Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În general, galaxiile ce formează rapid stele sau galaxiile „creşă” nu reuşesc să ajungă la maturitate din cauza instabilităţii din interiorul lor. Însă unele galaxii de acest fel deţin un mecanism de apărare numit curent galactic ce le ajută să supravieţuiască.

Fenomenul a fost observat, în premieră, de astronomi. Conform Space, reuşita se datorează observaţiilor atente a curentului galactic dintr-o galaxie aflată la 12 miliarde de ani lumină de Pământ. În funcţie de timpul necesar luminii pentru a ajunge pe Pământ, curentul s-a propagat din galaxie la 1 miliarde de ani după Big Bang.

„Observarea curenţilor din universuri distante este dificilă”, au notat cercetătorii. Lumina din aceste galaxii vârstnice, observată în timp ce se mişcă, ar fi fost estompată de către alte semnale ce proveneau de la procesele din interiorul galaxiei, scriu specialiştii.

Pentru a observa urma curentului stelar, cercetătorii s-au bazat pe o altă galaxie ce nu se afla la o distanţă atât de mare. Obiectele masive, precum galaxiile, au o forţă gravitaţională mare ce poate modifica forma luminii. În acest caz, o lentilă gravitaţională a făcut ca galaxia SPT2319-55 să pară mult mai mare de pe Pământ. Astfel, specialiştii au reuşit să detecteze curentul cu ajutorul instrumentului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array din Chile.

Integral pe DescoperaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.