Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prețul gazelor naturale vândute pe piața autohtonă a crescut în ultimele luni cu până la 15% și apropierea sezonului rece va aduce cu sine scumpiri și mai mari. Analizând trei componente ale pieței de gaze, en-gros, en-detail și rezidențială, analistul Dumitru Chisăliță arată că după 18 ani de la inițierea liberalizării pieței se desprinde tot mai mult ideea intervenționismului, a măsurilor arbitrar-administrative etc., adică a desființării pieței libere.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), susține că în prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei. Numai că pe această piață, doar cererea este variată, oferta rămânând extrem de limitată, pentru că mare parte din gaz provine de la Romgaz şi Petrom, singurii mari producători autohtoni. Aceste două companii, alături de marii furnizori E.ON şi Engie sunt principalii beneficiari ai liberalizării preţurilor la gaze. La Engie, de exemplu, de la începutul anului 2017 și până acum factura a crescut cu 25%, iar la E.ON cu 15%.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.