Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Rusia , Iran, Kazahstan, Azerbaidjan si Turkmenistan, tari riverane, isi pregateau ieri stilourile sa semneze un acord istoric ce va defini statutul Marii Caspice, in plin vid juridic dupa disolutia URSS.


Acest acord, precedat de o reuniune a sefilor diplomatiilor celor cinci tari, care a avut loc sambata, nu va stinge toate disputele cu privire la aceasta mare inchisa, cea mai mare de acest tip din lume, dar va reduce tensiunile existente de mult timp in regiune unde se afla vaste rezerve de hidrocarburi, estimate la 50 de miliarde de barili de petrol si la aproximativ 300.000 de miliarde de metri cubi de gaz natural. Cel mai mare zacamant este cel din Kashagan (Kazahstan), cu 13 miliarde de barili de petrol. O exploatare dificila insa, legata de adancimea scazuta a apelor, care ingheata iarna, si straturi de petrol aflate la presiuni foarte mari.

Integral pe Naţional


Alte articole pe același subiect


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.