Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România se pregăteşte să aibă soarta Poloniei şi a Ungariei, ţări împotriva cărora a fost activat articolul 7 al Tratatului UE. Premierul Viorica Dăncilă i-a avertizat în acest sens pe miniştri.

La finalul şedinţei de Guvern de joi, 13 septembrie, premierul Dăncilă i-a avertizat pe miniştri, afirmând că există informaţii că în octombrie există posibilitatea declanşării procedurilor pentru articolul 7 al Tratatului UE, anunță CURENTUL. Dăncilă le-a cerut tuturor miniştrilor să încerce să clarifice la Bruxelles, în discuţii cu omologii europeni şi comisari, faptul că România respectă statul de drept.

Articolul 7 din Tratatul UE, numit şi „opţiunea nucleară”, afirmă CAPITAL, este sancţiunea cea mai radicală existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Liderii grupurilor politice din UE au discutat despre agenda următoarei ședințe plenare a PE și au decis că o simplă dezbatere despre România nu este suficientă.

E de așteptat așadar că la sesiunea din octombrie să fie adoptată o rezoluție în legătură cu situația din România, care a fost criticată în mod repetat pentru demersurile Guvernului în legătură cu modificarea legilor justiției, dar și pentru reprimarea violentă a protestului din 10 august de la București.

GÂNDUL amintește că Parlamentul European a aprobat, miercuri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE. Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, a organizării sistemului judiciar.

Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene. În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Rezoluția Parlamentului European pentru declanșarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, acuzată de încălcarea statului de drept, i-a nemulțumit și pe politicienii români, afirmă COTIDIANUL. Aceștia au reacționat la decizia legislativului de la Bruxelles, unii considerând-o un semnal de alarmă pentru România, în timp ce alții cred că decizia este o greșeală.

Decizia declanșării procedurii de sancționare a Ungariei a fost o premieră pentru Parlamentul European. Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai aspră sancțiune care poate fi aplicată unui stat membru întrucât prevede suspendarea dreptului de vot al acestuia în Consiliul European. EVENIMENTUL ZILEI amintește că aceeași procedură a fost declanșată înainte și împotriva Poloniei, însă decizia a fost luată de Comisia Europeană. Executivul de la Budapesta este acuzat de rele tratamente aplicate imigranților, pentru că a îngrădit libertatea presei și a ONG-urilor, și  a atentat la independența justiției.

Ieri, Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, organismul de decizie din care fac parte şefii tuturor grupurilor politice, a decis că este cazul să facă un pas mai departe, deosebit de semnificativ, în încercarea de a înţelege ce se întâmplă în România. Sigur că s-a trecut la o etapă superioară şi motivele nu sunt foarte greu de descifrat. ADEVĂRUL susține că s-au adunat (şi au trecut peste limita critică) semnalele venind dinspre şi despre România, reflectare a tuturor scandalurilor, urilor şi intoleranţelor interne.

Odată cu anunțul că situația României va fi dezbătută în Parlamentul European, făcut la o zi după ce UE a activat ”opțiunea nucleară” în cazul Ungariei, nici măcar cel mai incult dintre baronii PSD nu își va mai putea face iluzii că nu vor exista repercursiuni la încercarea de a scoate România din UE, inițiată de Dragnea cu acordul lor tacit, afirmă DIGI24. Și chiar dacă ei personal se descurcă foarte bine și fără fonduri europene, nu trebuie să știe engleză ca să înțeleagă că va exista un cost politic major pe care PSD îl va plăti cu vârf și îndesat.Comentarii

pt."admiratorul cu facultate" Ctretinelule, unde facusi bre facultatea? Nu ti-au spus aia pe acolo ca nu exista "o-i" in limba romana, ci doar "berbe-ci" asa ca tine?

17 septembrie 2018 12:02

"acuzată de încălcarea statului de drept"!? Cum se poate incalca...un stat, fie el si "de drept", mai jurnalistii pulii? Se pot incalca reguli, rincipii, legi, NU state. In cazul statelor, se poate incalca TRITORIUL acestora, adica ocuparea prin forta. Voi sunteti dusi cu capul, ori drogati?

17 septembrie 2018 11:59

Brian Swarran "faptul că România respectă statul de drept"????? Adica FURI si scapi?

17 septembrie 2018 0:48

Liviu Satan Dracnea Sacagiu, trebuie neaparat sa te fut in cur. Am nevoie de imbecili ca tine.

15 septembrie 2018 10:04

Sacagiu Adica se vadeste marlania UE care nu accepta sa fie contrazisa. Si atunci activeaza articole care ii permit SA NU MAI DEA BANI tarilor membre recente...... Isi taie craca singura cocoana UE.... a cam imbatranit!

15 septembrie 2018 0:45

admirator cu facultate a Vioricai Lenuta Dancila Vasile Marin, o-i avea tu facultate,dar eu te fut in cur prin sodomizare anala! De ce? Pentru ca pot!

14 septembrie 2018 21:19

Vasile Marin Mdama Dancila, fosta profesoara de "lucru manual" la liceul din Videle...dar cum nu te-ai prins tu cu vecina de la partier din blocul din Videle, Carmen Dan de acum un an si jumate cand Clanul Mafiot Teleormanean din fruntea PSD-ului incepuse sa schilodeasca justitzia si sa puna cizma PSD-ista pe grumazul procurorilor si sa-si bata joc de "statu de drept"... Si acum pe cine vrei tu sa prostesti ???...ca la Consiliul European nu sunt redusi mintali ca tine....Mult mai bine este sa-tzi dai demisia...chiar invocand si sanatatea precara...decat sa faci Romania de ras cum ai mai facut-o...dar esti prea nesimtzita s-o faci si interesul familial este prea mare ca sa nu urzupi in continuare functzia de prim-ministru...

14 septembrie 2018 15:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.