Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi pregăteşte liderului PSD, Liviu Dragnea, o amnistie mascată prin ordonanţă de urgenţă. Problema cu propunerea lui Tudorel Toader? Este o aberație juridică de proporții epice.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi pregăteşte liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea, o amnistie mascată prin ordonanţă de urgenţă şi somează Guvernul să nu promoveze un astfel de act normative, anunță CAPITAL. „Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu încetează să se aşeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea şi camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiţie egală, independentă şi accesibilă pentru toţi cetăţenii.

Declaraţia ministrului privind intenţia de a emite o ordonanţă de urgenţă referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiţiei de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea. (...) Emiterea unei ordonanţe de urgenţă de tipul celei invocate de ministrul Justiţiei reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curţii Constituţionale. Somăm Guvernul să se abţină din a promova o astfel de ordonanţă de urgenţă, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională", declară Ludovic Orban, într-un comunicat citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Orban a fost întrebat ce părere are despre Ordonanţa de Urgenţă privind revizuirea sentinţelor anunţată de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi, potrivit ANTENA3, a răspuns: „Dimensiunea ticăloşiei este uriaşă. Ei au încercat să facă lucru ăsta prin modificarea Codului de Procedură Penală. Erau prevederi care, de fapt, urmăreau aceeaşi intenţie, de a declanşna revizuiri pentru toate probele din dosare care au fost rezultat al unor interceptări SRI, probabil, pe baza unor mandate de siguranţă naţională”.

Orban a spus că demesrul îl vizează în mod clar pe Liviu Dragnea. „Cred că totul este legat de Dragnea, pentru că el, fiind condamnat în primă instanţă, ei trebuie să-i şteargă cazierul, să-l spele de de păcate până la decizia definitivă pe care ar urma să o ia instanţa de apel. Ca să nu facă puşcărie, ar putea să-i anuleze sentinţa din Dosarul Referendumului”, a mai spus Orban.

 Totuși, o asemenea Ordonanță ar încălca o decizie a instituției din care Toader a făcut parte, Curtea Constituțională. DIGI24 amintește că în 2017, CCR a decis: ”legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești (...)În schimb, legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora.”

Mai clar: dacă Guvernul vrea să introducă motive noi pentru care un condamnat poate cere revizuirea unei sentințe, poate să o facă, dar schimbarea va viza doar sentințele ce vor fi pronunțate în viitor, după ce schimbarea legislativă va fi intrat în vigoare. În niciun caz, sentințelor date în trecut! Sentințele pronunțate deja pot fi revizuite doar pentru motive care erau prevăzute în Codul de procedură penală la momentul rămânerii lor definitive.

O serie întreagă de întrebări cer obligatoriu un răspuns. Un exemplu, prezentat de ADEVĂRUL: Ministrul a spus că ordonanţa va fi dată „după concedii”, deci probabil prin septembrie. Şi atunci care mai e urgenţa, din moment ce poate aştepta încă o lună şi ceva? Ca fost judecător constituţional, domnul Toader ar trebui să ştie că CCR a stabilit în repetate rânduri că urgenţa unei ordonanţe nu trebuie doar afirmată, ci demonstrată efectiv în preambulul actului normativ. Altminteri, e neconstituţională. 

Motivele pentru care fostul rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” și judecător al Curții Constituționale a decis că merită să își pună ”competența” în slujba infractorilor sunt aproape irelevante în acest moment. Psihologii sau procurorii, poate, vor reuși cândva să le deslușească și să stabilească combinația de bici (șantaj) și zăhărel (funcții și bani) care îl mână în luptă, susține DIGI24.

Foarte important, însă, este să înțelegem că ne aflăm, din nou, într-un moment extrem de riscant, în care șansele adoptării unei noi Ordonanțe de Urgență nucleare, de tipul OUG 13, care ar produce efecte devastatoare în Justiție, sunt maxime. Și asta după ce părea că eșecul încercării lui Liviu Dragnea de a impune guvernului o Ordonanță pentru amnistie și grațiere, acum două săptămâni, ne-a îndepărtat pentru o vreme de acest pericol.

Să fi înnebunit subit ministrul Justiţiei, se întreabă ADEVĂRUL? Să-i fi luat vreun OZN toată ştiinţa de carte şi toate cunoştinţele pe care le-a dobândit în 10 ani de mandat la CCR? Puţin probabil: Tudorel Toader ştie bine ce face. Odată emisă ordonanţa de urgenţă, aceasta intră în vigoare şi produce efecte imediat. La Curtea Constituţională o poate ataca direct doar Avocatul Poporului – e doar o posibilitate teoretică şi prea puţin probabilă. Chiar dacă, ulterior, ordonanţa este respinsă de Parlament prin lege sau dacă legea de aprobare a acesteia este declarată neconstituţională de către CCR, ordonanţa va opera, pentru perioada cât a stat în vigoare, ca lege penală mai favorabilă şi va putea fi folosită de toţi condamnaţii cărora ea le este destinată.

