Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

În toamna anului 2008, bursele americane primeau în plin primele semne ale crizei financiare. Dezastrul din sistemul bancar de peste Ocean au atins în câteva săptămâni Lehman Brothers, Merril Lynch, colosul asigurărilor AIG. Autoritățile au intervenit injectând sume imense în piață, naționalizând parțial marii jucători în pragul falimentului din cauza expunerii prea mari avute în produse derivate (considerate toxice) și ipoteci. Au primit bani din rezervele publice Goldman Sachs, Morgan Stanely, JPMorgan, Citigroup, AIG.

La București, sub guvernul Călin Popescu Tăriceanu, căderile catastrofale din SUA erau ignorate. România era tigrul fioros al Europei, aflat la adăpost din cauza distanței fizice (?!) de SUA și problemelor de acolo. Aberant, politicienii își imaginau o Românie care avea să fie marele câștigător al crizei, cetățenii urmând să profite de ocazia de a cumpăra case ieftine în SUA. Finalul anului 2008 prindea guvernul de la București cu o proiecție de buget pentru 2009 construită pe o creștere economică de 6,5%, total nerealist, decuplat de la orice cunoștințe minimale despre finanțele lumii și modul în care se comportă o economie globalizată. 2009 avea să se încheie cu o cădere de 7,1% adică estimările fuseseră greșite cu 13,6%.

Integral pe RepublicaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.