Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

S-a lansat bomba spre Justiția din România: Guvernul se întrunește luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei. Textul este criticat de unii lideri social-democraţi. Mai exact, varianta propusă de ministrul Tudorel Toader nu e pe placul tuturor social-democraţilor.

Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul acestei luni că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, iar în 4 octombrie el spunea că proiectul de OUG este gata şi va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii, amintește CAPITAL.

El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede. Însă, susține DIGI24, recomandările Comisiei de la Veneția în chestiunile esențiale sunt ignorate.

 Modificările propuse la legile Justiției urmează să fie analizate, în această dimineață, la Guvernul României, însă nu foarte amănunțit, pare-se, deoarece premierul Viorica Dăncilă se pregătește să plece, pentru trei zile, într-o deplasare în Peninsula Arabă, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Textul care modifică legislația mult așteptată a corectării pachetului celor trei legi (303, 304 și 317, toate din 2004) a fost transmis vineri seară de către Ministerul Justiției la CSM și a apărut, “pe surse”, în presă. Prevederile acestui act normativ, discutate de Tudorel Toader cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, măcelăresc la propriu articole importante din actele promulgate.

 Ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor justiţiei a produs un adevărat cutremur în PSD, constată EVENIMENTUL ZILEI. „O ordonanţă de genul ăsta ar fi o bătaie de joc faţă de munca pe care am depus-o noi toţi colegii timp de 3 ani, ca să modificăm ce era de modificat”, a declarat Cătălin Rădulescu. Scandalul a pornit de la faptul că Tudorel Toader a făcut proiectul de Ordonanță fără a se consulta cu parlamentarii care au lucrat la modificarea legilor justiţiei.

Și liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae consideră că Guvernul ar trebui să retragă ordonanţa, deoarece formula revocării membrilor CSM e stupidă, iar prevederea legată de răspunderea magistraţilor este ”o bătaie de joc”, anunță GÂNDUL. „Am senzaţia că ceva din capitolul coerenţă logică şi continuitate s-a frânt pe toate planurile. Eu sper să nu rămână aşa şi în niciun caz să nu aprobe Guvernul o asemenea ordonanţă. Ea practic anulează toată munca pe care am făcut-o în materie de reformă a legilor justiţiei”.

Și Forumul Judecătorilor din România critică proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea legilor justiției, menționând că nu sunt puse în acord recomandările forurilor internaționale, precum GRECO și Comisia de la Veneția, „continuând să fie puse în pericol stabilitatea și independența sistemului judiciar și, pe cale de consecință, însuși parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei”, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Toate acestea se întâplă după ce Curtea Constituţională a tăiat în carne vie iniţiativa legislativă prin care PSD şi ALDE voiau să mutileze Codul de Procedură Penală: două treimi dintre amendamente au fost declarate neconstituţionale, anunță ADEVĂRUL. Coaliţia PSD-ALDE a cunoscut vineri una dintre cele mai dure înfrângeri în materie legislativă după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţionale nu mai puţin de 64 de modificări ale Codului de Procedură Penală, acestea fiind în majoritate prevederi prin care legislaţia penală era mutilată. Au trecut testul de constituţionalitate doar 32 de amendamente.

În aceste condiții, România pare că a intrat într-o vrie totală, constată EVENIMENTUL ZILEI. Se schimbă prin OUG ceea ce de-abia fusese schimbat cu mare tamtam, Legile Justiției, iar paradoxul nu este dat de faptul că cei de la PSD-ALDE sunt cei care schimbă ceea ce au modificat tot ei, ci faptul că nimeni nu scoate un cuvințel.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu modificarea Legilor Justiție prin Ordonanță de Urgență a Guvernului?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.