Lui Tudorel Toader îi este indiferent dacă aceasta va fi respinsă sau declarată neconstituţională, scopul ei va fi fost oricum atins. Să nu-şi facă nimeni iluzii că ordonanţa e doar pentru Dragnea şi câţiva şmecheri de prin politică. De prevederile ei va profita şi marea criminalitate organizată, la a cărei combatere interceptările SRI au jucat un rol chiar mai important decât în cazurile de corupţie.Comentarii

Anunt pentru cei interesati: De atata .UE promisa slugilor pesediste nu mai avem, s-a gatat. Doar daca mai aduce ceva Diaspora pe 10 Aug. In ritmul asta o sa ajungem sa dam .UE pe cartela si preferential la cei cu carnet rosu de partid. He..He. Make a .UE?

4 august 2018 16:02

Liviu Dragnea, oase de smecher As fute-n cur un postac boshevic. Nu pe v, pt ca are paduchi. Nici pe Mircea Nica pt ca e batran incontinent si-i pute gura.

4 august 2018 14:11

Sfîntul Prooroc Ilie Tișbitul Băi Paulus, tu ai mania suptului, că acum e supt de EURO sau de URSS, nu are importanță. Se vede de la o poștă cu tu ai supt de la tatăl tău, care avea prea mult lichid de frînă în instalație. Pun pariu că tatăl tău a dispărut de lîngă tine și ulterior ți-a fost trimisă clona lui, așa cum și mama mea Georgeta a dispărut de lîngă mine, iar ulterior mi-a fost trimisă clona ei, clonă pe care trebuie să-ți mărturisesc cu mult patriotism ceaușist, că o fut zilnic în gură, că e numai o clonă, săraca. Ia de la mine și suge și tu niște delicatese, că sunt gratis, sugaciule.

4 august 2018 6:04

Ce mai lovitură, e noua loviluție nene! Liviu Nicolae Dragnea s-a lovit cu unul din tricoaiele sale în cuplul rămas de tricoaie laterale cu paralelul binomului sau trinomului, dar reculul din prima loviluție l-a propulsat în coafura pavianului cu mantie de la PSD, madam Dăncilă. Agramatul autor anonim de la Haznalele Varanului, e numai act normative, e în delir de entuziasmat de lovituriliii străiniii ale lui Dragnea, care se screme-n draci să scape de Jilava, așa cum se scremea Adrian Năstase s-o găsească taman în China pe mătușa lui Tamara, care-i dosise cei 400 de miare de parai dolărești, un mic comision chinezesc al picăturii chinezești tradiționale. Chestia e că articolul e atât de nuclear, încât a intrat în apogeu de perigeu de tembelism.

4 august 2018 5:56

Liviu Avraam Si noi, la "Scînteia" si noi sugem EURO-poolla & #REZSTAM - dar fara aportul (EURO-muistilor-TTIP de) Dvs. nu (prea) stiu câta vreme ... Cu respect, LA

3 august 2018 23:57

zustinem pizideu! Sug EURO-pooolla & #REZIS! - astept provincia sa iasa-ca-i-pasa sa topaie cu mine + ECO-luminite monocrome la miting, împreuna cu cei (peste) 1.000.000.000.000.000.000 de EURO-"români" diasporezi!!! Cu respect (sa v-o trag printre EURO-fesele de bookci, n.m.), zp!

3 august 2018 23:42

Bine, bine, dar cu ordonanta care legiferaza obligativitatea suptului EURO-poollii (de 3-4 ori pe zi, indiferent de EURO-"gen", ca sa nu fie "excluziune" HOMO-"sociala" si/sau "discriminare", n.m.) - cu ea cum stam, ea când va fi promulgata? Cu respect, Paulus

3 august 2018 23:35

@zustinem pizideu! Măi nea inginerule, dacă tot ai citit îngrozitor de mult, așa cum te lauzi, mai fă, domnule, un mic efort și exprimă-ți și dumneata frustrările mai cu stil și cu idei mai clare. Dacă nu poți, revino, nene, la înjurătura vârtoasă, că acolo te pricepi, nu glumă! Serios vorbind, din păcate, de motive de înjurat nu duce nimeni lipsă!

3 august 2018 21:16

Marius Creierasul vostru nu mai intelege nimic! Care e realitatea, dragi #rezistenti, si ong_isti? "MUIEPSD" sau "MUIEDELAPSD". Incepe sa va placa felatia; Luată, nu data! Baftalo! Hai, incercati si voi altceva in afara de "ba pe-a ma-tii"! Puteti? Nu, evident!

