Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Această ordonanță este foarte îngrijorătoare. Câteva idei merită menționate: pensionarea magistraților, e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o evaluare, dar parlamentul nu a făcut-o. Apoi ministrul Justiției a venit fără o evalure a transparentă. S-au introdus peste noapte noi condiții pentru procurori. Se ignoră avize ale CSM.Se vede că PSD-ALDE nu dorește să legifereze tansparent, să se consulte cu partenerii. Nu e calea bună care va duce la pace socială și nu va rezolva problemele în justiție. Nicio lege nu e retroactivă și nicio OUG dar știm să sunt solicitări către Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR și eu voi aștepta în continuare și apoi voi intra mai mult în detalii”, a declarat Iohannis.


Comentarii

1- Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele: În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal. În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG: - se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales; - se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM; - se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul; - se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

21 octombrie 2018 20:54

2- Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele: Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 ! În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani. Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ. În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală ! OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii ! Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ ! Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !”.

21 octombrie 2018 20:53

v, militant PSD in spatiul virtual O vreau in ANUS!

21 octombrie 2018 11:34

v, militant PSD in spatiul virtual O vreau in ANUS!

21 octombrie 2018 11:34

. Ion=Hans=v, gaozarul imbecil, postac psd

21 octombrie 2018 11:12

Mircea Draghici Cat va-tzi chinui, dragi postaci PSD-isti la urmatoarele alegeri prezidentziale D-nul Presedinte Iohannis bate de "zvantura" orice candidat PSD-ist...(cum spunea chiar un PSD-ist pur sange)..Dragnea are in sondaje ca incredere a populatziei doar 4% si asa va ramane mereu...Ca de aceea i-i "da in cap" Madamei Firea pe toate caile slugii lui, Codrin Stefanescu... Iohannis este un presedinte pregatit, educat, cizelat, elegant, sofisticat, inteligent, sportiv si cunoscator bun a mai multor limbi straine...Se "invarte" bine in preajma celorlaltzi presedintzi de state si este aceptat de mai marii lumii....Pai comparatzi-l pe Iohannis cu Madam Dancila careia i s-a lipit porecla in popor de "Analfabeta" si striga lumea pe strada asa dupa ea...

20 octombrie 2018 15:50

Ion Hans pentru tine era mai reprezentativ si mai cinstit regele Cioaba !

19 octombrie 2018 19:42

Hans Ingrijoratoare este comportarea ta de slugoi , de cumparator de case cu acte false! Ingrijorator pentru romani, ca a ajuns asemenea hahalera in functia de presedinte al Romaniei!

18 octombrie 2018 21:12

Relativul absolut Cand, a, apucat, sa, citeasca, totul, atat, de repede. Nu, intelege, oricum, mare, lucruuu...

18 octombrie 2018 18:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.