Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În prima jumătate a acestui an România a reuşit o nouă performanţă nedorită. A înregistrat cea mai mare scumpire a preţului carburanţilor. Cu o majorare de aproape 12% în şase luni, am reuşit să avem o creştere dublă faţă de media europeană. Potrivit datelor comunicate de Oil Bulletin, şi anul trecut am înregistrat o creştere record, de 10%, în condiţiile în care la nivelul celorlalte state membre UE preţul mediu a fost aproape constant.

Pentru români, creşterea preţului carburanţilor este o problemă de ani de zile. În condiţiile în care taxele şi impozitele impuse de stat nu sunt nici pe departe cele mai mari din Uniunea Europeană, iar o parte din petrolul prelucrat este autohton, creşterile pe care suntem obligaţi să le suportăm nu au o explicaţie economică, decât cea a maximizării profitului de către companiile petroliere. Ultima majorare a taxării a fost decisă în luna august a anului trecut de către Guvernul Tudose care a hotărât cre;terea accizei în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu 16 bani/litru la fiecare etapă. Astfel, dacă la începutul anului trecut accizele şi TVA reprezentau 51% din preţul final, la sfârşitul anului ajunseseră la 53% în cazul benzinei. În ceea ce priveşte motorina, taxele reprezentau 48% la începutul anului, iar la sfârşitul lui ajunseseră la 50%.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.