3 august 2018 20:42

v Pt toti comentatorii, adepti ai "opozitiei": Ce va oprit pina acuma cu legile neschimbate sa fie condamnat Dragnea, Tariceanu si cine mai doreati dvs. Cam de cit timp are nevoie justitia "buna" de la noi sa rezolve un caz, sau va place sa-i denumiti "penali" pe toti adversarii politici? In alta ordine de idei daca actuala coalitie nu este buna dati-o jos si va puneti guvernul dvs, care va face numai lucruri bune.

3 august 2018 17:08

internaucu` Ce ...mama supararii, ati innebunit cu totii ??? Chiar toooot ce se propune legislativ in tara asta il vizeaza pe Dragnea ?

3 august 2018 16:13

Vasile Marin Dar datzi-l dracului pe Dragnea...Datzi odata OUG numai pentru el si eventual Valcov sa scape de puscarie...si ministrii astia sa se mai ocupe si de tzara si popor...Uite, de exemplu sa se ocupe serios de eradicarea virusului pestei porcine africane...cu cat mai repede cu atat mai bine sa limiteze pierderile economice masive....Madam Prim-ministra Dancila tocmai cand tzara este afectata de Pandemia Porceasca pleaca in concediu de odihna...o doare-n cur daca pretzurile la carnea de porc pentru prostime in scurt timp se va dubla...Eliberatzi-l odata pe Dragnea si ceilaltzi Baroni locali de puscarie si sa se ocupe de problemele importante ale tzarii si poporului...ca de aceea au fost alesi...

3 august 2018 15:43

zustinem pizideu! bai postac 3 august 2018 13:48 platit cu 5 kopeici per cuvant. constitutia romaniei este clara. deciziile curtii constitutionale de asemenea. sau atunci cand nu va convine se face ca in curtea scolii: " asta nu se pune"? pentru o mana de nelegiuti care au dus tara asta inapoi cu 300 de ani, pe vremea fanariotilor trebuie acum sa sufere 18 milioane (sau cat dumnezeu stie or mai mai fi) de oamnei cu bun simt? sune-i vecinului tau care munceste la privat pe 1300 net ca pensiile speciale sunt un dar lasat de la dumnezeu, spune-i rudei tale careia i-a murit copilul in spital pentru lipsa de medicamente si saloane infestate de bacterii ca psd este muma noastra si ca lumina vine la teleorman. pentru 28 de ani in care romanii au fost furati, mintiti, manipulati, ucisi de mafia securisto-pesedista a sosit vremea sa spunem DESTUL. tot ce inseamna politic in ziua de azi isi are sorgintea in crimele din decembrie 1989 facute de si cu sprijinul securitatii si urss. fsn=pdsr=psd=pd=pdl=pnl=pmp=udmr= asasinii ROMANIEI! parlament si guvern vandut rusilor pe cativa arginti, romanii sunt tinuti in sclavie de o mafie transpartinica.

3 august 2018 14:06

@gică,contra Bun, să zicem că ai dreptate. Ce facem însă cu cei condamnati pe baza potocoalelor ilegale, prin care s-a reinstituit poliția politică în justiție?! Fără îndoială că mulți inculpați au fost condamnati pe drept, dar mulți alții pe nedrept. Unii au și dat colțul de supărare și chiar ... cu premeditare. Ce facem cu ăștia? Îi lăsăm să putrezească în continuare prin pușcării sau în pământ, ca să nu-i supărăm pe securiștii cu sau fără robă?! Nu trebuie reevaluat totul? Se mai poate vorbi de JUSTIȚIE sau crede în aceasta fără a se face lumină în acest infern al justiției? Si de ce să nu se facă lumină? Pentru că ar scăpa Dragnea?! In principiu, nu poate scăpa dacă există PROBE împotriva sa. Dar tocmai asta-i durerea voastră, că nu prea există probe și nu-l puteți lăsa pe mâna unor judecători desemnați aleatoriu! Personal, imi doresc din toată inima ca Liviu Dragnea să treacă prin furcile caudine ale unei judecăți drepte, unde nu au ce căuta pasiuniile politice pro sau contra. Ar fi și spre binele său și spre binele societății să se dea o sentință dreaptă, în favoarea sau împotriva sa, dar motivată impecabil.

3 august 2018 13:48

gica ,contra Cat va avea de platit statul roman despagubiri pentru anii de puscarie efectuati de catre cei carora li vor rejudeca procesele si vor primi castig de cauza ???Dupa 30 deani de la schimbarea sistemului sute de mii de oprimati nu si-au primit prejudiciile create de vechiul sistem (restituiri) si acum se vrea iertarea unor politicieni care au fost condamnati fara dubii si sa li se mai dea si bani ?

3 august 2018 12:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.