verifice informaţiile din mai multe surse, semn că nu mai are încredere în tot ceea ce i se spune, mai ales în ceea ce îi spune „aliatul“ lui, Liviu Dragnea.Comentarii

Episcopul Husilor Sisi, vreau sa te fut in cur.

4 noiembrie 2018 13:47

sisi Romania dupa 1990 a construit biserici in loc sa construiasca spitale, scoli si autostrazi. Dupa Grecia avem cei mai multi preoti la 100 000 de locuitori. Aici sta cel mai bine Bulgaria cu cei mai putini preoti. Iata ca se poate si intr-o tara ortodoxa !

4 noiembrie 2018 13:24

v O vreau in anus. Acum!

4 noiembrie 2018 13:20

v Dragnea are pula mare si fute-n cur poporul roman. Daca nu va convine, imigrati.

4 noiembrie 2018 12:09

v, cel mai imbecil gaozar dragnist Romania datoare 100 de miliaede de euro! Yes yes yes! Dragnea si-a atins obiectuvul.

3 noiembrie 2018 16:34

Ecce Arianus Unde mai pui că focurile de artificii Patrihoț plus jeturile cu boltă F17 la mâna a paișpea și variatele accesorii de domeniul apărării naționale precum izmenele de camuflaj cu șliț la kur marca Calvin Klein, toate astea au fost luate pe împrumuturi de la Uiști. Iar după ce partenerii noștri strategici, adică carevasăzică "aliații" noștri ne învață cum să ne facem datoria în poziția strategică behăind mioritic, sigur vor veni și uiștii să ne pună copiii la plată. Aici analistul are dreptate dar nu cred că-i el așa deprimat cum pare, mai degrabă nerăbdător...

2 noiembrie 2018 17:30

@Ducu Rinciog Tocmai de aia se poate face ce se vrea. E usor de falimentat o tara UE, dar care n-are moneda UE si nici n-o va avea vreodata daca ajunge in situatia Greciei.

2 noiembrie 2018 16:31

Viorel Gabor Cand pui Ministru Finantzelor unul inglodat in datorii bancare ce te potzi astepta de la el...Doar sa imprumute si pentru Romania in conditzii nevantajoase si sa aplice politica economica PSD-ista DUPA NOI, POTOPUL...Asta stiu sa faca Partidul asta de Maimutze...ca asa au facut mereu...Taie investitziile si ne condamna la subdezvoltare si se imprumuta-n draci laudandu-se ca au crescut pensii si salarii la bugetari si functzionari....Sa plateasca si nepotzii si stranepotzii nostrii...daca or mai fi in tzara?...

2 noiembrie 2018 15:10

Traian Guvernele din '90 pana azi au indatorat Romania la FMI, BM, BERD si banci comerciale..... De prosti si marlani ce au fost! Cand si-au umplut buzunarele pe industria comunista a fost bine pentru ei. Demoland totul ne-a lasat fara locuri de munca pe noi, oamenii de rand... Apoi au negociat cu hotii din afara, sa deschida granitele pentru a le oferi forta de munca ieftina si calificata.... Unde e Statul de Drept, sa APERE CETATENII????

2 noiembrie 2018 13:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.