Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După toată zarva consumată cu „milionul” de protestatari din diaspora așteptat pentru 10 mai în București, după defilarea cu plăcuțe obscene și apologia limbajului injurios făcută tocmai din centrul de greutate al intelectualității umaniste, multe din obiectivele acestei mișcări rămân bine camuflate. Se pot identifica însă unele destul de evidente.

În prima instanță, cred că s-a intenționat băgarea în priză a diasporei în vederea următoarelor alegeri. Europarlamentarele și, mai ales, prezidențialele din 2019 sunt ocazii pentru a mai echilibra balanța opțiunilor politice din țară. Diaspora nu prea se înghesuie să voteze, este adevărat, dar poate fi un factor bun de presiune pentru votul și opțiunile celor din țară care au secția de votare la câteva sute de metri distanță. Era greu de reîncălzit un scenariu gen „diaspora nu este lăsată să voteze” cu care a câștigat Iohannis în 2014 așa că mobilizarea trebuie să se facă mai din vreme. Acest miting este o bună ocazie pentru așa ceva (diaspora e acum în centrul atenției, pe umărul sau plâng deja toți deontologii, i se ridică ode, i se construiește imaginea de martir și erou salvator) și de aici Opoziția actuală și președintele Iohannis dar și contracandiatul sau Cioloș pot culege niște voturi importante dacă întrețin din vreme sentimentul de cetate-mamă asediată. Presupun că exercițiul de mobilizare va fi completat la fel de eficient cu unul de victimizare, fie întreținut de „insultele” la adresa diasporei (lăsați în grijă televiziunilor cu trese să scoată în evidență asta), fie de interacțiunea cu jandarmii de vineri 10 august.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.