Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Reamintesc, mai jos, cititorului un text al lui Caragiale („Ţara lui Hübsch“), care dovedeşte că, în materie de lehamite şi sudalmă, avem solide tradiţii. E vorba despre două cuvinte prin care Eduard Hübsch, compozitorul Imnului nostru Regal, a caracterizat ţara sa de adopţiune.

Caragiale nu le pronunţă, dar se ştie că Hübsch a constatat, mai curînd duios, că România e, scuze cititorilor mai sensibili, „ţara lui… ’zda mă-sii!“ Între timp, cele „două cuvinte“ ale muzicianului au devenit „şapte litere“ şi sînt scandate cu exasperare în piaţa publică… Iată comentariul lui Nenea Iancu: Iată, în sfîrşit, iubite cititor, că se face dreptate unui nume ilustru atît de scump nouă ca şi tuturor bunilor români! Iată că se realizează dorinţa tuturor cîţi ţin să venereze memoria bărbaţilor care au gîndit bine şi drept pentru şi despre patria noastră română! Uite-te în numărul nostru de astăzi şi vezi proiectul statuii nemuritorului nostru amic Hübsch. Cine a fost Hübsch, toţi o ştim. Muzicant de mare talent şi om de mult spirit – în afară de atîtea frumoase compoziţional muzicale şi în afară de atîtea şi atîtea glume neuitate, el ne-a lăsat două producţiuni ale spiritului său în adevăr nepieritoare. Cît va exista o ţară românească se va cînta măreţul imn regal „Trăiască regele!“ compus de Hübsch! Cît va fi ţara românească, ea va fi ţara lui Hübsch! Ţară frumoasă cu veselă lume! Nimeni nu te-a caracterizat mai bine decît bunul nostru amic Hübsch cu două vorbe! Două vorbe! Pe care le spun copiii tăi la toate împrejurările mari şi mici, de la cel mai neînsemnat accident pînă la o adevărată catastrofa publică! Două vorbe, pe care le aruncă românul şi asupra unui act de supremă şi sfîntă dreptate şi asupra celei mai monstruoase şi mai diabolice nedreptăţi! Două vorbe, pe care le aruncă fiii tăi şi celor din urmă secături ca şi celor mai talentaţi şi mai distinşi dintre dînşii! Două vorbe, pe care românul le scuipă şi asupra făcătorului de rele şi asupra eroului, asupra opincii ca şi asupra vlădichii, asupra celui mai mic ca şi asupra celui mai mare lui!

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.