Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe agenda Summitului NATO ce începe azi la Bruxelles se află numeroase probleme urgente, una stringentă (finanţarea Alianţei) şi una de fundal, nouă, serioasă şi care poate determina schimbări fundamentale la nivelul relaţiilor internaţionale.Despre asta aş vrea să vorbesc, ştiind că acesta este, pe fond, subiectul care-i preocupă pe liderii din NATO, chiar dacă, oficial, nimeni nu vrea să recunoască un adevăr de altfel evident pentru toată lumea: oricare ar fi deciziile anunţate joi, în Declaraţia finală a Summitului, foarte multe dintre evoluţiile ulterioare, atât în relaţiile dintre aliaţii din NATO cât şi în plan geopolitic, ar putea să depindă într-o măsură covârşitoare de sensul discuţiilor şi al conţinutului eventualelor angajamente amorsate la întâlnirea Putin-Trump de la Helsinki.

Tensiunea este mare tocmai deoarece e din ce în ce mai limpede că, dincolo de orice altceva, cea mai importantă problemă ce urmează să fie discutată de liderii celor două super-puteri este dacă vor dori să mai respecte formatul şi regulile jocurilor internaţionale de până acum. Iar semnalul cel mai convingător îl constituie modul în care va fi tratată problema Crimeii. Va exista oare o modificare de substanţă a politicii americane de până acum, adică, alături de UE, o condamnare fermă a anexării ilegale a acestui teritoriu de către Federaţia Rusă, motivaţia şirului de sancţiuni economice severe pe care Kremlinul continuă să le considere injuste, criminale şi atentat la suveranitatea naţională a Rusiei?

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.