Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Declanşarea procedurii de destituire a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a trecut, de ieri, în sarcina Opoziției, după ce încercarea puciștilor din PSD, Firea – Stănescu – Țuțuianu, a eșuat, Tensiunile din PSD și nemulțumirile UDMR și ALDE pun în pericol majoritatea parlamentară.

Conducerea PNL a decis, ieri, să iniţieze o hotărâre de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru încălcări repetate ale Regulamentului Camerei, a anunţat liderul liberalilor Ludovic Orban. Propunerea i-a aparținut deputatului liberal Gigel Ştirbu, precizează ZIUA VECHE.
Acesta a afirmat că astfel se poate verifica şi dacă cei 50 de parlamentari PSD despre care criticii lui Dragnea din partid  afirmau că le susţin demersul se gândesc la binele ţării.

COTIDIANUL afirmă că și USR va susţine demersul PNL cu privire la  demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după cum a anunţat, luni, deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

Conform Regulamentuui Camerei Deputaţilor, preşedintele acestui for poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Ieri, însă, Victor Ponta a anunțat că deputații Pro-România vor depune în Camera Deputaților un amendament la regulament, astfel încât demersul de schimbare să poată fi inițiat de o treime din deputați, și nu doar de grupul din care provine președintele Camerei. Revocarea se va realiza tot cu votul majorității deputaților prezenți, cu asigurarea cvorumului  legal.

Tot acest demers depinde de majoritatea parlamentară, care decide atât schimbarea Regulamentului cât și revocarea președintelui Camerei. Situația la Camera Deputaților este complicată, pentru că adversarii lui Liviu Dragnea din PSD l-au amenințat pe liderul partidului că îl vor lăsa fără majoritate parlamentară. Oficial, tabăra Paul Stănescu- Gabriela Firea -Adrian Țuțuianu  se bazează pe spijinul a 50 de deputați. Însă, neoficial, precizează ROMÂNIA LIBERĂ, în partid se discută  că Firea, Stănescu și Țuțuianu se bazează pe cel mult 25 de parlamentari.

La Camera Deputaților majoritatea este de 165 de voturi, necesară pentru a trece un proiect de lege sau o hotărâre. PSD are 149 iar ALDE 19, în total 168. Cu alte cuvinte, oricât de fragilă ar fi opoziția din PSD, voturile adversarilor lui Liviu Dragnea pot să conteze. Pe de altă parte, nici sprijinul celor 21 de deputați UDMR pentru PSD nu mai este sigur, după ce liderul Uniunii Kelemen Hunor s-a declarat nemulțumit de Guvernul Dăncilă.

Apoi, după ce Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat că există o posibilitate ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, propus de ALDE, să fie remaniat, Varujan Vosganian, deputat ALDE, a răspuns că PSD nu ar fi putut avea majoritatea parlamentară și nici nu ar fi putut guverna, fără ajutorul ALDE. EVENIMENTUL ZILEI amintește că liderul PSD, a mai declarat luni și că și funcția de conducere a Senatului, ocupată în prezent de Călin Popescu Tăriceanu, aparține PSD, situație care în mod cert nu îi va face fericiți pe deputații ALDE.

Indiferent de numărul nemulțumiților suntem într-o perioadă în care fiecare vot contează. ADEVĂRUL afirmă că sunt două condiţii esenţiale pentru debarcarea lui Dragnea din fruntea Parlamentului: o opoziţie unită şi un grup de cel puţin 20 de deputaţi PSD care să voteze împotriva şefului de partid. Momentan, Dragnea e ajutat de Regulamentul Camerei Deputaţilor şi de context. Însă potrivit unor surse politice, grupul „puciştilor“ se va alia cu Victor Ponta şi cu partidele de Opoziţie pentru a-l debarca cât mai repede pe Dragnea.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că este posibil ca Liviu Dragnea să piardă conducerea Camerei Deputaților?


Comentarii

ADEVARAT VA SPUN VOUA! Mai v mancator de cacat bolshevic, ce droguri a consumat mama ta in timoul sarcinii?

26 septembrie 2018 7:46

v Ghiolbanistii nu accepta sa nu faca guvernul lui. Au incercat diverse manevre, de la marsul in geaca rosie, la Colectiv, demonstratii, incercari de "darimarea" guvernului, din exteior, interior, iar acuma continua cu tot felul de motive.

26 septembrie 2018 0:12

MOS ION ROATA Sigur, se impun schimbari in Guvern, pentru eficientizarea acestuia. Ce nu intelegem este : DE CE GUVERNUL, sau PARLAMENTUL prin COMISIA pentru CONTROLUL ACTIVITATII SRI NU SESIZEAZA Curtea Constitutionala despre NELEGALITATEA PROTOCOALELOR! Nu credeti ca cele doua institutii)in numele statului roman) poarta raspunderea pentru abuzarea, haituirea si hartuirea cetatenilor romani prin aceste dosare fabricate ? Nu credeti ca tot ele sunt in masura sa spuna : AJUNGE? Am au zit in spatiul public "n" luara de pozitii si angajamente, ba din zona guvernamentala, ba din zona parlamentara, ca vor initia acte normative pentru constatarea nelegalitatii acestor protocoale. Dupa ce au fost lansate aceste "angajamente" totul a intrat ... in ceata, pentru ca : "asa-i la romani"! Cu siguranta CCR ne poate lamuri(dezlega) despre legalitatea acestor protocoale si a probelor obtinute in baza acestora! In rest : PAROLE, PAROLE, PAROLE!

25 septembrie 2018 10:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.