Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În prag de an electoral, Guvernul PSD mizează pe o creștere a salariilor, obligând patronii să urce venitul minim brut al salariaților. Efectul: Zeci de mii de români ar putea ajunge șomeri iar majoritatea firmelor vor trece la munca la negru.

Ministerul Muncii anunță majorarea salariului minim în avans cu două luni față de ce s-a stabilit în programul de guvernare și s-a bătut în cuie în decembrie 2016. Astfel, afirmă GÂNDUL, salariul minim ar putea crește de la 1.900 lei, la 2.080 lei, de la 1 noiembrie. Leafă mai mare este anunțată și pentru angajații cu studii superioare şi vechime de peste 15 ani. În România 46% dintre angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, majorarea veniturilor acestora fie şi cu 450 lei pe lună (de la 1.900 lei în prezent, la 2.350 lei de la 1 noiembrie a.c., pentru cei cu vechime sau cu studii superioare) putând duce numeroase firme în faliment.

Reprezentanții mediului de afaceri atrag atenția că zeci de mii de români ar putea ajunge șomeri, majoritatea firmelor fiind obligate să practice munca la negru. Impactul pentru o companie privată va fi mult mai mare, susține ADEVĂRUL. În primul rînd, odată ce salariul minim brut este majorat, costurile angajatorului cresc automat. Mai mult, măsura afectează strucura salarială la nivelul întregii companii. Astfel, angajații cheie, acum plătiți la un nivel mediu, vor ajunge să câștige foarte aproape de salariații plătiți cu o leafă minimă.

Dacă cresc salariile de la 1 noiembrie, angajatorii sunt obligați să scoată mai mulți bani din buzunar, anunță COTIDIANUL. Un calcul simplu arată că pentru creșterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080, angajatorii plătesc în plus 184 lei, iar pentru majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei, costurile cresc cu 460 lei.

Dar se pare că această creştere a salariilor nu înseamnă mare lucru pentru angajaţii din România, constată CAPITAL. Un calcul simplu: salariul minim creste de la 1.900 lei la 2.080 lei, adica cu 180 lei; din suma asta, 41,5% - raman la buget, plus inca 2,25% de la angajator, adica + 79 lei; - de la 2 milioane de angajati cu salariul minim, bugetul castiga 158 milioane/luna, adica 1,9 miliarde lei/an.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România, condusă de Cristian Pîrvan, respinge propunerea Ministerului Muncii și precizează că anunțarea devansării creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, fată de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare, anunță ADEVĂRUL.

Forin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), susține că prin intenţia Executivului de creştere a salariului minim înainte de 1 ianuarie 2019, „guvernul nu mai are bani şi face transferul responsabilităţii şi al costurilor pe umerii mediului privat”. Preşedintele CNIPMMR, citat de EVENIMENTUL ZILEI, consideră că acest tip de acţiune este profund neprofesionist şi inadmisibil, având consecinţe uriaşe atât asupra angajaţilor cât şi a angajatorilor.


Comentarii

ariciul salariul minim,poate creste de sapte ori cat unul odata ,daca taxele si impozitele catre stat depasesc marirea data ci 150%.Iar salariile celor cu studii superioare,voi va inchipuiti ca toti absolventrii au unchi si matusi care le dau salarii mari?nu frate si ei pleaca tot de la salariul minim ca toata lumea ca doar patronii nu toti au studii multi au doua clase mai mult ca trenul ori au tras de un prapadit de 5-ori 6 pentru a trece clasa iar acum isi inchipuie ca sunt alde Bill Gates.

24 octombrie 2018 10:55

Dragoș Anastasiu, liderul Camerei de Comerț Româno-Germane: "Lucrurile sunt dramatice și noi ne ocupăm de toate balivernele din lume, cu justiția, cu toate... minunat, dar mai facem și treabă în țara asta?"

24 octombrie 2018 10:40

Dacian Romanian Pizdos bine, dar EURO-pushlamalele #rezistace, cele din presa "libera" + consumatorii de EURO-urina (la shantz, n.m.) & absorbacii de EURO-"fonduri" (de spaga free-tax, n.m.) - ei nu vor, sper, afectati de masura, nu? Cu respect, DC

23 octombrie 2018 23:49

v, cel mai imbecil gaozar dragnist Cea mai dulce sperma e cea ruseasca.

23 octombrie 2018 17:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.