Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cred că am pierdut mult din mîndrie și din sentimentele patriotice. Și, implicit, din respectul față de noi înșine. Și cu o anume nepăsare trecem peste toate, crezînd că nu se vede nimic și că rămânem la fel de nobili.

Am fost de cîteva ori la Sărbătoarea de la Țebea și la Întîlnirea tineretului cu istoria de la Costești (județul Hunedoara). Amîndouă sunt evenimente din zona tinereții mele și, fiind destul de aproape de locul copilăriei, mi le-am imaginat întotdeauna altfel.

La Țebea, totul începe cu o slujbă de pomenire, cu mulți preoți și cu multe coroane de flori aduse de polticieni. Aceștia se înghesuie să fie văzuți de populația rămasă pe la porțile cimitirului și să treacă prin fața obiectivelor camerelor de televiziune. După coroanele de flori și după slujba religioasă, politicienii mai dau o raită printre tarabele cu chinezisme, eventual ascultă și două-trei melodii populare și dispar. Povestea aceasta este socotită Sărbătoarea de la Țebea, deși se reduce la o slujbă și la un soi de defilare politică la care se mai adaugă, după om, niște mici și bere, plus puțină muzică populară cu „Noi suntem români“. Cel mai adesea, și niște manele.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.