Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul condus de Vasilica Dăncilă „a uitat“ să-și informeze cetățenii din România, dar a anunțat deja Comisia Europeană că are probleme financiare grave. În joc sunt salariile bugetarilor, pensiile, practic tot programul de guvernare al PSD. O variantă de lucru pentru ca Guvernul să se încadreze în ținta de deficit bugetar în 2019, a recunoscut ministrul de Finanțe.

Senatorul PNL Florin Cîțu scrie pe pagina lui de socializare că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Liberalul prezintă în acest sens un document care ar fi fost trimis Comisiei Europene. Din acest document reise că PSD-ALDE promit înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019, ceea ce echivalează cu tăierea acestora în condițiile inflației, anunță ȘTIRIDIASPORA.RO.

„PSD i-a trădat și i-a mințit pe români. România în criză economică-PSD introduce măsuri de austeritate în 2019! Într-un document trimis Comisiei Europene PSD +ALDE promit înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul din Decembrie 2018. PSD +ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare)!", a declarat Florin Cîțu, sâmbătă, pe Facebook.

Conform ADEVĂRUL, liberalul susține că această măsură înseamnă de fapt tăierea salariilor. "Asta înseamnă că salariile sunt tăiate  cu echivalentul ratei inflației. În plus creșterea dobânzilor va tăia și mai mult din puterea de cumpărare. În poza măsurile pe care PSD promite că le va lua la construirea bugetului pentru 2019. Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare și PSD+ALDE mint că dublează pensiile", spune senatorul PNL.

Conform documentului transmis Comisiei Europene, prezentat şi de senatorul liberal Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook, printre măsurile ce ar putea fi luate în calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numără îngheţarea salariilor în sectorul public la nivelul din 2018 (legea privind salarizarea unitară nu va mai fi aplicată), şi acordarea de vouchere de vacanţă la acelaşi nivel ca în 2018, respectiv 1.450 lei/angajat.De asemenea, anunță NAȚIONAL, se propune păstrarea numărului mediu de salariaţi în sectorul public la fel ca şi în 2018.

Documentul privind o posibilă îngheţare a salariilor bugetarilor, trimis Comisiei Europene, reprezintă un document de lucru, o posibilă variantă, a declarat sâmbătă, la DIGI24, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat, totodată, că există şi o propunere de aplicare a legii salarizării până în 2020, în loc de 2022. Referitor la o posibilă îngheţare a angajărilor în sectorul public, ministrul Finanţelor a afirmat că este un scenariu de lucru o îngheţare a numărului de salariaţi în administraţia publică centrală.

Însă în Guvernul Dăncilă stânga nu știe ce face dreapta. Așa se explică de ce Ministrul Finanțelor susține ceva iar Ministrul Muncii susține exact contrariul, constată JURNALUL NAȚIONAL. „Iar ‘s-a blocat guvernul’, iar ‘nu mai sunt bani de pensii și salarii’, iar ‘nu se aplică legea salarizării’. Asta aud de la opoziție din două în două luni. Și iar răspundem: așa cum nu ne-am blocat până acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întampla și anul viitor.

Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de Parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu, și anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de Parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 și creștere anuală cu 25 la sută din diferență până la grila din 2022”, a explicat Olguța Vasilescu.

Nici bugetarii dar nici colegii din coalița de guvernare nu au fost anunțați de ce urmează să se întîâmple, constată ROMÂNIA LIBERĂ.  Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu crede că salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2019. „Documentul trimis Comisiei Europene, pe care eu nu l-am văzut, Guvernul nu mi-a trimis o informare în acest sens, nu angajează absolut nimic. Niciun fel de înghețare, economia românească este într-o perioadă de creștere puternică, creșterea PIB-ului nu e pentru a figura în statistici.

Această creștere economică trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cetățenilor, fie ei salariați sau pensionari. Sub nicio formă nu poate fi vorba de o înghețare a salariilor, atâta vreme cât economia crește susținut”, a declarat Tăriceanu.Comentarii

v, gaozarul psd anti-UE si pro- Dracnea V-as fute-n cur.

23 octombrie 2018 9:46

@stefan Sigur nu stau pentru cele 20 000 de lei ( nu 6 000 cum spui tu). Esti total dezinformat sau pe langa realitate. Pe langa salariul parlamentar care este spre 20 000 lei brut, mai are deplasari, diurna, birou parlamentar de unde pica ceva....macar o secretara. Si asa mai departe. Totusi si eu cred ca nu iau numai atat. EI FURA ca de aia stau acolo!

22 octombrie 2018 18:04

stefan Oficial anunt.......tara asta e plina de bani...sint bani de nu stiu ce sa faca cu ei...numai ca, nu vor sa ii imparta...ii tin doar pentru ei.......logica e simpla...95% din senatorii si deputatii Romaniei sint patroni..au afaceri private....de ce si-ar pierde ei atit timp pretios in parlament pentru o leafa de 6000 de lei ?....pentru foarte multi 6000 de lei reprezinta bacsisul pe care il lasa intr-o seara de club....deci..care sint interesele ??....problema tarii asteia este ca nu mai avem politicieni de cariera...toti patronii care au facut bani de te miri unde imping la greu in campanii sa ajunga senatori si deputati...nu au cultura politica nu au nici macar ,cultura generala si avem pretentii de la ei sa ne mearga bine....deci bani sint destui in tara asta...numai ca genul asta de oameni ii invirt dupa bunul lor plac...

22 octombrie 2018 14:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.