Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia de la Veneţia, cel mai prestigios for de drept constituţional european, a desfiinţat, cu argumente juridice, modificările operate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR la cele trei legi ale Justiţiei. Numai că sfaturile experţilor europeni au toate şansele să rămâne la stadiul de vorbe-n vânt. Motivele? Dezinteresul majorităţii PSD-ALDE şi faza avansată a celor trei legi în drumul spre intrarea în vigoare.

Singura dintre cele trei legi ale Justiţiei care, teoretic, ar mai putea fi îndreptată de Parlament după criticile dure ale Comisiei de la Veneţia este cea care stabileşte procedura de numire a procurorilor-şefi, o miză extrem de importantă în contextul demiterii Laurei Codruţa Kovesi. În cazul în care sfaturile Comisiei de la Veneţia nu vor fi aplicate, România riscă un raport MCV defavorabil, anunță ADEVĂRUL.

Comisia de la Veneţia a recomandat ca procedura de numire şi de revocare a procurorilor-şefi să păstreze un echilibru între preşedintele ţării, CSM şi ministrul Justiţiei, afirmă GÂNDUL. Or, CCR tocmai rupsese acest echilibru prin decizia de a-l obliga pe şeful statului să accepte propounerea de revocare a şefei DNA înaintată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. În acest context, Comisia de la Veneţia a bătut obrazul magistraţilor constituţionali, arătând că, în 2005, tot CCR a decis că rolul preşedintelui în procedura de numire a procurorilor nu poate fi pur formal.

Pe scurt, e o discrepanţă imensă între decizia din 2005 şi cea din 2018. „Aceste judecăţi diferite sunt greu de reconciliat, iar situaţia constituţionala exactă pentru numirile procurorilor-şef ramane în acest fel neclară“, noteaza Comisia de la Veneţia. EVENIMENTUL ZILEI precizează că legea aflată acum în vigoare îi oferă preşedintelui puterea de refuza la nesfârşit, dar motivat, propunerile făcute de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA sau DIICOT. În forma modificată de PSD, legea 303/2004 îl lasă lui Klaus Iohannis posibilitatea de a refuza doar o singură dată propunerea ministrului Justiţiei.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că „opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse Legilor justiţiei constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei“, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială, citat de JURNALUL NAȚIONAL. „Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori, cât şi de Preşedintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar“, precizează comunicatul.

Cerinţele Comisiei de la Veneţia are caracter de recomandare, însă ignorarea lor ar atrage noi critici din partea Comisiei Europene. ROMÂNIA LIBERĂ amintește că la sfârşitul anului trecut, în contextul modificărilor legilor justiţiei, Comisia Europeană publică raportul anual MCV, raport considerat a fi „unul extrem de critic.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că PSD-ALDE ar trebui să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția în procesul de schimbare a Legilor Justiției?Comentarii

heterosexual educat depistat 15:34

25 iulie 2018 21:54

alupigus, fiu de parlamentar PSd de Teleorman Asa, si?

25 iulie 2018 21:53

Sotul Vioricai Dancila ia 8.000 de euro salariu la Petrom Guvernul PSD e condus de oameni super bogati cu care electoratul psd nu se pot identifica

22 iulie 2018 15:34

George Ivascu, francmason in guvernul Dancila Robert Sodomit Negoita are o loja masonica la RIN Otopeni

22 iulie 2018 15:30

alupigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman Asa, si??

22 iulie 2018 12:15

P$D si-a ucis proriul senator Antonie Iorgovan parintele Constitutiei Antonie Iorgovan a dat in vileag homosexualitatea si apartenenta la masonerie a celor din gasca lui Adrian Nastase. In cateva luni a murit dupa un cancer galopant, declansat prin iradiere

22 iulie 2018 11:52

gaozar bolshevic depistat 12:03 Partidele socialiste au incurajat dintotdeauna homosexualitatea. Primarii sicialisti ai Vienei, Berlinului, Copenhagai, premierul Luxemburghez, fostul premier olandez au ceva in comun: orienatarea homosexuala. Europarlamentarii P$D au votat in unanimitate in favoarea casatoriilor homo. In tara se pretind aparatori ai familiei traditionale.

21 iulie 2018 15:27

gaozar fascistoid depistat 2.o2

20 iulie 2018 12:03

a lu` pigus, fiu de parlamentar PSD de Teleorman pe retardati ii recunosti dupa scrisul cu majuscule

18 iulie 2018 13:29

gaozar bolshevic depistat 19:11

18 iulie 2018 2:02

Sicterescu Curios e ca....unii membrii ai Comisiei , n-au citit INCA (!!!) Constitutia Romaniei ! Da`....se "exprima" in draci ....contra ! Sictir !!!

17 iulie 2018 19:11

Viorel Georgescu Dragnea & Tariceanu au pus deontologii si ziaristii platitzi deja sa minimalizeze si sa ia in deras Concluziile Comisiei de la Venetzia privind legile de demolare a justitziei romane...si s-ar parea ca Clanul Politic Mafiot PSD+ALDE i se rupe de cerintzele Uniunii Europene de respectare a statului decdrept si ca urmatorul raport MCV va fi negativ...Important este ca Dragnea sa scape de puscarie si Baronii PSD de dosare...prin gratziere si amnistie....Cant fermierii si tzaranii nu vor mai primi fonduri europene si cand vor fi taiate si ramasitza de fonduri de investitzii atunci vom sti pe cine sa-i umplem de laturi si niciodata sa mai fie votatzi...

16 iulie 2018 14:58

Liviu Satan Dracnea alupigus, imi placi enorm. Te-as fute-n cur nonstop in pus stiln socialist: pe la spate!

16 iulie 2018 11:49

alupigus MANCATORI DE KKT ! PARERILE COMISIEI SUNT CONSULTATIVE SI CONTIN INTERESUL MARILOR CANCELARII EUROPENE IN A NE SUBJUGA ECONOMIC SI POLITIC , DE ACEEA TREBUIE SA SE MEARGA PANA LA CAPAT CU ELIMINAREA ABUZURILOR MACOVISTO-BASISTO-JOHANNISTO-SECURISTOIDE ! LA KKT NEMERNICILOR !

16 iulie 2018 11:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.