Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul României, aflat în necunoştinţa propriei cauze, a dat curs unor îndemnuri venite de la vârful partidului şi a tăiat sănătos din banii celor mai importante instituţii ale statului, cum ar fi tăiat, pe un timpuri, un tipar de fustă plisată pentru tinerele pioniere, din postura unei creative profesoare de lucru manual.

A tăiat, astfel, creditele bugetare ale Preşedinţiei - care reprezintă România la extern şi organizează summituri şi întâlniri la cel mai înalt nivel (adică, ar fi trebuit să organizeze/urma să organizeze) – cu aproape 12 milioane de lei, precum şi pe cele ale Serviciilor - de parcă singura lor miză ar fi fost să organizeze statul paralel, nu să-l şi apere pe cel de drept, rectiliniu şi uniform, constată GÂNDUL.

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor trei mări, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarant, citată de ROMÂNIA LIBERĂ, Mădălina Dobrovolschi.

În ceea ce priveşte reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinţe grave, a mai spus Dobrovolschi, potrivit EVENIMENTUL ZILEI. ”Ministerul de Finanţe ne-a informat că bugetul va fi diminuat cu 2,9 milioane lei. Bugetul a fost diminuat însă cu 11,1 milioane lei”, a susținut purtătorul de cuvânt.

”Guvernul a ignorat cererile Administrației Prezidențiale. Avem dovada clară că reducerea bugetului este o decizie arbitrară, bazată pe raţiuni strict politice, astfel că Guvernul îl împiedică pe preşedinte să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile. (...) Reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de natură să ducă la imposabilitatea organizăii Summitulu iniţiativei celor Trei Mări. Partenerii externi vor afla că Guvernul blochează angajamentele ţărilor noastre”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

De asemenea, arată ANTENA3, Preşedinţia consideră că reducerea bugetului instituţiei va avea impact negativ şi asupra celoralte acţiuni externe ale preşedintelui. ”Preşedintele PSD induce cu bună ştiinţă opinia publică în eroare, susţinând că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar jumătate din banii alocaţi”, a mai spus Dobrovolschi.

Administraţia Prezidenţială va avea dificultăţi majore în a-şi onora obligaţiile contractuale aflate în derulare şi a susţine activitatea instituţiei în semestrul II al anului 2018, achiziţiile necesare pentru activităţile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodată, există riscul ca Administraţia  Prezidenţială să fie acţionată în judecată de furnizorii şi prestatorii care nu vor putea fi plătiţi conform contractelor care sunt în desfăşurare. COTIDIANUL amintește faptul că Guvernul a făcut public proiectul rectificării bugetare potrivit căruia rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

Deşi a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, Guvernul a apelat la tertipul clasic de mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, constată ADEVĂRUL. Pe de o parte, a tăiat fonduri alocate unor instituţii,  pe care le-a redistribuit, pe de altă parte, altora, pentru plata salariilor sau a altor pomeni electorale, în timp ce România continuă să aibă un deficit bugetar consistent. Tăierea fondurilor a afectat instituţii care au intrat în conflict cu liderii guvernării, precum serviciile secrete şi Administraţia Prezidenţială.

Guvernul a anunţat o rectificare bugetară care nu face altceva decât să mute banii de la principalii critici ai Puterii către bugetarii dependenţi de stat şi către administraţiile locale subordinate. Un exemplu de alocare a banilor este că 1,12 miliarde lei au mers către bugetele locale, practica obişnuită fiind ca Guvernul să împartă banii preferenţial judeţelor susţinătoare ale guvernării. Peste 916 milioane de lei din această sumă vor fi folosite pentru echilibrarea bugetelor locale, multe fiind în pericol să rămână fără fonduri după ce tot Guvernul le-a permis primăriilor să-şi acorde majorări de salarii. O altă sumă importantă se acordă pentru plata salariilor şi pensiilor speciale ale bugetarilor.


Comentarii

Hans Klemm Sa stiti ca si io am dat sa trag o basina-TTIP (pe gura, n.m.) cu "lupta", "anti-coruptia" & al., da' mi-am amintit ca m-a zburat ala afara si am fuckt ciocu'-mic, sa nu ma trezesc în strada! Cu respect, HK

10 august 2018 13:29

neluta Sa plece Sa plece sa plece, Poate nu-i mai vedem fata hidoasa si dintii imensii !!

9 august 2018 9:14

Traian Sa aduca PNL sponsorizari... :)

9 august 2018 0:24

v Cred ca reuniunile Internationale sint finantate si organizate de guvern, nu de administratia prezidentiala. Ghiolbanis trebuia sa iasa in persoana, sa ne spuna ce dorea sa faca cu banii, si de ce grosul banilor nu i-a cheltuit pina la jumatatea anului

8 august 2018 23:59

alupigus MUIE JOHANNIS !

8 august 2018 20:52

Liviu Satan Dragnea As fute-n cur un postac boshevic, dar nu pe v ca are paduchi.

8 august 2018 20:26

Socotitorul De cand ma stiu, bunicii mei imi spuneau ca numai sarantocii s-au inscris in colectiv, pentru ca de fapt ei nu aveau mai nimic. Deci n-aveau ce pierde. De ce n-aveau? Pentru ca dupa improprietarirea regelui Ferdinand (1921)si apoi dupa improprietarirea lui Gheorghiu Dej din 1945(*reforma agrara), multi dintre "HARNICII" satului si-au vandut rand pe rand pamantul si l-au mancat si baut prin birturi. Apoi, dupa terminarea colectivizarii, ei au AJUNS PRESEDINTI DE COLECTIV!!!! Din aceste motive nu au mers bine acele asociatii, fiind conduse de niste sarantoci care s-au pus pe furtisaguri, ca altceva nu stiau. Ele s-au desfiintat imediat dupa 1989 in timp ce in Ungaria, Cehia sau Polonia au ramas aceste forme asociative. Astazi ne conduc CEI MAI SARACI ROMANI. Cei din TELEORMAN. Cam cum credeti ca pot conduce? Beti mancati si dupa noi potopul!!!! Aceasta este mentalitatea SARANTOCULUI.

8 august 2018 14:50

iulian Ar putea sa fie fericit, doar isi tot facea probleme ca nu vor fi bani de pensii si salarii. Are ocazia sa contribuie chiar mai substantial la chestia asta. Ar putea sa ne reprezinte pro bono, de pilda

8 august 2018 13:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.