Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Nume grele din PSD semnează scrisoarea prin care îi e cerută demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului dar șI de la șefia Camerei Deputaților, acesta fiind acuzat că şi-a debarcat propriile guverne, că trage partidul în jos din cauza problemelor sale penale şi că ia decizii după bunul plac, ignorând vocea liderilor din teritoriu.

Trei dintre cei mai importanţi social-democraţi, Paul Stănescu (vicepremier şi vicepreşedinte al PSD), Gabriela Firea (primar general al Capitalei şi vicepreşedinte PSD) şi Adrian Ţuţuianu (vicepreşedinte PSD) au semnat o scrisoare deschisă în care îi cer lui Liviu Dragnea să-şi dea demisia de la şefia PSD şi de la preşedinţia Camerei Deputaţilor, anunță ADEVĂRUL. Cei trei, care au semnat în numele unui „comitet de iniţiativă“, prezintă nouă probleme cu care se confruntă PSD din cauza preşedintelui de partid.

În primul rând, observă COTIDIANUL, liderului PSD i se reproşează că a decis singur cine să fie premierii daţi de PSD şi că tot singur a fost cel care a gândit schimbările guvernelor PSD, fiind folosită inclusiv o moţiune de cenzură împotriva propriei echipe, lucru nemaiîntâlnit până la acel moment. „Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD“, au precizat contestatarii preşedintelui PSD.

Contestatarii preşedintelui mai atrag atenţia că problemele penale ale lui Dragnea trag partidul în jos, PSD ajungând în sondaje la 25-30%, în timp ce şeful partidului se bucură de o cotă de încredere de 7-12%, fiind cel mai contestat lider social-democrat din ultimii ani. Cei trei au precizat că sunt în favoarea schimbărilor în Justiţie, inclusiv pentru amnistie şi graţiere, dar doar prin cale parlamentară şi dezbateri serioase, afirmă NAȚIONAL.

Pentru a rezolva probleme PSD, Stănescu, Firea şi Ţuţuianu propun 19 „acţiuni“ pe care trebuie să le facă partidul lor. Primele două, demisia de urgenţă a lui Dragnea din funcţiile politice şi publice, precum şi asigurarea interimatului la cârma partidului de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv şi premier al României.

Interimatul ar ţine până la un Congresul Extraordinar al PSD în februarie 2019.
Imediat după apariţia scrisorii au început poziţionările pro sau împotriva scrisorii. Marian Neacşu, secretar general al PSD şi persoană care a fost mâna dreaptă a lui Dragnea în partid, a întors armele împotriva şefului său, fiind printre cei care îl acuză de modul cum conduce partidul. Baronii PSD din Buzău şi Caraş-Severin, Marcel Ciolacu, respectiv Ion Mocioalcă, au anunţat și ei că sunt de acord cu scrisoarea anti-Dragnea, la fel ca fostul prim-ministru Mihai Tudose şi Niculae Bădălău (preşedinte PSD Giurgiu), afirmă GÂNDUL. „Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare“, a afirmat Ciolacu, fost vicepremier şi om de încredere al preşedintelui PSD.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut apel la unitatea PSD, însă aceasta a precizat faptul că ea nu se vede în poziţia de a vota împotriva vicepremierului Paul Stănescu, unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, pentru că îi e „amic“, afirmă ADEVĂRUL. „Nu s-a pus problema ca cei trei să fie excluşi din partid. Avem nevoie de o soluţie echilibrată, nu de răfuieli politice. Eu nu mă văd votând împotriva lui Paul Stănescu, care imi este amic“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Ministrul Muncii, persoană care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al PSD, a punctat faptul că ţine doar de Dragnea dacă alege să-şi dea demisia.

Și deputatul Gheorghe Şimon, preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor, şi-a exprimat susţinere pentru „scrisoarea-document menită să clarifice situaţia internă din PSD“. „Sunt întru totul de acord cu textul scrisorii şi susţin, la rândul meu, ideea dezbaterii acesteia în Comitetele Executive ale organizaţiilor judeţene, precum şi supunerea la vot a textului, în vederea mandatarii clare şi argumentate a reprezentanţilor care urmează să decidă în CEx. Consider ca acest demers este unul democratic, normal şi benefic pentru PSD, dar mai ales pentru România”, a precizat Gheorghe Şimon.

Și ROMÂNIA LIBERĂ remarcă faptul că printre adversarii lui Liviu Dragnea se mai numără Niculae Bădălău (Olt), Marian Oprișan (Vrancea), Felix Stroe (Constanța), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), Robert Negoiță (București- sectorul 3), Dan Tudorache (Bucureşti - Sector 1), Rodica Nassar (București - Sector 2) sau  Ion Rotaru (Brăila).

Nicolae Bădălău, senator PSD, a vorbit despre scrisoarea anti-Dragnea și a afirmat că aceasta este semnată de cel puțin 25 de lideri ai partidului. „Am semnat și eu scrisoarea, eram undeva la numărul 25", a declarat Nicolae Bădălău, miercuri seară, citat de ANTENA3. „Fiecare trebuie să își asume acea semnătură și decizia. Așa e bărbătește într-un partid”, a mai spus Bădălău.

De partea cealaltă s-au poziţionat în favoarea lui Dragnea Marius Dunca (preşedinte PSD Braşov), Dragoş Benea (preşedinte PSD Bacău), Ionel Arsene (PSD Neamţ), Maricel Popa (PSD Iaşi) şi Doina Fedorovici (PSD Botoşani). Nu în ultimul rând, afirmă JURNALUL NAȚIONAL, liderii organizaţiilor PSD din Transilvania urmează să decidă azi dacă susţin sau nu scrisoarea, anunţul fiind făcut de preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Urmarea scrisorii adresate lui Dragnea a fost convocarea Comitetului Executiv pentru vineri, zi în care se va decide dacă în PSD se va adânci conflictul între Liviu Dragnea şi contestatarii săi, sau actualul preşedinte social-democrat înţelege să facă un pas în spate pentru a nu continua scandalul în partid, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Practic, războiul a fost declarat oficial şi o soluţionare a problemei nu mai poate fi amânată sau tergiversată. Dincolo de mizele personale ale protagoniştilor, masa membrilor PSD se vede pusă în postura de a face o alegere: ori Dragnea, ori contestatarii. Iar aceşti din urmă nu sunt fitecine în partid. Vineri, când Liviu Dragnea a convocat Comitetul Executiv al partidului, miza reală nu va fi supravieţuirea politică a liderului teleormănean, ci rămânerea PSD la guvernare.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Își va da Liviu Dragnea demisia din toate funcțiile, așa cum îi cer răzvrătiții din PSD?