Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În anul Centenarului, apar multe lucrări legate de desfăşurarea momentelor prin care s-a înfăptuit Marea Unire. Rolul acestora este să fixeze, prin documentele prezentate, dimensiunea uriaşă a actului de dreptate istorică pe care l-a câştigat prin imense sacrificii naţiunea română, atestată de Tratatele de la Trianon şi Paris. Aceste tratate, pe care adversarii statornici ai României încearcă prin varii metode să le diminueze până la denigrare importanţa lor ca acte fundamentale de justiţie multilaterală, paradoxal, sunt palid promovate şi apărate de instituţiile noastre constituţionale. Dacă punem “timiditatea” diplomaţiei româneşti pe lipsa de documentare, acest gol este de acum acoperit de o lucrare esenţială, datorată prof. univ. dr. Ion M. Anghel, autor neobosit şi practician al Dreptului Internaţional: “Tratatele de la Trianon şi Paris din 1920 - Documentele prin care s-a consfinţit înfăptuirea României Mari”.

Un studiu consistent prefaţează textele integrale ale Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, şi ale Tratatului de la Paris, din 28 octombrie 1920 (Tratatul privitor la Unirea Basarabiei cu România). Comentariul avizat, cu o asumată abordare patriotică, evidenţiază şi aspecte importante privind consecinţele economice ale tratatelor. Instituirea obligaţiilor de reparaţie a fost inclusă în Tratatul de la Trianon (art. 161-165), dar şi prin celelalte acte din corpusul Conferinţei de la Paris. României îi reveneau abia 1,8 la sută din suma de 12 mld. mărci aur impusă Austro-Ungariei şi Bulgariei. Ungaria s-a eschivat continuu să accepte compensaţiile de pace şi a avansat pretexte pentru a ataca baza Tratatului de la Trianon.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Gheza Adica ungurii si-au incasat banii atunci si GATA cu pretentiile acum.... Sunt nule si neavenite! Tratatul poate fi citit liber si de politicienii nostri care tot curteaza udmr-ul...... La munca moghy!!! :)

21 august 2018 15:51

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.