Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut primele lui declarații după revocarea Laurei Codruța Kovesi. 

Întrebat dacă procurorii vor fi subordonați politic, Lazăr a spus că „trebuie să vă spun că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii și ele trebuie puse în executare. Procurorii sunt îngrijorați în legătură cu situația care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-și exercite în continuare rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituțional”. 

„Este o situație sensibilă pe care o vedem în jurul nostru și nu trebuie să o descriu eu. Dumneavoastră o vedeți”, a mai spus Lazăr. 

„După cum ați remarcat, secția de procurori va decide unde își va desfășura activitatea. În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experiență considerabil în DNA. De fiecare dată când s-a reîntors în Ministerul Public, și-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care l-a desfășurat”, a mai spus procurorul. 

În ceea ce privește cele trei posturi de consilier, Lazăr a spus că, contrar a ceea ce s-a scris în presă, acestea sunt ocupate. 

„Cele trei posturi de consilier sunt ocupate în acest moment. Sunt niște speculații din media”, a explicat Lazăr. 

Întrebat dacă viitorul șef DNA va fi suspus unei presiuni mari la momentul preluării mandatului, Augustin Lazăr a răspuns:

„Viitorul șef DNA va avea o misiune sensibilă, care îl va provoca să-și arate nivelul de expertiză și contribuția pe care el o poate aduce la creșterea încrederii în instituție. Așa ne-am gândit atunci când am luat decizia de a o delega pe doamna Jurma în funcția de procuror-șef pentru că e un procuror experimentat, e un diplomat al Ministerului Public, este vicepreședinte al rețelei internaționale anti-corupție din Europa și e cunoscută atât la nivel european, cât și la nivel intern. E un procuror echilibrat, care nu trebuie să exceleze în anchete pentru că sunt anchetatori. Ceea ce se reproșează public acum activității DNA nu e în niciun caz incisivitatea și anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete. Trebuie să fie și procurori care să asigure echilibrul, să ia niște măsuri înțelepte în acest moment sensibil”. 

Cât despre o presupusă recomandare a Ancări Jurma făcută de Laura Codruța Kovesi, Lazăr a spus că „procesul decizional aparține procurorului general, nu a altcuiva”. 

Augustin Lazăr a explicat și de ce crede că e nevoie pentru ca DNA să-și recapete credibilitatea. „Exact ce v-am spus. O contribuție pe care trebuie să o aibă procurorul care a fost delegat și care trebuie să arate că are capacitatea de a echilibra lucrurile atât în interior, cât și de avea un bonus de credibilitate externă”. 

Procurorul general a fost întrebat și dacă ar avea ceva de reproșat Laurei Codruța Kovesi. „Aceste discuții n-ar trebui să le facem acum. Analiza activității DNA o puteți vedea în raportul care a fost întocmit atunci când a avut loc bilanțul. Comentariile pe care le-am făcut atunci sunt publice”, a spus Lazăr. 


Comentarii

Vasile Ionescu Daca nu era Kovesi la DNA poporul asta nu afla de marile jafuri si tunuri date de Rechinii Politici din functzii de decizie; afacerea Licentze Microsoft, afacerea EADS, cele 20 milioane spaga pentru modernizarea caii ferate Bucuresti-Constantza, jaful facut de Voiculescu de la Institutul de Alimentatzie Publica, Jaful facut de Popoviciu la Institutul Pomicol pentru construire mallul Baneasa si zonei rezidentziale de acolo, transferurile de fotbalisti fara taxele adiacente, spagile primite de telivizare ale Ligei 1 de fotbal....si Adrian Nastase, 4 case, cu matusa Tamara...SPAGI si PARANDARATE de nici nu ne inchipuiam noi poporul ca exista...si am aflat motivul de saracire, subdezvoltare si needucare a prostimii...si de inapoiere a tzarii...

11 iulie 2018 15:50

alupigus Pleaca si tu bai tarane libidinos si obedient !

11 iulie 2018 11:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.