Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul de Finanțe estimează că statul român ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar.

În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. Aceste cifre au fost avansate de Ministerul de Finanțe în cadrul ședinței comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților pe legea offshore. Dezbaterile s-au reluat după trei săptămâni de la neînțelegerile între partidele coaliției de guvernare. ALDE a contestat atunci proiectul PSD pe motiv că nu este transpartent și că nu există un studiu de impact. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, prezenți la ședință, au declarat că în prezent există 8 perimetre ce sunt în faza de explorare pe platoul continental al Mării Negre. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.