Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marea reformă a Justiției a fost băgată în derizoriu de ultimele „realizări“ ale ministrului Tudorel Toader. Pentru că OUG-ul pe legile Justiției s-a și dezumflat ca un balon de săpun, singura realizare a inițiatorului fiind că astfel a reușit performanța greu de digerat de către actuala putere politică de a băga pur și simplu în ceață pe toată lumea, de la societea civilă la actuala coaliție de guvernare și de la partenerii occidentali la chiar instituțiile apartinînd Justiției.

Procurorii de la DNA, DIICOT şi de la restul parchetelor rămân în funcţii, pentru că regulile privind vechimea nu se aplică retroactiv. Este decizia secţiei de procurori din CSM luată ieri, după o ședință la care a participat și ministrul justiției, Tudorel Toader, anunță GÂNDUL.

Secţia de procurori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, în unanimitate, să recomande ca prevederile din OUG pe legile justiţiei să se aplice pentru viitor, a anunţat vicepreşedintele Consiliului, Codruţ Olaru, care a mai precizat că, după părerea membrilor CSM, nu ar trebui să plece niciun procuror. În acest fel, susține COTIDIANUL, procurorii care nu au zece ani vechime vor rămâne pe funcții.

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, după ce fusese aprobată luni de Guvern, impuneau o vechime de cel puţin zece ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Articolul care a stârnit controverse (articolul 7) prevede că procurorii din aceste structuri rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc noile condiții
.
Practic, explică ROMÂNIA LIBERĂ, CSM a trebuit să aleagă între două articole (unul din lege și altul din ordonanță) ambele în vigoare, dar cu conținut diferit. Primul articol (din legea votată de Parlament) permite rămânerea în funcție a procurorilor deja angajați, dacă au respectat legea în vigoare la momentul intrării în DNA sau DIICOT. Al doilea articol (din ordonanța de urgență) putea ducea la părăsirea acestor instituții de către cei care nu au vechimea de zece ani de zile.

Dar recomandarea CSM vizează strict partea administrativă a activităţii de procuror, cea care ţine de dreptul muncii: aceştia îşi păstrează locul de muncă. Numai că activitatea de procuror mai implică o componentă, mult mai importantă, de natură procesual-penală: capacitatea legală a acestora de a instrumenta dosare, de a administra probe, de a semna rechizitorii şi de a pleda în instanţă, afirmă ADEVĂRUL. Capacitatea procesual-penală a procurorilor este, aşadar, o chestiune mult mai fină şi mai restrictivă decât simpla lor aşezare administrativă.

Dacă tot s-a stabilit că ordonanţa se aplică numai pentru viitor, putem constata că viitorul ăsta nu sună deloc bine. Chiar dacă li s-au securizat joburile, procurorii tineri din DIICOT şi DNA nu mai au siguranţa unei depline capacităţi procesuale, căci toate actele pe care le vor face vor fi susceptibile de a fi atacate în instanţe. Prin urmare, dacă n-a reuşit să-i scoată în bloc pe procurorii tineri din DIICOT şi DNA, ministrul Justiţiei pare a reuşi să-i scoată din dosare bucată cu bucată, printr-un instrument pe care el însuşi l-a pus în mâna infractorilor.

Și pentru că debandada să fie și mai mare, Tudorel Toader a anunțat că aplicarea noii OUG va rămâne la „interpretarea” forurilor competente… Iar NAȚIONAL susține că prin lăsarea la liber a „interpretării” prevederilor OUG, ministrul Justiției nu face decât să cufunde Justiția din România într-o ceață și mai mare decât cea de până acum…

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu modificarea Legilor Justiție prin Ordonanță de Urgență a Guvernului?