Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Multă lume a constatat că Viorica Dăncilă foloseşte interpreţi la toate întâlnirile externe. Cum e posibil aşa ceva?, m-au întrebat – scandalizaţi – oameni care ştiau că, înainte de a ocupa fotoliul de premier, Dăncilă fusese aproape un deceniu membră a Parlamentului European. E posibil ca un deputat european să vorbească doar limba maternă?Răspunsul meu e: da. Aproape toate reuniunile organizate la Bruxelles şi la Strasbourg îngăduie folosirea limbii materne. În plenul adunării, în şedinţele comisiilor parlamentare, ca şi în cele ale grupurilor politice, poţi vorbi limba ţării din care vii. Interpretarea e asigurată, aşa că vei fi înţeles de colegi. Sunt unele ocazii în care numărul limbilor folosite e mai restrâns. Ce face un deputat european într-un asemenea caz? Vine cu unul dintre asistenţii cu care lucrează, iar acesta joacă rolul de interpret personal. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să pun la cale discuţii cu colegi care nu ştiau decât limba lor maternă. Colaboratorii lor au tradus. Sigur, eşti dezavantajat într-o asemenea situaţie. Dar nu eşti exclus.

Mai e, însă, ceva. E vorba despre socializarea informală. Aceasta e foarte importantă într-o instituţie cu 751 de deputaţi, care vin din 28 de ţări diferite. Dincolo de latura strict formală, contactele cu colegii te ajută să participi la construcţia majorităţii – asta e în fond ambiţia oricărui reprezentant – şi, de asemenea, să câştigi influenţă. Dacă nu poţi interacţiona decât prin intermediul unui terţ, câştigul unor asemenea contacte e minim. Eşti deputat, dar nu contezi. Dăncilă s-a aflat într-o asemenea situaţie. E ridicol să lucrezi undeva vreme de un deceniu fără a putea fi, de fapt, integrat în sistemul instituţional. Actuala ocupantă a fotoliului de premier nu a fost singurul ales din România aflat într-o asemenea postură delicată. Mulţi caută să acopere acest dezavantaj într-un mod prostesc: organizând reuniuni frecvente cu conaţionali, plimbaţi la Strasbourg sau la Bruxelles pentru a simula existenţa unui public interesat de cutare temă şi difuzând informaţia în circumscripţiile de origine. E ridicol.

Integral pe AdevărulComentarii

george harabagiu baga-me-as pula in ma-ta Ghe.Craioveanu iara ai aparut ,futi-ti morti ma-ti de comunist imputit

16 august 2018 11:04

v Nu stiu daca madam Dancila stie limbi straine, dar ma intreb ce a facut in parlamentul UE (mai ales pt tara), cum s-a descurcat zi de zi in traiul de acolo, atita timp, necunoscind limba, iar cel mai grav lucru este ca a fost votata de PSD. Noi stim cum a ajuns Ebba acolo, dar nu stim de Dancila.

16 august 2018 0:23

@Peter@Lute Daca era frumoasa credeam si eu ca doamna Drancila o fi dus lupte grele prin paturile unor parlamentari, dar asa ea nu-i buna nici de pula, dar de limbi....mai ales straine, asa cum ti-e numele tau. Lute vezi ca ungurul Peter stie mai bine decat tine limba romana. S-o pupi tu in cur pana o sa inveti sa scrii corect:pupati-o!!!!!

15 august 2018 18:48

PETER EBA Basescu, Macovei Monica, chiar matale dle. Preda, ati fost selectati de PDL Basescu, pe criterii de cunoastere lb. straine?! Voi, astia 3 PDL-isti, ati batjocorit Romania si ati tradat-o la UE, incat s-au mirat si revoltat parlamentarii din celelalte Tari, de josnicia macovei, eba, preda. Lasati-o pe dna. Dancila, s-a luptat acolo pt. Romania, numai bine a facut romanilor. PSD va ramane la guvernare, pana la viitoarele alegeri. Democratia = Votul la urne.

15 august 2018 13:10

Lute Ia, pupatio voi in cur, inainte sa se spele ! Cu toata familia voastra de jegosi, latrai si inutili !!

15 august 2018 12:59

doru Da,e si corect si cinstit fata de poporul pe care il reprezinta ,se pare ca faptul ca unii europarlamentari romini cunosc si alte limbi au dus la trdarea intereselor noastre iar socializarea de care vorbeste vasnicul europarlamentar PREDA a dus la descreditarea Rominiei.

15 august 2018 12:38

Vali Cine tata...cine e deputatul ala..?? De Veorica vorbiti..?Limba materna...?? ea vorbeste limba Paterna si aia impleticita si ametita ....da ce ami place la ea e ca ea e vesela meru...Nu are nici un stres dupa toate gafele ..prostiile si ineptiile debitate ea ...zambeste - rade chiar inveselita - ea stie de ce ...Numai un creier plat fara multe circuvolutiuni poate reactiona asa...te si miri de ce nu o cloneaza astia ...e intruchiparea veseliei fara nici un motiv...

15 august 2018 11:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.