Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Atunci când ne oprim asupra greșelilor de ortografie ale doamnei V. Dăncilă, în fond, ne irită greșelile ei de ortoepie. Ea citește un text scris corect de altcineva, dar pronunță greșit... 20-20. Dar, ortografia poate împrumuta și alte înțelesuri, dacă ne gândim la constrângerile și la cofrajele ideologice impuse de comunism. Scriitorul I.D. Sîrbu, fost deținut politic, vorbea despre existența așa-numitor Direcții ortografice în fiecare raion din cuprinsul țării, adică așa numitele direcții ideologice care impuneau nu doar reguli de scriere și vorbire în chip comunist, cât mai ales, reguli de gândire și comportament. În Rusia sovietică a fost înființat în 1931 un „Institut de limbă și gândire” din care s-au extras viitori lingviști structuraliști care s-au afirmat, apoi, în Occident. Prin urmare, în viziunea ideologiei sovietice, ortografia presupunea atât reguli de vorbire, cât și reguli de gândire.

Integral pe RepublicaComentarii

@23 iulie 2018 2:23 Băi imbecilule, mai idiot ca tine mai rar p-aici. Tu, după cât căcat ai în cap, ești al dracului de cult, unde mai punem și faptul că provii din cloaca plină de excremente a PSD-ului. Nene, dacă tu ai impresia că eu sunt nazist, pentru că-n închipuirea ta de legionar bolnav a la Codrin Ștefănescu citire, poate că-ți par a fi un fan al sasului președinte al țării, acest fapt nu demonstrează decât că tu ești un legionar sadea, mai fascist decât ăia înrăiți de cultul purității rasiale blonde. Apropos, la ce cultură faci referire? La incultura ta, sau la incultura otrepei madam premier secundar, că sărmana femeie e numai o marionetă ordinară imbecilă prinsă-n acest joc imbecil de-a guvernarea țării, numai pentru a se scăpa de ocnă pușcăriași corupți din PSD aflați încă în libertate. Du-te băi și ascundete-n găozul lui Harabagiu ăla care a dezertat în Israel de teama ca nu cumva George Soros să-l pună să-i facă niște felații, sărmane idiot damblagit imbecil ce ești tu! Dacă tot ai înclinații spre cultură, atunci pune mâna pe sapă și încropește-ți câteva straturi de legume-n grădina proprie, asta în cazul că ai așa ceva, iar dacă nu mai bine te-ai lăsa de răspândăcit propaganda împuțită a PSD-ului care te plătește ca să fii o slugă împuțită. Marș d-aci, potaie!

23 iulie 2018 4:53

@@ Și, mă rog, ce se poate răspunde unui idiot? Poftă bună la fecalele pe care le tot morfolești în gură! Oricum, ideile inteligente, cultura și simțul umorului nu au trecere la naziști. Lor le vine să tragă cu pistolul când aud de cultură!

23 iulie 2018 2:23

@22 iulie 2018 22:55 Ce să-ți fac, măi cretinoidule? Dacă tu te consideri intelighent și telectual rafinat în mizeria ta de postare anterioară, trebuie să-ți spun că fecalele nu se pot rafina deloc, ci ele numai se descompun. Adică tu, după ce-ți verși vomele pe cei care critică prostia PSD și a otrepei Dăncilă, crezi cumva că ești scutit de droaia de fecale ce e aruncată pe tine ca și răspuns la acțiunile tale de răspândac comunistoid plătit? Ăia de la PSD care-ți dau zilnic lista cu pomelnicul de postări la comandă, nu te-au instruit bine deloc. De ce? Păi tu ca să pari că nu ești slugă plătită de ei, ar trebui să ai opinii personale cel puțin aparente, nu directe, iar ele nu trebuie să conțină detalii propagandistice împuțite obținute din surse la care nu are acces plebea. Dar cum voi aveți mintea îngustă și-n dungă, nu știți nici măcar să vă disimulați prostia imensă ce vă caracterizează, în ciuda aparențelor de indivizi școliți serios. Observ că acum ai nimerit cuvântul dedesubt, pentru că nu demult erai cu suptul de dedesupt, sugaciule!

23 iulie 2018 0:09

@@Ei, da! Iată dedesubt un „intelectual” rafinat! Nu ca doamna Dăncilă!

22 iulie 2018 22:55

@22 iulie 2018 14:47 Dragă dobitocule, îți dau muie, adică te fut în gură, apoi o să mă cac și în pizda mă-tii. Tu, băi cretinule, ești plin de căcăreze în cap, morții mă-tii de slugoi pesedist împuțit. Apropos, pe tine te-a trădat prezervativul vulcanizat al lui tac-tu când o futea pe mă-ta în cur, prezervativul s-a rupt și așa ai fost conceput tu ca un anus contra naturii curentului ideologic al emisferei vestului. Așa se face că tu ai rămas fidel stalinismului și ceaușismului, pentru că pe tine nu te duce capul la altceva. Mai ia o muie și pleacă în pizda mă-tii.

22 iulie 2018 22:16

Dan căpitan de plai Brava Românie! Am ajuns să politizăm la maximum și limba pe care o...”stâlcim”! Ce urmează??? Poate...O nopate furtunoasă??? Ce se spune despre englezizarea limbii strămoșești? Nimic! Ne obișnuim cu ea așa cum ne-am obișnuit cu rusificarea ei în timpurile stăpânirii sovietice!!! Halal!!!

22 iulie 2018 16:38

Dar Iohannis ce cusur are, măi cretinoizilor? La el motivarea e motivație și a mai scos și zilele trecute o căcărează din asta din gură! N-am stat să notez, că nu sunt obsedat, Nu este atât de grav că, în stare de stres, stâlcești Dancilă o pronuncție. Mult mai grav este să nu înțeleagă Iohannis noțiunile folosite aiurea, cum e motivare/motivație. Sau când nu înțelege ce înseamnă termenul juridic de „penal”. Mai ales când domnul prezident chiar este penal cu acte în regulă. A pierdut el cele două case „în civil”, dar în baza traficului de influență (ca mare premar, apoi prezident). Încă și mai gravă este constituirea de grup infracțional format din funcționari publici, notari și magistrați. Tare mă tem că în acțiunea de evitare a ceva mai rău și-au băgat coada și ceva agenți de influență securei. Așa că, dragi dobitoci, lăsați-o pe Viorica Dăncilă în pace! Este de profesie inginer, nu lingvist, speaker radio sau actor la Teatrul Evreiesc. Iar ca premier, își face treaba în mod decent. Nu are nici milioane de roni datorii la fisc!!!

22 iulie 2018 14:47

Lute Asa patesti cand inveti la batranete ca aceste doua repetente!!Ai succesuri!!

22 iulie 2018 13:41

Ardeleanu Foarte bun articol !

22 iulie 2018 13:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.