Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Expoziţia Horea Pastina, sub semnul Anului Centenar

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a deschis, pe 19 septembrie, la Lisabona, expoziția pictorului Horea Paștina, Ascult și privesc. Expoziția are un concept unitar și este alcătuită din 60 de lucrări, pictură și ceramică, ce acoperă toate etapele şi ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul. Vernisajul a avut loc la Galeria ICR din capitala Portugaliei, în prezența a numeroase personalități române și portugheze.

În lumea artelor plastice române, Horea Paştina este o personalitate de vârf a generației sale. Critica de specialitate l-a asimilat, la un moment dat, neobizantinismului de expresie națională, în aceeași categorie cu Horia Bernea, Paul Gherasim, Constantin Flondor, Mihai Sârbulescu. Mărturisirea lui de credință este simplă și directă: „Ascult și privesc. Ce se aude, ce se vede din locul în care mă aflu. Pictura. Lumină, culoare, aer, bogăție, frumusețe. Se înmulțește. Peste toate și prin toate. Auzul vederii…argint e pe ape și aur în aer…“.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.