Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. Reîntâlnirea cu oameni din toate colţurile ţării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr aşa de mare, este emoţionantă.

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi toţi un moment de reflecţie, astfel încât, cei care gândim şi simţim româneşte, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor şi domnilor,
Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are şi o importanţă strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil şi cu un potenţial ridicat de conflictualitate.

Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene.

De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.

Mai mult, la iniţiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute.

Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat.

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacităţii de reacţie a forţelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potenţiale situaţii sau acţiuni ostile din exteriorul Alianţei. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor şi domnilor,
Trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziţia pe care ţara noastră o susţine cu tărie, că doar cooperarea internaţională, bazată pe respectarea normelor de drept internaţional, constituie soluţia consolidării păcii şi securităţii globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii ţărilor din sud-estul Europei, precum şi altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică şi spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite şi instruite, capabile să facă faţă cu succes oricăror provocări.

În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obţinute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofiţer, cu însemn de pace pentru militari.

Dragi marinari,
Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia îi aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviţi în Marina Militară sau Civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune.

Vă felicit şi vă doresc mult succes şi sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-aţi afla!"


Comentarii

@ 16 august 2018 12:51 Tu vorbești despre tine însuți? Eu înțeleg că tu ești vițel adult, dar ca să pretinzi că ai cap de bou, trebuie să fii țanțoș al dracului la prostie, Boule!

16 august 2018 23:25

@ 15 august 2018 13:52 Băi Berbecule, tu te behăi cu numele ăla cu care te semnezi? Nu știam că și berbecii ca tine postează alte behăieli cretine în postările lor idioate! Oaie!

16 august 2018 23:23

mircea Cap de Bou si-a scos Martoaga la plimbare la mare,doar e pa damoaca,atentie la poznare ca astia fura cu o viteza mai mare ca viteza luminii.Martoaga si-a mai dres cotonoagele,nu mai arata ca una da 90 ani acu arata ca una da 22-25 dala prima pensie

16 august 2018 12:51

Probo Ultimele evenimente stradale au demonstrat cu prisosinta " oaza de stabilitate".Hai, ca afirmatia e o gluma buna !

16 august 2018 12:11

george harabagiu imputiti de postaci Psd-isti stie doar sa atace si sa jicneasca crede ei ca cineva ii crede pe idioti astea analfabeti ,,cei de la ora 13.51,,,13,52 este unul si acelasi jeg adica Harabagiu,,,15.19 tot Harabagiu este ,,postacul sef adus de infractorul Dragnea,,futi morti ma-ti de infractor tot iti vom lua gatul intr-o zi..

16 august 2018 10:56

gaozar bolshevic depistat 15:19

15 august 2018 20:19

Ion Ionescu "O oaza de stabilitate" protejata de premeditarea si ordinul lui Dragnea si Gasca Teleormaneana din fruntea PSD-ului sa se gazeze si bate cu pulanul in cap cca 110 000 din populatzia tzarii si diaspora de Garda Pretoriana PSD-ista (Jandarmeria Romana) .... si Madama Prefect a Capitalei, una din decidentele masacrului nici nu vrea sa dea copia semnata a Ordinului de Lupta catre Procuratura Militara....Astia au scoala lui Iliescu cu Mineriada de au distrus toate documentele si urmele razboiului contra romani...Maine, poimaine PSD-isti vor zice ca Procuratura Militara face parte din Statu Paralel si de aceea nu le-au dat nici un document...

15 august 2018 16:57

NAZIST IMPUTIT MARȘ ÎN MORTII MATII DE BOU!!!!! IOHANIS SPURCĂ PAMANTUL ROMANESC !!!!

15 august 2018 15:19

ME Cu tine la sefie, vezi sa nu fie Romania- "o oaza de stabilitate", tu, Klaus, care ai produs numai haos, anarhie, violenta, tavalirea Constitutiei, hartuirea opozitiei, dezbinarea romanilor, tu, cara-te ! Doar in tarile din America Latina - alea cu coca si asasinate, si lovituri de Stat permanente - presedintele ordona arestarea si anchetarea jandarmilor si politistilor care au aparat ordinea sociala si institutiile democratice ale Statului.

15 august 2018 13:52

Cris Năstase 4 case dar Johannis are 6! Ce anti-PSD perfect e!

15 august 2018 13:51

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.