Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Văd că sondorii îşi pun cenuşă în cap că au prezis că va veni lumea la referendum, şi lumea nu a venit, deşi au cheltuit banii clienţilor pe sondaje. O să prezum aici că aceşti oameni sunt de bună intenţie, nu că iau banii clienţilor fără a şti ce fac sau fără curajul să le spună adevărul, şi am să le explic ce s-a întîmplat. E foarte greu de prezis comportamentul, dar nu imposibil. Atunci cînd vorbim de o acţiune facultativă (votul) este cu atît mai greu, dar există căteva reguli simple care ne pot ghida. La referendumul de faţă votul era expresia unei atitudini, la alegeri e expresia unei preferinţe. Înainte de şti care e atitudinea persoanei intervievate (e pentru/contra) sau a preferinţei (alege roşul) noi trebuie să facem un pas preliminar, anume să stabilim dacă atitudinea sau preferinţa există. Altfel, vorbim de o non-atitudine sau o non-preferinţă şi a nu şti cîţi oameni sunt în această situaţie, adică a presupune că numărul total de intervievaţi N (populaţia) este identic cu numărul de persoane care au o atitudine -n- e o eroare, pentru că cert între N şi n este o diferenţă. Şi această diferenţă contează şi pentru prezicerea participării, şi pentru prezicerea rezultatului în alegeri.

Integral pe AdevărulComentarii

v, gaozarul psd anti-UE si pro- Dracnea Cand vreau s-o iau in anus ma folosesc de carnetul rosu de partid.

14 octombrie 2018 10:38

Oltean "Sondorii" sunt persoane care fac sonde (foraje) in sol. Cei care incearca sa analizeze preferintele unui esantion din populatie si incerca sa extrapoleze rezulatul la intreaga populatie pot fi denumiti, eventual, "spacialisti in sondaje de opinie". Ce e drept, ''specialist" nu prea concorda cu crah-ul societatilor car au prezis o prezenta de peste 30% la simulacrul de referendum.

12 octombrie 2018 18:56

Socotitorul Imi place teribil aceasta Pippidi. Se confunda perfect cu zicala "dupa razboi multi viteji". Sa nu spunem cat de convinsa este de ideile sale. Parca era un stalp al organizatiilor "sorosiste" si apoi dintr-o data s-a trezit in tabara lui Dragnea. Analiza facuta Referendumului este "post factum". De ce n-a spus toate astea ( in scris, caci de legende e plina lumea) inainte de Referendum? De ce n-a publicat articolul acesta inainte de Referendum. Daca e atat de grozava in Sociologie ( ea se lauda!), fiind cea mai citata dintre romanii sociologi, atunci de ce nu l-a publicat, asa cum am mai spus, tocmai pentru a le da peste nas alora "mai putin citati", dar care habar n-au de Sociologie in schimb apar mereu pe posturi de TV ca adevarati guru?

12 octombrie 2018 14:15

Teoria chibritului! O stim cu totii, doar aia din Parlament se pare ca nu o cunosc. Mai cred ca referendumul s-a vrut o repetitie generala (cu public) a alegerilor imediat viitoare, o verificare a bazei electorale PSD. Problema e ca a iesit prost.

12 octombrie 2018 12:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.