Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Greu de explicat, încă şi mai greu de înţeles motivele care au determinat-o pe Viorica Vasilica Dăncilă să recurgă la soluţia ordonanţei de urgenţă în vederea modificării legilor justiţiei. Nu prea se poate înţelege caracterul urgent al modificărilor. Încă şi mai bizar e faptul că totul s-a petrecut într-o zi în care premierul României era cu un un picior în Palatul Victoriei şi cu altul pe scara avionului care urma să îl ducă în Turcia.

Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei, adoptată luni dimineaţă de către Guvern, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial. Activitatea DNA ar putea fi paralizată că urmare a întrării în vigoare, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Este vorba de un articolul VIII care spune procurorul DNA trebuie să fi dat un examen în faţă Secţiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a făcut niciunul din magistraţi, deoarece prevederea abia a intrat în vigoare.

CSM va analiza situaţia de această ordonanţă. Oficiali din Consiliu spun că va fi de ales între două rele: fie într-adevăr se va merge pe ideea că niciun procuror DNA nu îndeplineşte acum condiţiile şi deci toţi trebuie să plece, fie condiţia concursului se va aplică doar pentru viitor, cu riscul că actele de urmărire penală făcute de procurorul fără concurs să fie anulate în camera preliminară, precizează ADEVĂRUL.

Într-un punct de vedere formulat către CSM, conducerea DNA susține că și aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. EVENIMENTUL ZILEI susține că în documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori. Astfel, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, instituția va pierde 57 din 150 de procurori, adică aproape 40% din totalul lor.   

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, citat de JURNALUL NAȚIONAL, a declarat că prin ordonanţa privind legile justiţiei, publicată, marţi, în Monitorul Oficial, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ”a închis practic DNA”. ”Ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind, astfel, anchete, descurajând întreaga instituţie, încurajând lumea corupţiei”, susţine Predoiu. Prin art.VII din Ordonanţa publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă, astfel, cu puţină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: «Mai există DNA?!» Răspunsul este nu, de azi nu mai există”, a scris, marţi seară Cătălin Predoiu pe pagina de Facebook.

Și procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, că ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei a creat numeroase probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, iar Ministerul Public analizează suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a se adresa Avocatului Poporului, instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională, anunță ANTENA3.

„Această ordonanţă de urgenţă a creat numeroase probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate, care sunt în curs de analiză. Soluţiile vor fi identificate în zilele următoare. Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate ale noului act normativ, pentru a ne adresa instituţiei Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională a României", a afirmat Lazăr.

Ciudat e faptul că mai nimeni nu e mulţumit, ori declară a nu agrea felul în care arată textul Ordonanţei de urgenţă despre care Viorica Dăncilă ne-a dat toate asigurările că ar fi rodul gândirii lui Tudorel Toader şi al colaborării acestuia cu Comisia de la Veneţia. ADEVĂRUL observă însă că luni, la câteva minute după aprobarea Ordonanţei, Tudorel Toader ne-a comunicat mândru şi drept că nu a mers la Comisia de la Veneţia spre a îi cere aprobare. Ce să înţelegi, ce să mai crezi?

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de accord cu modificarea Legilor Justiție prin Ordonanță de Urgență a Guvernului?


Comentarii

ADEVARAT VA SPUN VOUA! PSDracnea angajeaza premier analfabet, postaci analfabeti. Nu nu trebuie voturile celor care gandesc pt ca sunt putini.

17 octombrie 2018 19:33

Gicu Partidul PENALILOR, face legi sa scape de puscarie!...,iar Tudorel Toader, este pupincuristul lui Dragnea!

17 octombrie 2018 16:54

Adrian, alias v, fan fanatic al d-lui Dragnea Dragnea fute-n cur poporul roman. Pentru ca poate!

17 octombrie 2018 14:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.