Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul noii Legi a pensiilor, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, precizând că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2022 la 81 de miliarde de lei. Proiectul actului normativ va fi trimis în Parlament.

"Impactul financiar va fi în anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, în 2020- 24, 8 miliarde , în 2021- 58 de miliarde, iar în anul 2022 - 81 de miliarde", a declarat Lia Olguța Vasilescu, citată de Mediafax.

Ce cuprinde noua lege a pensiilor prezentată de ministrul Muncii.

1. Pensiile cresc etapizat până în 2021. Noua formulă de calcul din 2022

Punctul de pensie crește etapizat până în 2021: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021. Din 2022 se va aplica noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR). VPR se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință . Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.
În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

2. Vârsta de pensionare, stagiul minim și cel complet rămân neschimbate

Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet.
Proiectul de act normativ se bazează principiul contributivității, adică plată în funcție de contribuție, egalității, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani, solidarității sociale.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.